Srbija na vrhu liste propalih zemalja u 2013. godini

Srbija na vrhu liste propalih zemalja u 2013. godini

25 juna 2013

SiromaštvoSrbija se našla na vrhu liste evropskih „propalih država“ u 2013. godini, pokazali su rezultati istraživanja „The Failed States Index 2013“ koje provode urednici časopisa “Foreign Policy” i Fond za mir.

Prema socijalnim, ekonomskim, političkim i vojnim indikatorima, od svih evropskih država jedino je Belorusija gora od BiH i Srbije. Dve susedne balkanske zemlje „Index propalih dražava u 2013.“ svrstao je u grupu država „u opasnosti“, jer su ostvarile poražavajuće rezultate prema skoro svim socijalnim, ekonomskim, političkim i vojnim indikatorima.

BiH je sa 76,5 poena na svetskoj listi od 178 zemalja rangirana na 83. mesto najnestabilnijih i najmanje uređenih zemalja sveta. Srbija se sa 74,4 poena nalazi na 92. mestu „najviše propalih“ država sveta, a Belorusija je najlošija evropska država u 2013. i svrstana je na 81. mesto. Gore rezultate od Belorusije, BiH i Srbije imaju samo nestabilne i neuređene afričke, južnoameričke i azijske države.

Od ostalih zemalja Balkana, Makedonija se nalazi na 112. mestu najnestabilnijih država sveta, dok je Albanija na 119. mestu. Najuređenije i najstabilnije zemlje regije su Crna Gora i Hrvatska koje su se našle na 134. i 135. mestu liste koju su sačinili „Foreign Policy“ i „Fond za mir“.

Prema „The Failed States Index 2013“ najnestabilnija država u svetu je Somalija, iza koje slede Kongo, Sudan, Južni Sudan, Čad, Jemen, Avganistan, Haiti, Centralnoafrička Republika i Zimbabve.

Od 20 najnestabilnijih zemalja njih 15 su afričke, što znači da je Afrika najnestabilniji i najneuređeniji kontinent na Zemlji.

Od ostalih država sveta, Sirija se našla na 21., Egipat na 34., Kina na 66., dok je Rusija na 80. mestu liste najnestabilnijih zemalja u svetu.

S druge strane, najstabilnija i najuređenija zemlja na svetskom nivou je Finska, nakon koje slede Švedska, Norveška, Švajcarska, Danska, Novi Zeland, Luksemburg, Island, Irska i Australija.

Od 20 najstabilnijih zemalja njih 16 su evropske, što znači da je, prema istraživanju časopisa „Foreign Policy“ i „Fond za mir“, Evropa najstabilnije i nauređenije područje u svetu.

Takođe, u grupi najstabilnijih i najbolje uređenih zemalja nalaze se i Nemačka koja je 14., Slovenija 16., Velika Britanija 19., i Sjedinjene Američke Države (SAD) 20. najstabilnija zemlja sveta.

Rezultati istraživanja “The Failed States Index 2013”, koje sastavljaju urednici časopisa „Foreign Policy“ i „Fond za mir“ dobiveni su na osnovu 12 osnovnih socijalnih, ekonomskih, političkih i vojnih indikatora kao što su demografija, odliv mozgova, legitimitet države, siromaštvo, ekonomska kriza, ljudska prava, sigurnosni aparat.

Indikatori su ocenjivani između 1-10, gdje 10 predstavlja najlošiji, a 1 najbolji rezultat.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *