СРБИЈА КРЕЋЕ У ОФАНЗИВУ: На јесен почиње…

SRBIJA KREĆE U OFANZIVU: Na jesen počinje…

8 avgusta 2018

U toku su dogovori za novi susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije, verovatno u Moskvi ili Vladivostoku, ekskluzivno saznaje Tanjug.

To bi bio četrnaesti sastanak Vučića i Putina.Poslednji put su se sastali u Moskvi, kada je, na poziv predsednika Rusije, predsednik Vučić bio počasni gost na paradi povodom Dana pobede 9. maja.

Putin je jedan od lidera četiri svetske sile sa kojima će predsednik Sbije imati susret narednog meseca, a u „moćnoj“ četvorci, političkoj, ekonomskoj ili vojnoj, su i šefovi država SAD, Kine i Indije.

U Beograd, naime, u prvoj polovini septembra dolazi visoki zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država, tačnije – jedan od ljudi od najvećeg poverenja predsednika Donalda Trampa.

To će biti prva poseta tog ranga otkako je Donald Tramp u Beloj kući.

Reč je o zvaničniku koji pokriva jedan od ekonomskih resora američke administracije, a njegova poseta tumači se, pre svega, kao znak pojačanog interesovanja za ekonomsku saradnju.

Međutim, kako je reč o bliskom saradniku predsednika Trampa, biće to prilika i za razgovor o političkim pitanjima, važnim za Srbiju, posebno za predstavljanje naših predloga za elemente moguće kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

– Veoma je važno da do predsednika Trampa dođu ti predlozi, s obzirom na nagoveštaje iz Vašingtona o spremnosti tamošnje administracije da razmotri različita kreativna rešenja – saznaje Tanjug u diplomatskim krugovima.

Sa samim Trampom predsednik Vučić će se susresti u Njujorku, tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsednik Vučić će u Njujorku boraviti od 24. do 28. septembra, govoriti na sednici GENERALNE SKUPŠTINE UN i, kao i ranije, predstavljati Srbiju i zastupati najvažnije državne i nacionalne interese na tom najvažnijem multilateralnom skupu svetske politike.

To je uvek prilika za brojne bilateralne susrete, jer će u Njujorku od 25. septembra biti predsednici ili premijeri, kao i ministri spoljnih poslova država članica svetske organizacije.

Pre puta u Njujork, predsednik će boraviti u Kini, na tzv. „letnjem Davosu“ u Tjenđinu, odnosno skupu koji Svetski ekonomski forum organizuje u saradnji sa kineskom državom.

Predsednik Kine Si Đinping je pozvao srpskog predsednika da učestvuje na tom Forumu i u pismu istakao da želi da održava blisku komunikaciju sa njim.

Tom prilikom će se dvojica šefova država sastati i razmotriti dalju saradnju

– Treba li uopšte isticati značaj Kine u svetskoj politici i ekonomiji? – kažu za Tanjug povodom tog sastanka u predsednikovom Kabinetu i dodaju da će to biti prilika i da se dogovori termin posete predsednika Sija Srbiji, pošto je prihvatio poziv za ponovnu posetu.

Konačno, u septembru u posetu Srbiji dolazi važan gost iz Indije, potpredsednik Venkaju Naiduu, koji stiže u pratnji velikog broja indijskih poslovnih ljudi.

Poseta je rezultat prethodnog Vučićevog boravka u Indiji, tada još u svojstvu premijera, što je bila prva poseta tog ranga posle skoro tri decenije.

– To je u skladu sa postulatima predsednikove spoljne politike da održavamo najbolje odnose sa tradicionalnim partnerima, ali i da jačamo saradnju sa starim prijateljima, kakav je i Indija – komentarišu ovu posetu saradnici predsednika Vučića.

Očekuje se, dodaju, da će diplomatski „intenzivan“ septembar Srbiji doneti značajne rezultate kroz napredak političkih odnosa i promociju ekonomske saradnje sa najvažnijim partnerima u svetu, kao i u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

KOMENTARI4 komentara

 1. Miraš says:

  Čitaj biće to sve "velika DEFANZIVA za Srbiju".

 2. Miraš says:

  Svuda gde se pojavi lobiraće za nezavisno Kosovo. Čak je počeo da objašnjava kako je Rezolucija 1244 za Srbiju nepovoljna.

 3. rajkoo says:

  Prvo treba da Srbija tuzi Ameriku i ostale zemlje za agresiju pa tek potom da se pokrene resavanje navoda iz rezolucije 1244 i to tacka po tacka. Kad se svi navodi iz te rezolucije sprovedu tek potom mogu siptari da sednu za pregovaracki sto. A ovi nasi politicari neka prouce taj dokument, nemoj da lazu svoj narod od cijih para imaju nenormalno velike plate i sabiraju ogromna bogastva dok obican svet sve vise razmislja o kontejneru. Pokusava Vucic da bude Milos Obilic a za to nema potrebe. Moze samo da javno pita crkvu za resenje Kosovskog pitanja i da tako postupi.

  • milan says:

   Sve tacno, samo se bojim da ce nas AV proda bud zasto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *