Srbija na korak od dobijanja datuma

Srbija na korak od dobijanja datuma

22 juna 2013

dacic_estonSrbija se najviše do sada približila dobijanju datuma za početak pregovora sa Evropskom unijom, ali još nije definitivno da li će taj proces započeti u oktobru, decembru ili u januaru 2014. godine.

Ni dan posle maratonske radne večere u Briselu, na kojoj su do petka ujutru lomili pregovaračka koplja Ivica Dačić i Aleksandar Vučić sa Hašimom Tačijem, nije izvesno da li će Srbija na Vidovdan dobiti dugo čekani datum.

Posrednica u tim razgovorima, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i komesar za proširenje Štefan File, poslali su nakon susreta pismo zemljama članicama u kom traže „jasnu pozitivnu odluku“ o otvaranju pristupnih pregovora sa Srbijom. Po njima, ostvaren je ključni uslov za to – „vidljivo i održivo unapređenje odnosa sa Kosovom“.

Posle briselske noći, porastao je optimizam i u srpskom državnom vrhu, pa su i Dačić i Vučić poručili da očekuju da Srbija dobije datum. Stižu poruke ohrabrenja i podrške iz brojnih evropskih prestonica, ali se još čeka ključna odluka Bundestaga.

A iz Berlina, još ne stižu pozitivni signali. Kako saznaju „Novosti“, vladajuća koalicija Nemačke i dalje smatra da još nije došlo vreme da Srbija načini naredni korak ka Briselu. Prema sadašnjoj poziciji, poslanici koje u Bundestagu predvodi Andreas Šokenhof, neće aminovati da kancelarka Angela Merkel 28. juna na Evropskom savetu podigne ruku za datum već će tražiti da Brisel tu odluku odloži bar do sledećeg izveštaja Evropske komisije o napretku u oktobru.

Maksimalna ponuda Bundestaga, kako tvrde naši izvori, mogla bi da bude da se pregovori otvore najranije u januaru, ali samo pod uslovom da se do tada Briselski sporazum u potpunosti primeni. Poslanici CDU-CSU, navodno, nisu zadovoljni napretkom koji su Beograd i Priština napravili od potpisivanja sporazuma 19. aprila jer su probijeni svi zacrtani rokovi plana implementacije.

Premijer Dačić je u petak izjavio da je posle poslednjeg susreta u Briselu, Srbija sigurno bliže pozitivnoj odluci Evropskog saveta o dodeljivanju datuma.

– Očekujem da datum o početku pregovora sa EU bude određen što pre i verujem da bi oni mogli da počnu u oktorbu. Ispunjeni su svi uslovi za to. Nedobijanje pozitivne odluke dovelo bi kredibilitet EU u pitanje, a ne Srbije. Pozivam sve države EU da nas podrže – izjavio je Dačić objasnivši da je u Briselu dogovoren izbor regionalnog komandanta i termin za lokalne izbore, koji bi trebalo da se održe okvirno 3. novembra.

Prvi potpredsednik, Vučić, objasnio je da se u EU trenutno lomi da li će Beograd dobiti početak pregovora za oktobar, decembar ili januar:

– Već 12 članica Unije potpisalo je zahtev da se sa Srbijom otpočnu pregovori u oktobru. Svima evropskim zvaničnicima, pa i nemačkim, govorim isto što i našim građanima – da je Srbija zaslužila datum. Očekujem pozitivnu odluku Bundestaga i Evropskog saveta.

Vučić je rekao da su na maratonskom sastanku u Briselu rešavana i pitanja centralne i opštinskih izbornih komisija, nadležnost sudova u rešavanju upravnih sporova, zakona o amnestiji:

– Stavovi Beograda i Prištine gotovo u potpunosti su približeni. Očekujem da radne grupe taj posao završe.

Potpredsednica Vlade Suzana Grubješić najavljuje, za „Novosti“, još jednu žestoku diplomatsku ofanzivu do konačne odluke Brisela:

– Sve što smo u proteklih deset meseci radili doprinelo je da smo sada bliži nego ikad određivanju datuma za početak pregovora. Naravno, potrebno je i sledeću nedelju posvetiti razgovorima uoči samita EU, tako da ću ja biti u Briselu od 26. do 28. juna.

Predsednik skupštine Nebojša Stefanović izjavio je da je u Briselu došlo do napretka:

– Nadam se da će Evropski savet doneti pozitivnu odluku o datumu, kao i da će pregovori početi ove godine.

BARIKADA OSTAJEKOMANDANT

Folker Halbauer izjavio je u petak da KFOR neće uklanjati barikadu sa glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici, da je ona politički simbol i da se mora rešiti političkim putem.

– Kao komandant Kfora odgovoran sam za sigurnu i bezbednu sredinu i slobodu kretanja i s moje tačke gledišta sloboda kretanja nije ograničena na osnovu ove prepreke na mostu. Kfor neće skloniti ovu prepreku, ali ako su sve strane za to da se skloni onda ćemo biti spremni da stavimo na raspolaganje naš buldožer – rekao je on nakon sastanka sa predsednikom Opštine Kosovska Mitrovica Dragišom Vlaškovićem.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *