СРБИЈА ЛЕГАЛИЗУЈЕ ГЕЈ БРАКОВЕ: Поред венчања, усвајаће и децу

SRBIJA LEGALIZUJE GEJ BRAKOVE: Pored venčanja, usvajaće i decu

1 jula 2015

Gej-parada-u-BGD-foto-XXXXXPrednacrt građanskog zakonika odškrinuo je vrata za zakonsko priznanje istopolnih brakova u Srbiji, a on predviđa da odnosi partnera mogu biti regulisani i mimo braka, pa čak i kao ortakluk!

Prednacrt građanskog zakonika od 26. juna je na javnoj raspravi, a o istopolnim brakovima izjasniće se Komisija za izradu zakonika tek nakon završetka rasprave.

Ako stručna i šira javnost u Srbiji zauzmu stav da je moguće legalizovati istopolne zajednice to će se onda urediti posebnim zakonom.

Istopolne zajednice, prema ovim predviđanjima ne bi nužno morale biti bračne, a ako bi do sklapanja braka došlo propisi, prava i obaveze, način podele i nasleđa imovine regulisali bi posebni propisi, a to može biti na više načina pa čak i kao ortakluk.

Što se tiče usvajanja dece, prema rečima Slobodana Petrovića, predsednika Radne grupe za izradu zakona svako ko ispunjava zakonske uslove da bude usvojilac, može i da usvoji dete, a prema tim rečima, ako bude usvojen zakon koji reguliše istopolne zajednice, život u njoj ne bi bio prepreka za usvajanje dece.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *