СРБИЈА НАЈАВИЛА ВЕЛИКУ ПРОМЕНУ И ПРЕОКРЕТ!?

SRBIJA NAJAVILA VELIKU PROMENU I PREOKRET!?

25 jula 2019

Budućnost dijaloga Beograda i Prištine je veoma neizvesna jer se ne zna kakav će biti dalji razvoj situacije na KiM, ocenio Ivica Dačić.

Ministar spoljnih poslova je dodao da se krajem avgusta mogu očekivati novi dolasci međunarodnih zvaničnika u Srbiju i nove inicijative i sagledavanje stanja na KiM. Dačić je ponovio i da SAD ne žele da vrše pritisak na Srbiju jer, kako kaže, znaju da problem nije u Beogradu, već u Prištini.“To mi je rekao savetnik američkog predsednika za bezbednost Džon Bolton na sastanku koji je bio izvanredan, a to je velika promena u stavu SAD“, ocenio je ministar gostujući na TV Pink.

Naglasio je da velike zemlje teško menjaju strateške orijentacije, primetivši da je takozvana politika autopilota nanela veliku štetu američkim interesima u regionu.

“SAD sada nisu popularne u Srbiji koja je najveća zemlja u regionu. Šta je interes Amerike da voli neke druge i pomaže zemlje iz kojih su došli terorsti da ih ubijaju 11. septembra“, upitao je Dačić. Kako je rekao, krajem avgusta se mogu očekivati novi dolasci međunarodnih zvaničnika u Beograd, nove inicijative i sagledavanje stanja na KiM.

Dačić je naveo i da Francuska i njen predsednik Emanuel Makron žele da se uključe u rešavanje pitanja KiM dodajući da je Makronova poseta Srbiji bila izvanredna.

‘Iz komentara članova njegovog kabineta čujem da se nisu se još ‘osvestili’ od utisaka jer je poseta prevazišla sva njihova očekivanja“, rekao je Dačić.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Dačić je naveo da se na Srbiju vrši pritisak da bude konstruktivna, da prestane da lobira za povlačenje nezavisnosti Kosova i da se protivi učlanjenju Kosova u međunarodne organizacije, dok se u isto vreme, kako kaže, Priština hvali kako uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Antiguom i Barbudom.

“Ako hoće tako, već sutra-prekosutra imaće našu reakciju. Naša suzdržanost je došla do kraja, nastavljamo da radimo na povlačenju priznanja“, poručio je Dačić.

Upitan za nedavni sastanak sa našim ambasadorima u Portugaliji, Austriji, Nigeriji, Albaniji i Savetu Evrope, Dačić je kazao da je tom prilikom analizirana situacija i odnos tih zemalja i institucija prema Srbiji i njenim nacionalnim interesima i da su u skladu sa tim davane smernice ambasadorima.Dačić je kao primer naveo Savet Evrope ističući da Kosovo “merka“ članstvo u toj instituciji zbog čega, istakao je, Srbija mora da se pripremi za razne vrste scenarija.

Ukazao je da je u tom kontekstu važno uspostaviti korektne odnose sa novom generalnom sekretarkom Saveta Evrope, doskorašnjom hrvatskom ministarkom spoljnih poslova Marijom Pejčinović Burić. Dačić je, takođe, izrazio očekivanje da će Hrvatska, koja će posle Finske predsedavati EU, biti motor evropskih intergracija celog regiona, a ne prepreka.

“Bar se nadam da će tako biti. Naš interes nikada nije bio da pogoršavamo odnose sa Hrvatskom, mi samo reagujemo na razne pokušaje negiranja istorije i preuveličavanja nekih događaja i relativizovanja zločina prema Srbima“, rekao je Dačić i dodao da su veoma važni odnosi Srba i Hrvata, kao i Srba i Albanaca jer sva tri naroda žive u više država.

Istakao je da je za Srbiju veoma važan i odnos sa Nigerijom, kao jednom od najvećih muslimanskih zemalja, koja se, kaže, suočava sa sličnim problemima kao i Srbija.

“Nigerija nije priznala Kosovo, ali je glasala za njihov prijem u Interpol. Zato sa njima mora da se radi, moraju da znaju šta su naši nacionalni interesi, kao i sa Nikaragvom, na primer, koja takođe nije priznala Kosovo, ali je bila suzdržana na glasanju za Interpol“, ukazao je Dačić.

Napomenuo je da se Srbija priprema za sledeću godišnju konferenciju Interpola koja će biti održana u oktobru i istakao da u tom smislu dobro sarađuje sa ministrom policije Nebojšom Stefanovićem.

“Moramo da se pripremamo, iako se ne zna da li će prijem Kosova biti na dnevnom redu. Ne znam ko im je to savetovao, i sami Amerikanci se čude što su se ponovo prijavili“, kazao je ministar.

Dodao je da se Srbija ne protivi da Priština učestvuje u raznim inicijativama, ali u skladu sa ranije postignutim dogovorom, odnosno, kao statusno neutralna, a ne kao država.„Najlakše ih je bojkotovati“

Lider socijalista Ivica Dačić kaže da se jedino na izborima može videti koliku ko ima podršku među građanima i da deo opozicije zbog toga najavljuje bojkot.

„Na izborima se pokazuješ i tu se vidi koliko te ljudi podržava i koliko imaš glasova. Najlakše ih je bojkotovati. To je isto kao kada bi neki naš klub bojkotovao utakmicu sa Liverpulom ili Čelzijem. Mada je Zvezda pobedila Liverpul“, šaljivo je rekao Dačić za Pink.

Dodaje da će u Srbiji biti redovni parlamentarni izbori i da se tako pokazuje politička stabilnost, a da lično ne voli vanredne izbore.

„U izbornoj kampanji iz političara „isplivaju najniže strasti“, svi se samo bave izborima, sve stane i u državi je totalna paraliza nekoliko meseci. Zbog toga je najbolje da budu redovni izborni ciklusi“, naveo je on.

Napominje da nema vremena da se bavi partijom i pripremama za izbore, jer je prezauzet kao ministar spoljnih poslova, ali da se nada da će narod znati da ceni njegovu posvećenost i da će na sledećim izborima koalicija SPS-JS ostvariti dobar rezultat.

„Što se tiče koalicija sa SNS-om ona je nesporna. Imamo dogovor koji se ne tiče kadrovskih rešenja nego ciljeva koje delimo. Ne sumnjam da će SNS, SPS, JS i druge stranke u vladajućoj koaliciji, pobediti na sledećim izborima, ali do njih ima još dosta vremena“, naveo je Dačić.

Kaže da su postignuti rezultati najbolja kampanja, kao i da je opozicija, dok je bila na vlasti, imala priliku da se dokaže.

„Naša predizborna kampanja neće biti da blatimo druge učesnike na izborima, da pretimo njima i njihovim porodicama, da se svaki dan iznose laže, jer je najbolja kampanja ono šta možete da uradite za svoju zemlju“, zaključio je Dačić.

KOMENTARI6 komentara

 1. Cp6a says:

  "...da će Hrvatska biti motor evropskih integracija celog regiona." Puuu, kakvi idioti nas vode! Meni je drago da Hrvatska predsedava EU, ali iz potpuno suprotnog razloga od idiotovog. "Dodao je da se Srbija ne protivi da Priština učestvuje u raznim inicijativama, ali u skladu sa ranije postignutim dogovorom, odnosno, kao statusno neutralna, a ne kao država". Jednom idiot, uvek idiot.

  • test01 says:

   Nije on idiot - boli ga uho za drzavu, on radi za svoj dzep! Jednom izdajnik i lopov - zauvek izdajnik i lopov kao i prvorodjeni neradnik!!!

   • marinko says:

    dacic nije izdajnik nije mu srbija dedovina dacic nosi petokraku svih proletera za njega su susedi braca

 2. milorad2 says:

  hm cinculira ih vučić još malo ali neće to moći još dugo, treba spremiti armiju i biti spreman za napad.Udariže šiptarija, ali to je smešno i ako ih sačekamo kako treba oni su pedala, i nem stani kreni i tako to, a ako iz NATO počnu da prdeo o "nezavisnom" kosovu i nekoj pomoći odbrani ilio tako nešto tu su rusi da ih primire.Sledeće godine naša armija treba da bude ponovo na paštriku i košarama.Posle toga EU integracije će biti JAKO UBRZANE :) doći će da na MOLE da udjemo u EU.

 3. Dusan says:

  Komentari su glupi i bezobrazni.Onako komentarisati nije u redu a moze se svakoj budali.Nikad nemozes navaljati narodu jer misle da semoze sve.A trebalo je od nule jer drzavne firme su vecinom propale a nakon toga privatizovane i svaka skoro zatvorene.Radnici su zavrsili na ulici.Da bih SNS od ruinirane drzave napravilo sa 120 preduzeca novih Srbija zaposlila.Normalno plate nisu dovoljne pa su mnogi otisli vani.

  • test01 says:

   Od nule i ruinirane drzave, kaze naprednjacki nepismenjak?? Pa upravo je tvoj gazda to i napravio od Srbije koja zadnjih 7 godina vrtoglavo propada dok nepismenjaci lopovi i kriminalci od drzave prave Pink `prcvarnicu``. Jedino se slazm da svaka budala (pa i botovska) moze da ostavi komentar ali se vecina normalnih komentara brise sa portala u kratkom vremenu. Nego baci ti svoju SNS knjizicu pa nazad u skolu - trebace ti !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *