Srbija mora da traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

Srbija mora da traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN

6 novembra 2014

Branko ŽujovićPiše: Branko Žujović

Ne postoji bolji razlog da Beograd zatraži hitnu sednicu Saveta bezebdnosti i zaštitu UN, od najnovijih saznanja o korupciji i zloupotrebama Euleksa, što se, naravno, neće dogoditi, jer ne postoji opšteprihvaćena društvena norma odgovrnosti. Da takva norma postoji, oni koji su omogućili dolazak Euleksa podneli bi ostavke i uz izvinjenje zauvek otišli iz politike.

Dva slučaja, aktuelizovana tragičnim raspletima poslednjih nedelja, podsećaju nas na univerzalnu laž srpske političke stvarnosti, zvanu evropski standardi. To su saznanja o zloupotrebama Euleksa i odnos prema teško obolelom prof. dr Vojislavu Šešelju. Oba slučaja demnatuju tvrdnje da će se bezuslovnim prihvatanjem briselskih konstrukcija, pod firmom evropskih standarda, na Balkanu uspostaviti trajan red i mir.

Zaboravne valja podsetiti da je misija Evropske unije (EU) zvana Euleks na Kosovo i Metohiju došla reanimirajući odbačeni plan Martija Ahtisarija. Ova misija predviđena je pomenutim planom o albanskoj nezavisnosti na Kosovu i Metohiji, a iz zaboravljenih depeša sa „Vikiliksa“ (08BELGRADE875) saznali smo da Srbija, u stvari, nije imala zamerki i da je pozdravljala prisustvo EU na Kosovu.

Iz depeše se saznaje i da je tadašnji predsednik Boris Tadić nudio EU sve što želi oko Euleksa, u zamenu za tolerisanje srpske inicijative u Generalnoj skupštini UN o kosmetskom pitanju. Srpski zvaničnici su, prema istom izvoru, saopštavali da će prihvatiti bilo kakav ishod pregovora o (faktičkoj) zameni UNMIK-a Euleksaom, uz uslov da to predstave kao, tobože, uspeh Srbije.

I predstavili su. Danas saznajemo da je Euleksovom sudiji Frančesku Floriju izvesni Albanac sa Kosmeta platio 270.000 evra za oslobađanje brata od krivičnog gonjenja. Tužilac u slučaju koji se vodi protiv Olivera Ivanovića krivotvorio je dokaze u optužnici.

Britanska tužiteljka Marija Bamije prikupila je dokaze protiv tužioca Jaroslave Novotne i pomenutog sudije o primanju mita, kao i njihovim sastancima sa posrednicima okrivljenih, kako bi procesi protiv Fatmira Ljimaja i drugih visokih zvaničnika ksometskih Albanaca bili obustavljeni. Epilog je da je tužiteljka Bamije suspendovana i da joj prete smrću, što za poznavaoce prilika na Kosmetu već decenijama nije nikakvo iznenađenje.

To su, ukratko, uslovi u kojima se rađa pravni poredak onoga što Srbija danas naziva „Kosovom“. To su i uslovi u kojima bi trebalo okončati istragu Klinta Vilijamsona, čiji je tim ovog leta došao do dokaza na osnovu kojih je trebalo da budu podignute optužnice protiv ljudi iz samog vrha albanskog terorističkog pokreta skrivenog iza lažne države.

Podsetimo da je rusko Ministarstvo spoljnih poslova tada saopštilo da je rezultatima istrage specijalne istražne grupe, koju je predvodio Vilijamson, razvejan mit o borbi OVK, iskorišćen za pravdanje nezavisnosti južne srpske pokrajine koju su jednostrano proglasili nekadašnji lideri pomenute terorističke organizacije.

Ne postoji bolji razlog da Beograd zatraži hitnu sednicu Saveta bezebdnosti i zaštitu UN, od najnovijih saznanja o korupciji i zloupotrebama Euleksa, što se, naravno, neće dogoditi, jer ne postoji opšteprihvaćena društvena norma odgovrnosti. Da takva norma postoji, oni koji su omogućili dolazak Euleksa podneli bi ostavke i uz izvinjenje zauvek otišli iz politike

Na žalost, to se neće dogoditi, a kriminal i mnogi vidovi nasilja i dalje će biti pokriveni mitom o evropskim standardima. Podsetimo da je proglašenjem lažne albanske države na teritoriji Kosova i Metohije obećano da će upravo Euleks biti garant uspostavljanja pravnog poretka u policiji, carinskim službama i pravosuđu.

Kada smo kod evropskih standarda i pravosuđa, valja napomenuti i nekoliko zaprepašćujućih činjenica u vezi procesa koji se pred Haškim tribunalom vodi protiv teško obolelog prof. dr Vojislava Šešelja. Ne radi se samo o bezmalo 12 godina njegovog pritvora i dosadašnjim nečoveštvima kojima je bio izložen.

Prema rečima Zorana Krasića, šefa pravnog tima koji pomaže dr Šešelju, dokazi protiv lidera radikala izloženi su na oko 27 miliona stranica ili oko sedam milijadi osamsto trideset miliona reči. Običnom, a pritom zdravom čoveku, samo za čitanje dokaznog materijala trebala bi 51 godina i tri meseca.

Da se ne lažemo, u slučaju Euleksa, kao i u slučaju Šešelj, etički krah evropskih standarda biće pokriven novim bajkama koje uljuljkuju stvarnost i savest. Dva velika kruga evropskih paradoksa time će biti zatvorena, označivši istovremeno početak novog ciklusa zabluda o evropskim standardima. Te zablude, s obzirom na intenzitet ponavljanja, više neće biti ono što obično nazivamo lošom sudbinom, već čista glupost.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *