СРБИЈА КРЕЋЕ У ОФАНЗИВУ НА „РЕЗОЛУЦИЈУ О СРЕБРЕНИЦИ“: Ко ће бити на страни Србије?

СРБИЈА КРЕЋЕ У ОФАНЗИВУ НА „РЕЗОЛУЦИЈУ О СРЕБРЕНИЦИ“: Ко ће бити на страни Србије?

24 априла 2024

У Мисији Србије при Уједињеним нацијама у Њујорку пре два дана формиран је штаб који ће се бавити питањима у вези са покушајем усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација.

У Њујорку је и председник Србије Александар Вучић који се, између осталог, састао и са представником Руске Федерације при УН Василијем Небензјом. Руског дипломату замолио је да „и овога пута, подржи позицију наше земље приликом одлучивања у УН“.Претходно Вучић је поручио грађанима да шансе Србије нису велике, али да ће се борити, као и да ће народ видети резултате.

О резолуцији о Сребреници чији су иницијатори Немачка и Руанда требало да се одлучује у ГС УН 2. маја.

Сједињене Америчке Државе имају толику моћ да мењају саму процедуру, указује професорка Факултета политичких наука Драгана Митровић за РТ Балкан.

„Користе врло ретко коришћену процедуру која постоји за некаква ситна административна питања где се не рачунају ни гласови уздржаних и није потребна двотрећинска већина, него проста. САД врше страховити притисак на све осим на Руску Федерацију, чак и на Кину, али без успеха, да не говоримо о њиховим савезницима и мањим земљама. Тим државама је јако тешко да буду против, много им је лакше да буду уздржане или да их нема тог момента у сали, тзв. гласање ногама. Међутим, САД хоће да натерају те земље да гласају за јер претпостављам да се не би усудиле да гласају против“, каже проф. др Митровић.

Она додаје да је у таквим околностима положај Србије тежак, са скученим геополитичким изборима.

„Наместо подршке суседних земаља имамо њихово сврставање баш под ове антисрпске заставе. Имамо ту и тврђи муслимански блок који не улази много у суштину ствари и на таквим платформама је подржавао и подржава увек муслиманско руководство у Сарајеву. Имамо и недовољно обавештене државе које мисле да се ту нешто позитивно подржава. Многе државе нису довољно упознате, географски су далеко, немамо блиске односе с њима, тако да су наши домети релативно скромни“, истиче наша саговорница.

Она, међутим, напомиње да имамо пријатељске земље са којим смо успоставили или обновили односе, обнављамо стара пријатељства из времена Несврстаних, потписани су неки споразуми са АСЕАН-ом, добили смо и позив из БРИКС-а.

„Кренули смо да радимо можда нешто највише што можемо а то је да је председник државе отишао на расправу о стању на КиМ у Савету безбедности УН и то користи да организује изузетно интензивну дипломатску активност. Али, наша највећа моћ лежи у томе што можемо да се ослонимо на неке пријатељске земље који имају далеко већу моћ но што је наша, а то су НР Кина и Руска Федерација које схватају шта се крије иза овог потеза, као што схватају многе земље Глобалног југа“, истиче Митровић.

Оне схватају да је то један манипулативни потез којим жели да се подрије ионако крхка стабилност у региону и изврши додатни притисак на Србију, каже Драгама Митровић.

Што се тиче политике наших „партнера“ са Запада и ЕУ, наша саговорница напомиње да Србија никада није избегавала трговинску, економску, културну и друге видове сарадње са њима, али је, нажалост, стално на удару њихових насртаја на наш суверенитет.„Врло је тешко одржавати такве односе кад вам неко с једне стране прича да има позитивну политику према вама и тобоже вас позива у заједничку будућност, а другом руком вам сече грану на којој седите. То је реалност односа са тим земљама, као и са Бриселом који је уграђујући Охридски споразум у преговарачко поглавље 35 показао да не жели Србију у ЕУ“, напомиње Драгана Митровић.

Све чланице УН су детаљно информисане шта Србија мисли и каква јој је позиција и кад је у питању резолуција о Сребреници и кад је у питању Косово и Метохија, каже дипломата у пензији и некадашњи представник наше земље при УН Бранко Бранковић.

„Немачка и Руанда, које су у крви до колена када је у питању геноцид усуђују се да покрећу акцију да се призна тобоже геноцид који се није догодио у Сребреници. Наша мисија у УН и делегација чине натчовечанске напоре да свакој делегацији предоче шта све то значи“, каже Бранко Бранковић за РТ Балкан.

Резултати ће се сигурно видети, додаје он.

„Све оно што је Вучић говорио, везано и за Сребреницу и за КиМ, јасно је свим земљама чланицама УН. Али, поједине земље су под огромним економским, политичким, па и војним притиском од стране управо земаља ЕУ и САД које се грчевито држе за постојећу власт не би ли још мало успели да је продуже“, истиче Бранковић.

Такав притисак, како додаје, не важи за земље чланице БРИКС-а које су носиоци идеје другачијег поретка у међународним односима, мултиполарног света.

„Нарочито пет земаља оснивача (Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужна Африка), то су огромне земље и ту нема шансе да било која од европских земаља или САД, које су пре свега биле колонијалне силе, врше притиске или уцењују. Али зато могу на мале земље Латинске Америке, Африке и Азије, које су тек прогледале са идејама БРИКС-а да изврше у одређеној фази притиске“, каже Бранковић.

(РТ Балкан)

KOMENTARI16 коментара

 1. Косовац says:

  Поздрављам ово што ће „Србија кренути у офанзиву“, али сви знамо да од њеног лобирања неће бити ништа, па макар за један лоби глас плаћала милијарду евра. Ништа не може урадити против огромних западних лобиста, нарочито лобиста из Америке. Није ми јасно зашто овог пута Русија не може да стави вето? Па и Русију чека иста резолуција за неку годину, без обзира на резултат рата у Украјини. Како прошли пут је могла да стави вето, а овог пута не може? Бар када би јасно рекли да су (с правом) љути на Србију због њене курвинске политике и потписивања Охридског споразума. ………………..Не знам да ли је српски народ свестан да ће 02. маја бити изгласан и проглашен дословце нововерски празник 11. Јула, у Светском нововерском календару. Празник који ће се прослављати сваке године, када ће сви медијуми у Србији морати да се посипају пепелом и да пљују на себе. Када ће српски политичари морати да изјављују како се кају за српске злочине геноцида. Када ће под претњом законских санкција УН српска скупштина морати демократски да усвоји исту такву резолуцију. Када ће за вјек и вјеков светска влада зајашити на Србију јер је ето у светском верском календару забележен датум 11. Јули, датум када су Срби, на којима је вршен геноцид од стране Западне цивилизације, проглашени за геноцидан народ. ………………..Једино исправно решење јесте да Србија да оставку на чланство Уједињених Нација, све док се не поништи срамна резолуција и њихов празник 11. Јули. Боље у изолацију него на гиљотину.

  • Rostand says:

   Rezolucija se podnosi u Generalnoj Skupštini UN gdje ne postoji pravo veta,već se ide na glasanje.Da bi ova švapska svinjarija od rezolucije prošla potrebno je da ju izglasaju dvotrećinski broj država.Zapadni šljam od država plus islamski ljigavci koji ćute na gaženje Gaze plus gomila ucijenjenih pacovčića,svi će oni dići ruku za,e sad da li će to biti dovoljno za usvajanje ostaje da se vidi.Srbija treba za to vrijeme da ozbiljno prione na posao da rezolucija ne prođe,dakle bez Vučkovog snishodljivog lelemuđenja i muljanja.Kažem to jer je Aco pizza preuzeo apsolutnu vlast,e pa i krivica,ako ovo prođe,biće apsolutno njegova.

   • Косовац says:

    @ Rostand, …..Велико хвала колега на информацији. Ето у сваком случају испада да обичним гласањем, дизањем руку, можемо бити проглашени за геноцидан народ.

  • Један тамо, не знаш га ти... says:

   Билмезу. Овакву воловску рику одавно нисмо чули ни видели. Ти бре, ретарде, елементарно не познајеш ни језик уопште а камоли правопис, граматику... Какво пиво пред задругом, какви бакрачи? Напљували би те и напушили и тамо. Чак ни за шталу ниси. Иди, обеси се. Али одмах. Твоја су сељачка наклапања прекардашила сваку меру. Не знам шта је овима са портала?!

  • Željko says:

   Niste u pravu! Evo Vam objašnjenje koje je rekao Vaš predsjednik prije nekoliko dana u OUN! "Od toga da je potrebno 2/3 potrebnih za usvajanje deklaracije, došli su do toga da je potrebna prosta većina. Ne od ukupnog broja od kojih glasaju već da imate jedan više od onih koji su protiv." Rezime, OUN trenutačno broji 193 država članica, ako bude uzdržano npr. 63 a glasuje 130 i od tih 130 ako za rezoluciju glasuje 66 a bude protiv 64 države članice OUN, rezolucija prolazi! I da budem iskren, rezolucija prolazi jer diplomacija Vam je slaba jer se o ovome pričalo u i oko OUN par mjeseci unatrag a Vaši nisu to primjetili, a imate "sposobnog ministra" vanjskih poslova Dačića koji ne zna niti jedan strani jezik!!

   • Косовац says:

    @ Željko, …..Сад си нашао да критикујеш слабу српску дипломатију, као да не знаш да је дипломатија добра само када је прате тенкови и паре. Ми пицопевци можемо само да се пренемажемо. ………………..Не знам да ли си приметио да Западна дипломатија која гура Резолуцију, лобира код малих држава оним системом које за изборе користе и наши и ваши демократе: Систем звани „сигуран глас“. Данашњи пример, влади Црне Горе је дошла у посету председник Словеније Наташа Пирц Мусар, као емисар, да понуди Црној Гори КОСПОНЗОРСТВО Резолуције, значи да буде сигуран глас „за“. Спонзор не, него коспонзор. Спонзори су Немачка, Руанда и САД. Сада је Милатовић у недоумици коме да обећа црногорски глас, Вучићу или Словенки. Овде и Вучић и ова председник Словеније лобирају. Мислим да је закон о лобирању легализовао новчану потпору, сада је само питање ко даје више? Шта мислиш, ко има могућности да дадне више? ………………..Македонија се већ уписала у „коспонзоре резолуције“. Очигледно да није могла да одоли финансијској инјекцији.

 2. Косовац says:

  Стварно, једини ја не знам зашто Руси неће да ставе вето, а нико неће да ми каже зашто.

  • Željko says:

   Rezolucija se podnosi u Generalnoj Skupštini OUN, a ne u Vijeću sigurnosti OUN gdje ima pravo veta, gdje ne postoji pravo veta,već se ide na glasanje bez prava veta!!

   • Косовац says:

    @ Željko, …..Већ ми је одговорио колега Rostand, а у сваком случају и теби хвала.

 3. Косовац says:

  1992 године, када су УН требале да уведу оне грозне санкције СР Југославији, наш мангуп Милан Панић је пре него што је пошао за Њујорк свратио у Москву код Јелцина, да му каже да нема потребе да Русија спашава СР Југославију и да ће он, Милан Панић све то решити на опште задовољство. То је објављено у штампи. Мислим да је то био договор, да Русија опере образ - па видите Панић је рекао да Русија не треба да даје некакви вето, фол све ће тај неписмени Панић да реши. ……………….Било како било, Панић је одржао бриљантан говор у УН, имам снимак али на Енглеском па не знам шта је рекао. Нико се није потрудио да то преведе. Окрени, обрни, Русија и Кина су биле уздржане, а ми сирочићи примили санкције, нељудске санкције, иако смо били веома кооперативни. Како? Гласањем. Одлично, пребројиш гласове, па онда два лоша убише Милоша. Сада ћемо исто тако гласањем да постанемо геноцидан народ. Постоје неки који мисле да се то на њих практично не односи зато што су они комунисти или сорошоиди, али мислим да су се дебело зезнули. Зато што Запад воли издају, али никако не воли издајнике.

 4. Gagi says:

  Sta su Srbi ocekivali, da im okupator Joza i njegovi pioniri a danasnji uvazeni politicari donesu slobodu. Srpski narod je imao svoju vojsku u II ratu koja je branila Srbiju kako je znala i mogla. NE, Srbi su se priklonili tudjem kazanu pa sada neka kusaju ono sto im je skuvano. Danas Srbiju vode visoko obrazovani i edukovani strucnjaci koji su se skolovali na zapadu, da pogadjamo kakvu to politiku vode i kuda nas vode. Srbima ocigledno nije doprlo do pameti vojno unistenje 90-ih od strane zapada, potrebne su nam njihove fabrike i investicije jer su se preko noci osvestili i promenili odnos prema nama. Zapad danas Srbiju unistava ekonomski, potkupljivanjem i novim investicijama, EU fondovima " za razvoj" koji se dele sakom i kapom. Prodali su se Srbi odavno, sve ovo danas je samo nastavak trajnog zapadnog plana, da nas dislociraju sa Balkana jer smo istureno odeljenje pravoslavlja i kamicak u cipeli. Srbi se neprestano u istoriji bore protiv konkordata i uvek nam istorijski problemi dolaze sa te strane. Kada pogledamo koliko je latinice zastupljeno u Srbiji, komotno mozemo reci da je stvar skoro zavrsena. Potrebno je jos samo pravno dezinfikovati i marginalizovati ovaj narod i, stvar je zavrsena. Danas je ogromna zalost kada vidimo, da se nekadasnji komunisticki velikodostojnici i izdajnici svoje istorije i kulture, bratski ljube i susrecu sa crkvenim velikodostojnicima koji su cuvali nasu istoriju i obicaje. Neko je nekoga tu prevario. Ako pogledamo pazljivo gde i kuda nas narod srlja, vidimo ko je pristao na prevaru.

 5. Protokoli hrvackih ludaka says:

  Neka Vučić stane na govornicu UN i neka zapreti svakoj državi koja glasa za ovu rezoluciju (koja ionako nije bitna, neobavezna je) da ćemo je gađati nuklearnim raketama pa da vidimo ko će se usuditi 😁

 6. Rostand says:

  Interesantno,upravo čitam da su prokleti amerikenjci promijenili način usvajanja rezolucije o Srebrenici i to tako da je dovoljno 51% odsto država dignu ruku za,a dosad je uvijek trebalo dvotrećinski broj za usvajanje,dakle opaka đubrad kad ne mogu ništa Rusima,tu su "mali Rusi" kako nas već odavno doživljavaju.Sad se saznaje da su smrdljiva švapska paščad ovu rezoluciju pripremili još prije šest mjeseci,pa neznam šta je Srbija dosad čekala da nešto poduzme,jasno je da nas stari genocidaši žele satrti,a evo Vučko kuka kako su opet pripremili i nekakve majke Srebrenice ne bi li bilo sve uvjerljivije.

  • Željko says:

   Prosta većina od onih koji glasuju, ne broje se uzdržani od glasovanja! Nisu u OUN bile majke iz Srebrenice nego žene Albanke sa Kosova i da budemo iskreni Vašeg predsjednika je pošteno "rasturila" i vratila na tvorničke postavke predsjednica Kosova Vjosa Osmani! Vaš predsjednik je navikao da na presicama, po šablonu, pitanja mu postavljaju njegovi mediji: Tanjug, Pink, itd. i možda N1 da se "iskali" na N1 i zaboravio je da je u OUN a ne kod Marića u "Ćirilica"!

   • Косовац says:

    @ Željko, …..Ниси у праву, како је могла та Османи да буде супериорна када сви знамо да је измислила силовања и тако увредила своје Шиптарске сународнице. Евентуално да је довела Мирјану Карановић, сви би поверовали да је она Шиптарка, као што је у оном филму са задовољством одглумила силовану Муслиманку (још нису постали Бошњаци). Ти то мало навијачки „растурила“, како то да ниси видео да на табли испред ње је било њено име а не име њене „државе“?

 7. Обсервер says:

  Не знам због чега се овде наши политичари који су у Њујорку не позову на Извештај Међународне независне комисије на челу које је био господин Гидеон Грајф, светски експерт управо за тему геноцида, осносно Холокауста? Комисија је 2019. г. завршила истрагу шта се стварно дешавало у и око Сребренице у периоду рата на тамошњим просторима од 6. априла 1992. до краја рата! До мировне конференције у Дејтону, односно у Паризу - крајем 1995.г.. У Извештају се децидно закључује да у Сребреници нијо било геноцида над тамошњим муслиманима. Био је злочин - јер убијено за освету око 1700 муслимана, бивших војника армије БиХ који су под командом Н. Орића побили у околним селима око Сребренице, Братунца, Скелана, Кравице и др. места именом и презименом омо 3200 српских цивила! Иначе Сребреница је према дотичној резолуцији СБ УН морала бити демилитаризована, а није, јер је у њој током целог рата противно Резолуцији деловала муслиманска дивизија наоружана до зуба и која је побила невине српске цивиле. Дакле, овде има елемената геноцида од Насера Орића који је желео и успео да побије велики број тамошњих српских цивила. Наши државни представници би морали свим делегацијама чланица УН доставите на њихове, или на светске језике преведене извештаје поменуте међународне комисије! Позвати и господина Грајфа да на Скупштини и на конференцији УН упозна тамошње присутне делегације о налазима Комисије на чијем је челу био! Мислим да би се он радо одазвао да се коначно јавности обелодани шта се тамо тачно дешавало!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u