Србија на „добошу“ страних интереса и утицаја?

Srbija na „dobošu“ stranih interesa i uticaja?

18 oktobra 2018

Piše: Tomislav Kresović

Kako se korumpira vlast?

Strani uticaji bilo politički, ekonomski, obaveštajni najviše su se „uvezali“ u političke, privredne, finansiske i bezbednosne institucije.Uticaji stranih ambasadora, činovnika EU ili lobiranje za strane kompanije uz „provizije“ koje se prebaciju van Srbije na tajne račune najviše se mogu registrovati kod nekoliko stotina visoko plasiranih političara,banakara i biznismena u Srbiji u svim vladama od 2000 godone do danas.

Najveći deo „korumpiranih“ političara i državnih funkcionera mogu se registrovati iz DS,G 17 plus,DSS,SPS-a i danas SNS.Kada navedene političke partije imaju najširu i najdublju vlast u Srbiji stvara se oligarhija „oholokratije“ odnosno društvena grupacija političke oholosti, korumpiranosti, arogancije i lične moći koja radi u svoju korist, a štetu građana Srbije i same države Doći će vreme da se pokaže koliko broj korumpiranih poltičara, biznismena ili državnih činovnika i funkcionera koji su abolirani i nisu procesuirani za oblike kriminala i sprega sa političkom i kriminalnom mafijom.

Vrbovanje političara i ministara!?

Najveće štete se prave u uništavanju, devastiranju i fiktivnoj privatizaciji strateških kompanija i preduzeća i nacionalnih resursa koje su postale jeftini plen tz stranih investicija. Stranci koji dolaze u Srbiju od svojih vlada i tajnih službi dobijaju preporuke kako i na koji način da rade da državnim i poltičkim i privrednim strukturama u Srbiji odnosno kako se srpska oligarhija podmićuje odnosno „kupuje“ Strane službe i diplomatije svoje „insajdere“ pre svega drže u strukturama Vlade Srbije, među alavim ministrima,državnim sekretrima i angažuju svoje savetnike. Uloga stranih „savetnika“ je da navodno obučavaju vladin estališment u duhu EU, a u stvari se bave obaveštajnim i špijunskim ali i koruptivnim radnjama. Moćne zapadne službe i diplomatije (Nemačka, SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija) ali i sa Istoka (Rusija ,Kina) koje imaju najviše svojih „investitora“ uključene su preko privrednih komora ali i direktno se pogađaju sa vrhom državne vlasti oko uslova dolaska u Srbiju.

Kako se gubi suverenite države?

Kada politička vlast u Srbiji ponudi najpovoljnije uslove stranim kompanijama za rad može se razmišljati i o načinu koruptivnog sklapanja poslova jer tu nema dublje finansiske, poreske i druge kontrole niti zdrave poslovne logike. Profit se iznosi iz Srbije ali deo tog kolača se stavlja u funkciju „nagrade“ odnosno poslovnih „bonusa“ za politički i upravljački sloj. Taj „sloj“ oligarhije je veoma mali i uzak da se ne otvori šire sistem provere i krene u „pucanje lanca“ korupcije. To je lanac moći i uticaja stranih investitora i oligarhije na vlasti. Poruka „Dođite u Srbiju ovde će biti najbolji uslovi“ suštinski nije ekonomska već koruptivna pozivnica. Najveći strani uticaji računajući oblike špijunskog rada je izražen u vrhu državne vlast. Upravo zbog toga se intezivno prisluškuje Vlada Srbije, kabinet Predsednika Srbije i moćnih javnih preduzeća, NBS. Nije samo reč o prisluškivanju, izradi specijalnih procena o političkom vrhu,nego se informacije i procene prave i od insajdera odnosno korumpiranih državnih funkcinera i službenika. Sve ovo govori da je Srbija u u 80 odsto izgubila ekonomski suverenitet, da u 70 odsto pod politčkim protektoratom a da domaće službe bezbednosti više od 90 odsto pod kontrolom stranih službi na različite načine. Gde je onda Srbija u izvornom smislu suverena država?

(Vidovdan)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *