Srbija kupila nedozvoljen softver za špijuniranje

Srbija kupila nedozvoljen softver za špijuniranje

7 septembra 2013

computer-spy-softwareVikiliks je objavio imena 99 firmi koje se bave prodajom softvera za špijuniranje građana. Blic piše da su predstavnici tih firmi redovno posećivali Srbiju.

„Blic“ je istražio dalje od ove informacije i otkrio da je Srbija nedavno registrovana da koristi nedozvoljeni softver i da je za to targetirana firma koja je registrovana u Surdulici. Juče nije bilo moguće utvrditi ko je vlasnik domaće firme.

Međutim, Srbijom – koja se korišćenjem ovog softvera upisala na listu 25 zemalja u kojima se na nedozvoljen način špijuniraju građani – bavila se i radna grupa „Sitizen lab“ sa Univerziteta u Torontu. Ova grupa koja istražuje digitalnu špijunažu širom sveta objavila je ime srpske firme „Tri“ d.o.o. i otkrila deo njene IP adrese 195.178.XXXX.

U Srbiju su dolazili predstavnici tri strane firme koje se bave prodajom nedozvoljenog softvera – „Gama“, „Haking tim“ i „Trovikor“ koje su nemački i italijanski kapital. Agenti ovih firmi locirani su na našem prostoru preko njihovih telefona, i to u 38 navrata počev od 3. aprila do 22. avgusta. Najčešći gost Srbije bio je Tomas Miskovski iz firme „Trovikor“.

Sudeći po podacima do kojih je „Blic“ došao, može se zaključiti da se kod nas nedozvoljeni softver koristi od maja ove godine. Međutim, za sada je nepoznato da li su strani agenti prodali softver fantomskoj firmi iz Surdulice ili nekom drugom. Takođe, nepoznanica je da li firma „Tri“ d.o.o. špijunira privatno po narudžbini, da li to radi u korist neke od domaćih službi ili za pojedine političke partije.

Jedna od firmi koje su po svemu sudeći poslovale u Srbiji, „Gama internešenel“, koja je deo „Gama grupe“, proglašena je za jednog od pet „korporativnih neprijatelja interneta“. Prema dostupnim podacima, „Gama grupa“ je u posedu Vilijama Lutijana Nelsona, čiji je sin Lutijan Džon Aleksander Nelson posećivao Srbiju kao predstavnik „Game“, ali su naši gosti” bili i Martin Mjunh („Gama“) i Džoni Debs („Gama grupa“).

„Gama internešenel“ ima ćerke firme u Endoveru u Velikoj Britaniji i u nemačkom Minhenu, gde se, međutim, nalazi sedište druge firme koja se pominje da je radila u Srbiji – „Trovikor“. U Srbiji je lociran njen predstavnik Tomas Miskovski.

Birgit Herou, portparolka „Trovikora“, međutim, tvrdi za „Blic“ da ova nemačka firma „uošte nije srećna što se pominje u dokumentu ‘Vikiliksa‘ jer se ne bavi delatnošću kao ‘Gama‘ i ne proizvodi špijunski softver, već baze podataka za firme“. Još jedan od posetilaca Srbije Marko Betini je menadžer prodaje u italijanskoj firmi „Haking tim“ iz Milana, ali sekretarica nije želela da priča o Betinijevoj poseti Srbiji u aprilu ove godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *