Србија: Још четворо преминулих од короне, 219 новооболелих

Srbija: Još četvoro preminulih od korone, 219 novoobolelih

8 aprila 2020

U Srbiji su, prema najnovijim podacima, još četiri osobe preminule od posledica novog virusa korona, čime je ukupan broj umrlih povećan na 65. Zaraženo je još 219 osoba, tako da je ukupan broj obolelih povećan na 2.666.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je na konferenciji za novinare da su još četiri pacijenta preminula i da su u pitanju muškarci.

Prosek njihovih godina je 62 i oni su imali više drugih pridruženih bolesti koje su doprinele neželjenom ishodu.

Od poslednjeg izveštaja do danas u 15 časova testirani su uzorci 1.135 osoba, od kojih je 219 pozitivno.

Hospitalizovano je 1.705 osoba, dok je na respiratoru 112 pacijenata, navela je Kisić Tepavčević.

Do sada je u Srbiji testirano ukupno 10.761 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Kisić Tepavčević je iznela podatak da je procenat smrtnosti 2,43 odsto, a prosečna starost preminulih 64,6 godina.

Kada je reč o polu, od 65 preminulih, 48 je muškaraca i 17 žena.

Prema njenim rečima, sada se na Infektivnoj klinici KCS nalazi 38 osoba, od kojih devet na respiratoru, na Infektivnoj u Nišu 16, ali niko na respiratoru, u KCV 125 osoba, a sedam na respiratoru, u KC Kragujevac 57 osoba, od kojih 10 na respiratoru.

Dodala je da je u KBC „Dragiša Mišović“ smešteno 259 osoba, od kojih 37 na respiratoru, na Pulmologiji KCS 76 osoba, a šest na respiratoru, u staroj zgradi hirurgije u KC Niš 23 osobe, a 12 na respiratoru.

Takođe, na niškog Klinici za pulmologiju nalazi se 33 osobe, u KBC Zemun 335 osoba, od kojih 20 na respiratoru, a u KBC Zvezdara 361 osoba, među kojima 11 na respiratoru.

Ona je dodala i da su na Beogradskom sajmu ukupno smeštene 124 osobe, u niškom Čairu 171 osoba, na Novosadskom sajmu 48 osoba, i na VMC njih 60.

Kon: Nema govora o ukidanju mera

Epidemiolog dr Predrag Kon je izjavio da u periodu kada se nalazimo u maksimumu epidemije virusa korona u Srbiji, nema govora o ukidanju mera.

Kon je poručio da je, prema njegovom mišljenju, potrebna apsolutna zabrana kontakata, a ne samo zabrana kretanja.

On je ukazao da moramo da sačekamo da prođe šesta nedelja, da bismo govorili o tome, ističući da je u naredne dve nedelje neophodna apsolutna zabrana kontakata.

Prema njegovim rečima, na ginekološkom odeljenju u Šapcu jedna babica je zaražena.

„Ona će, prema mojim informacija, ići na Beogradski sajam“, dodao je Kon.

On se osvrnuo i na proslavu predstojećih praznika.

„Zabrana kontakata, da može da se naredi, bilo bi najbolje, što bi podrazumevalo slavlje Uskrsa na poseban način, bez okupljanja, kod kuće. Isto važi i za predstojeće jevrejske praznike“, rekao je Kon.
On je napomenuo da uvek kaže da je umereni optimista, jer ne želi da upotrebi reč optimista da ne bi došlo do opuštanja.

„Ako kažem da sam optimista, popustićemo, a sad ako popustimo, može da padne sve što smo dosad uradili. Sve više vidim kako blješti svetlo na kraju tunela“, kazao je epidemiolog Kon.
Istakao je da je potrebno sačekati šestu nedelju da bi se videli rezultati.

„Da vidim da li pada broj ili se održava. Iskreno, iznenadio bi me porast, ali nije nemoguće. To opadanje treba još sa našim ponašanjem da obezbedimo, da taj virus slabi sve više, a posle ćemo da tražimo načine kako da podignemo kolektivni imunitet, dok čekamo vakcinu. A, dok ona dođe, da bude sve manje žrtava“, rekao je Kon.

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Malo su bolji podaci u zadnja dva dana. 05 Aprila 284 pozitivnih, od 959 testiranih to je 29,6%. 06 aprila 292 pozitivna, od 1192 testirana to je 24,5%. 07 Aprila 247 pozitivnih, od 1074 testirana to je 23%. 08.Aprila 219 pozitivnih, od 1.135 testiranih to je 19,3%. U zadnja dva dana broj novozaraženih opada i apsolutno i relativno. Kad bi izdržali da što manje kontaktiramo narednih dana, a zatim posle 16 aprila dolazi još toplije vreme.

  2. Mirjana says:

    Kad počne njihova izborna kampanja, onda će sakrivati od javnosti ovakve podatke. Parlamentarni izbori su bili zakazani za 26 April. Da nisu preduzete ove mere sad bi se odvijao cirkus-festival od predizbornih mitinga. Najmanje pola Srbije bi se zarazilo. Sad kad ovo prodje pa kad zakažu izbore, da li opet po starom planiraju da izvlače što više ljudi na njihove mitinge. Stariji od 65 godina kad izadju na svetlost dana biće i dalje veoma osetljiva grupa. Badava što stara majka neće izaći iz kuće, ako je sinak svuda stigao. Ko hoće da se reši starčića, nikad jednostavnije, samo izadje na miting. Politička i razna druga veća okupljanja i dalje neće biti razumna. Dokle više? Zar nije porodica na prvom mestu? Ja bih da odsad bude kraj tom mitingarenju. Neka podele pravilnije medijski prostor, a zabraniti velike skupove i izvlačenja zaposlenih sa radnih mesta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *