СРБИЈА „НА ТАНКОМ ЛЕДУ“: Очекује нас тешка седмица!

СРБИЈА „НА ТАНКОМ ЛЕДУ“: Очекује нас тешка седмица!

2 децембра 2019

Одржавање Међувладине конференције са Србијом је под знаком питања, пишу „Вечерње новости“, позивајући се на изворе у седишту Европског савета.

Према тим изворима, најтврђе крило међу земљама чланицама, предвођено Француском, још није дало „зелено светло“ да се уопште одржи Међувладина конференција са Србијом током актуелног финског председавања које траје до краја године и на којима се поглавља отварају.Kључни тренутак биће током ове седмице, када се у Бриселу тим поводом састаје Радна група за проширење.

„Надамо се, ипак, да би после овог састанка једно или два поглавља у децембру могла да буду стављена на дневни ред“, истиче извор листа, наводећи да би то могао да буде и најреалнији исход.

Из финског председавања за „Новости“ кажу да чине све што је у њиховој моћи да Србија настави са приближавањем Унији.

Наводи се да председавајући ових дана преговара са чланицама да би их „омекшао“ и приволео на сарадњу.

Тајминг је, међутим, како се констатује, лош јер је баш Париз, који тренутно највише кочи, предвидео заједно са Берлином да 12. и 13. децембра одржи иницијлани састанак за почетак реформског процеса названог Kонференција за будућност ЕУ.

Међувладине конференције се организују обично на маргинама министарских заседања за спољне и опште послове, који ће овога пута бити одржани 9. и 10. децембра.Уколико Француска и неколико земаља уз њу попусте, биће то прилика да Србија тада отвори још неко поглавље.

Председавајућа Делегацијом Европског парламента за Србију Тања Фајон позвала је у четвртак земље чланице ЕУ да отворе нова приступна поглавља са Србијом и наставе са политиком проширења.

„Позивам Савет ЕУ да настави са политиком проширења и отвори поглавља са Србијом за које је она спремна. У овом тренутку битно је послати позитиван сигнал не само Србији већ и целом региону“, навела је Фајон.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. persida says:

    Ma, lako cemo za sedmicu, ocekuje nas teskih milion godina, to je problem.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u