Srbija na dnu

Srbija na dnu

30 januara 2013

srbija-zastavaKada je rekao da se Srbija polako vraća na pozicije koje je nekadašnja Jugoslavija imala u trećem svetu, predsednik Srbije je mislio na međunarodni ugled koji smo nekada imali. Nažalost, i po mnogim drugim kriterijumima još smo čak i iza njih.

Tako smo, recimo, po indeksu ekonomskih sloboda, koji je nedavno objavila Heritidž fondacija, na 94. mestu od 177 država. Ispred nas je Zambija, iza nas Kambodža! Od raznih kriterijuma koji su ocenjivani, najslabije je prošla vladavina prava, s naglaskom na borbu protiv korupcije. Da se slabo kotiramo kada je u pitanju korupcija, pokazalo je i istraživanje ”Transparensi internešnala” krajem prošle godine.

Po indeksu percepcije korupcije delimo 78. mesto od 178 – sa Kinom, Kolumbijom, Peruom, Lesotom i Grčkom. Naročito smo loše rangirani u odnosu na pravdu i poverenje građana u institucije. To najbolje pokazuje broj pritužbi Sudu za ljudska prava u Strazburu, gde smo po broju predstavki u odnosu na broj stanovnika ubedljivo prvi.

Možda je najtužnija činjenica da smo na 209. mestu od 257 zemalja po broju dece mlađe od 14 godina. Ali smo zato 62. po broju starijih od 65. Ništa ”veseliji” nije ni podatak da smo po neuhranjenosti mališana 109. od 257 rangiranih, a poražava i da nas svetske statistike svrstavaju na 13. mesto po stopi mortaliteta. Po odlivu mozgova na samom smo dnu (139. od 142 zemlje).

Prema mišljenju prof. Vladimira Goatija iz Transparentnosti Srbije, naša zemlja i dalje trpi posledice sankcija tokom devedesetih, a vreme je činilac koji nismo uspeli gotovo ni na jednom polju da nadoknadimo:

– Dotle su neke nerazvijene zemlje, poput Brazila, snažno ekonomski napredovale. Pretekle su nas i mnogi iz regiona. Tadašnja autoritarna vlast stvorila je plodno tle za korupciju, a nedovoljno promišljena privatizacija dala joj je zamajac.

Ekonomista Goran Nikolić ne slaže se sasvim sa ovakvom crnom slikom Srbije i kaže da su često svetske statistike politički obojene, a cilj im je da nas prikažu gorima nego što jesmo. Po njemu, mi smo u mnogim oblastima, izuzev natalitetu, daleko ispred većine zemalja regiona:

– Istraživanja često srozavaju naš rejting i ne odgovaraju realnoj slici. U poslednjoj deceniji napredovali smo skoro u svemu – od ekonomije, rasta BDP, obrazovanja do rasta plata.

Forsiranjem crne slike šalje se, kaže, loša poruka mladima da je naša zemlja beznadežna, a to prosto nije tačno. Da bi se i realan napredak video, potrebno je otvaranje novih radnih mesta u industriji. To će povećati i BDP i standard ljudi, a onda će i slika Srbije biti daleko ružičastija.

——————————-

PRETEKLA I CRNA GORA
Po nezaposlenosti, od bivših jugoslovenskih republika, ispred Srbije su Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, i BiH, dok je po stopi direktnih stranih investicija ispred nas recimo Hrvatska, a iza Makedonija. Crna Gora nas je definitivno lane ”prešišala” po borbi protiv korupcije.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *