Srbija još nema zvaničan stav o situaciji u Ukrajini

Srbija još nema zvaničan stav o situaciji u Ukrajini

25 marta 2014

0 Russia Sevastopol Ukraine SrbijaPredsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da do formiranja nove Vlade u Srbiji nema nikoga ko bi mogao da iznese zvaničan stav države o dešavanjima u Ukrajini i na Krimu.

Ako naredne nedelje bude održana sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o situaciji na Krimu, mislim da Srbija neće moći da ima predstavnika koji bi mogao da iznese njen zvanični stav, rekao je Nikolić.

Zbog zahlađenja odnosa i međusobnih sankcija Zapada i Rusije zbog situacije na Krimu, može doći do usporavanja u izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju.

Zbog zbog svoje pozicije prema dvema stranama, Srbija može pretrpeti ekonomsku štetu od bilo koje od njih, ocenili su analitičari.

Profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) Mihajlo Crnobrnja rekao je da osim usporavanja u izgradnji Južnog toka, Srbija može pretrpeti ekonomsku štetu i od EU i od Ruske Federacije, zato što polovina izvoza Srbije odlazi u zemlje EU, a sa Ruskom Federacijom imamo Sporazum o slobodnoj trgovini.

„Naročito će biti teško zadržati poziciju da su nam obe strane prijateljske“, predočio je Crnobrnja.

Profesor Fakulteta politickih nauka u Beogradu Predrag Simić smatra da ukoliko situacija oko Krima bude eskalirala „ratom“ ekonomskim sankcijama, može doći do odlaganja izgradnje Južnog toka, pri čemu će Srbija biti pogođena negativnim posledicama pre nego neke članice EU.

„Isti kriterijum se neće primeniti na članicu EU, na primer Bugarsku i Hrvatsku na jednoj strani, i na drugoj strani prema Srbiji, koja je jedna od retkih zemalja izvan EU, a kroz njenu teritoriju treba da prođe Južni tok“, objasnio je Simić.

Odnosi koje Srbija ima prema Rusiji takođe će uticati i na brzinu pregovaranja o članstvu u EU, ocenio je Simić.

RUSIJA ZAPOČELA VOJNU VEŽBU U SIBIRU

Vojska Rusije započela je danas u Sibiru vojnu vežbu svojih raketnih snaga, u jeku rasta napetosti između Moskve i Zapada zbog ruskog pripajanja Krima.Portpal ruskih Strateških raketnih snaga rekao je da u petodnevnoj vojnoj vežbi učestvuje oko 10.000 vojnika u zapadnom sibirskom regionu Omsk i Orenburgu na južnom Uralu, što je više od 2.000 kilometara od granice Rusije i Ukrajine, prenela je agencija Rojters.

Početkom marta, Rusija je održala vojnu vežbu sa 8.500 vojnika nedaleko od granice sa Ukrajinom, neposredno po zbacivanju proruskog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Kriza u Ukrajini izazvala je najveću konfrontaciju između Rusije i Zapada od završetka Hladnog rata, navela je britanska agencija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *