Srbija je zemlja sa najviše izbeglih u Evropi

Srbija je zemlja sa najviše izbeglih u Evropi

20 juna 2013

izbeglice-210865478Srbija je, 21 godinu od početka ratova i izbeglištva, još uvek zemlja sa najvećim brojem izbeglica u Evropi, a u ovom trenutku u Srbiji boravi 57.000 osoba koje su u izbegličkom statusu, rečeno je danas na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Svetskog dana izbeglica.

„Reč je uglavnom o ljudima iz Hrvatske, kojih ima više od 41.000, kao i iz Bosne i Hercegovine, kojih je 15.300”, rekla je na konferenciji za novinare zamenica komesara za izbeglice i migracije Republike Srbije Svetlana Velimirović i dodala da je u Srbiji i 210.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije.

Ona je precizirala i da je oko 250.000 osoba, koje su nekada bile u statusu izbeglica, uzelo državljanstvo i lična dokumenta Srbije.

„Istraživanja koje smo radili sa Visokim komesarijatom za izbeglice i Međunarodnom organizacijom za migracije pokazuje da 95 odsto želi da ostane u Srbiji i da se ovde integriše, dok samo pet odsto želi da se vrati u svoja mesta prethodnog prebivališta”, rekla je Velimirović i dodala da se do sada u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu vratilo po 70.000 osoba.

Velimirović je napomenula i da se u naredne tri godine planira zatvaranje preostalih 18 kolektivnih centara u Srbiji, izuzev 11 na Kosovu i Metohiji, a sve to uz podršku EU, koja je odobrila sredstva za to.

„Zahvaljujući podršci EU obezbeđena su sredstva za zatvaranje preostalih kolektivnih centara u kojima trenutno boravi nešto više od 400 izbeglica i 1.900 raseljenih lica”, rekla je ona i dodala da će kroz Regionalni stambeni projekat biti obezbeđeno 16.000 stambenih rešenja u narednih pet godina za najugroženije.

Prvi sekretar i šef političkog sektora u delegaciji EU u Srbiji Luka Biankoni naveo je da je EU najveći donator za rešavanje pitanja izbeglica kako u svetu, tako i u Srbiji i da je za Regionalni program stambenog zbrinjavanja donirala 230 miliona evra.

„Program za trajno rešavanje stambenog pitanja je stalni prioritet Vlade Srbije i mi pohvaljujemo te napore. Pored finansijske pomoći, opredeljeni smo i da damo političku pomoć za iznalaženje trajnih rešenja”, kazao je Biankoni.

On je izrazio nadu i da će Srbija, kada je reč o tražiocima azila, podići standarde i približiti ih evropskim. Na konferenciji je saopšteno i da, prema Godišnjem izveštaju UNHCR, danas u svetu živi više nego ikada od 1994. godine izbeglica ili interno raseljenih lica.

Broj osoba u svetu proteranih sa svojih ognjišta usled ratova i progona je u porastu i on je sa 43 miliona u 2012. godini porastao na više od 45 miliona ove godine, saopštila je An Birgit Hansen iz UNHCR.

„U svetu ima 15,4 miliona izbeglih lica, UNHCR pruža pomoć za oko 10 miliona, a značajno pomaže 17,7 miliona interno raseljenih kojih ima više od 28,8 miliona. Istovremeno, postoji oko milion tražilaca azila i još oko 12 miliona apatrida, ljudi koji nemaju državljanstvo nijedne zemlje ili odgovarajuću dokumentaciju da bi od državljanstva imali koristi”, precizirala je ona.

Uz napomenu da bi ta cifra do kraja godine mogla biti i veća, ona je navela i da je Avganistan i dalje zemlja iz koje dolazi najviše izbeglica, a slede Irak i Sirija, kao i da je najviše izbeglica primio Pakistan – 1,6 miliona, Irak oko milion, a Nemačka oko pola miliona.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *