„Srbija još nije ispunila sve uslove za početak pregovora“

„Srbija još nije ispunila sve uslove za početak pregovora“

19 septembra 2013

ANDREAS-SOKENHOF_620x0Poznat po svom tvrdom stavu kada su u pitanju evropske integracije Srbije, visoki zvaničnik vladajuće nemačke Demohrišćanske stranke CDU Angele Merkel, i partijski vođa u odboru za spoljnu politiku u Bundestagu Andreas Šokenhof, poručuje u intervjuu za „Novosti“, neposredno pred opšte izbore u svojoj zemlji, da se još nisu ispunili svi uslovi da Srbija pređe na sledeći stepenik na svom evropskom putu!

Šokenhof, koji je bio vođa parlamentarnih delegacija u poseti Beogradu, kada nam je iz Berlina doneo i sedam famoznih uslova, i dalje čvrsto stoji na stanovištu da je potrebno još mnogo napora, da bi njegova država dala „zeleno svetlo“ za početak pristupnih pregovora.

* Jeste li zadovoljni rezultatima tekućeg dijaloga između Beograda i Prištine?

– Sprovođenje sporazuma se odvija suviše sporo. Dragoceno vreme je izgubljeno rekonstrukcijom vlade u Beogradu i ostalim kašnjenjima, kao što je, na primer, predlog zakona o amnestiji na Kosovu. Imperativ je da obe strane učine korak više. Zato mi je potpuno nejasno zbog čega nova runda dijaloga još nije zakazana i što će sledeća eventualno biti održana tek posle lokalnih izbora 3. novembra. Ima još mnogo otvorenih pitanja, koje lideri obeju zemalja treba prethodno da reše.

* Da li je ono što je Beograd do sada postigao u dijalogu sa Prištinom dovoljno da Berlin podrži nastavak evropskih integracija Srbije?

– Očigledno je da vreme za to još nije došlo, jer se i dalje očekuje implementacija ključnih pitanja. Održavanje fer i slobodnih izbora 3. novembra je takođe deo toga. Beograd mora bolje da objasni narodu na severu Kosova koristi od procesa normalizacije.

I Kosovo mora da uradi više da bi se uspostavilo poverenje. Iznad svega, obe strane moraju da daju jasne odgovore, što je pre moguće, kako će se socijalna davanja države garantovati u budućnosti. Uspostavljanje kosovske policije mora da bude u potpunosti završeno do decembra, a do sada samo polovina potrebnih policajaca stoji na raspolaganju značajnom policijskom komandantu Nenadu Đuriću.

* Šta je još kočnica?

– Reorganizacija pravosuđa je još u začetku i dramatično kasni. Kontroverze oko strukture sudstva moraju odmah da budu razjašnjene. Smatram da je zahtev za prvostepeni sud na severu Kosova nespojiv s postignutim sporazumima i da je politički veoma problematičan. Veoma je loš znak to što Beograd još nije spreman za uzajamnu pravnu asistenciju s Euleksom. Nema razloga za to, iako se zakon o amnestiji još ne primenjuje. Osim toga, niko nije mogao da mi objasni zašto carinici i granični službenici s Kosova mogu neometano da dođu do svojih radnih mesta na prelazu Jarinje, dok na Brnjak i dalje treba da doleću helikopterima. Beograd tu mora da insistira na slobodi kretanja.

* Ako lokalni izbori na Kosovu budu održani u dobrim uslovima i bez poteškoća, da li ćete podržati da pristupni pregovori sa Srbijom budu otvoreni krajem decembra ili početkom januara?

– Ne bih želeo da o tome spekulišem. Jer, nije reč samo o slobodnim i fer izborima. Gore pomenute tačke moraju da se ostvare. Mora da bude ustanovljen i konkretan pregovarački okvir, što takođe utvrđuje sva pravila za pitanja u procesu normalizacije između Srbije i Kosova. Velika Britanija i Nemačka su predstavile veoma dobar dokument u vezi s tim. Ostala su još samo tri kratka meseca, i imajući u vidu spor napredak u prva dva i po meseca, proces mora da se ubrza. Niko ne bi trebalo da spekuliše s tim da će se Bundestag saglasiti s otvaranjem pristupnih pregovora bez ispunjenja sporazuma o implementaciji.

* Hoće li biti novih uslova za Srbiju s nemačke strane?

– Čekamo na pravovremenu primenu sporazuma o implementaciji. Neće biti novih uslova.

IZBORI NIŠTA NE MENjAJU

* DA li će se nešto promeniti u nemačkoj politici prema Srbiji ukoliko eventualno dođe do promena na predstojećim izborima u Nemačkoj?
– Neće. Rezolucija u nemačkom Bundestagu od 27. juna je takođe obavezujuća i za buduće nemačke vlade. Inače, postoji veliko uzajamno razumevanje među svim političkim grupama u parlamentu u vezi s nemačkom politikom prema Srbiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *