СРБИЈА НАБАВЉА ПУМЕ! Један од најмоћниијх ХЕЛИКОПТЕРА НА СВЕТУ браниће наше небо!

СРБИЈА НАБАВЉА ПУМЕ! Један од најмоћниијх ХЕЛИКОПТЕРА НА СВЕТУ браниће наше небо!

21 августа 2018

Председник Србије најавио је да ће наша земља поред руских хеликоптера МИ 17 и МИ 35и Х145М, набавити и хеликоптери АС-332 „Супер Пума“.Интересантно је да је чак у марта 1984. Супер Пума промовисана у Београду и то на простору данашњег Музеја ваздухопловства. За три дана хеликоптер АС-332М је имао десетак показних летова где је хелкоптер показао изузетне летне могућности а организована је и стручна презентација уз богат пропагандни материјал. Презентацији су присуствовали како представници тадашње ЈНА тако и људи из ВТИ, Машинског факултета и других научних установа.

Хеликоптер АС-332 има посаду од 2-3 члана, а у зависности од варијанте носивост 19 до 24 војника или 3700 до 4100 килограма терета као и 4.500 килограма спољашњег терета. Има максималну брзину од 262 км/х, а долет 618-814 км и врхунац лета 6.100 метара. Постоје чак око 50 варијанти за превоз веома важних личности а новембра 2000. године полетела је варијанта са ознаком ЕЦ225 који представља нову генерацију цивилних верзија Супер Пуме.

Од 1990. војне варијанте Супер Пуме се рекламирају под новом ознаком АС-532 названу „Цоугар“, а од 1992. године хеликоптере производи Еуроцоптер који је настао спајањем француске фирме Аероспатиале и немачке ДАСА (Даимлер-Бенз Аероспаце АГ). Јануара 2014. Еуроцоптер Гроуп је преименована у Аирбус Хелицоптерс.

KOMENTARI6 коментара

 1. DonDon says:

  Ovo je dobar helikopter. SFRJ, a danas Srbija i ostale bivse clanice jos uvek trose gazele koje su se pokazale kao izvrstan helikopter, a proizvodila ih je Francuska.

 2. Dane Radakovic says:

  dobar avijon helehopter ali ga srbija nece videti ni dobiti srbija se laze 78 godina srbija samo gubi a nis ne dobija

 3. Trandafil says:

  Puma odličan helikopter!

 4. pravda says:

  Kad je kraj nasoj propasti.Mi dajemo pare onima koji nisu dali kiseonik Banjaluckim bebama.Ljudi da li smo mi normalni ? Umesto da sve uzimamo od nase brace Rusa,mi malo tamo malo amo ,malo EU nema alternativu , kad treba Srbiju i srbe obesiti onda pomagaj Rusijo.Sram Vas bilo bitange jedne.Ko nece svoga u ruku ,tudjina ce u dupe.

 5. Bogomir says:

  Ovi helikopteri mogu biti dobri samo za sluzbu hitne pomoci i dizanje rejtinga za opcinjene yugo mase. Jedan deo tih pravoslavnih yu degenerika zaista zamislja da su patriote i padaju u ekstazu kad vide ovakve vuciceve poteze. Stoka uzasno niske inteligencije nam jos uvek kroji zivot, a svom vladaru su potrebni kao kriticna masa preko koje vlada i unistava nase meso i bitisanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u