СРБИЈА НАПОКОН ОДГОВОРИЛА: Ево да ли ћемо ратовати за Косово против Шиптара!

SRBIJA NAPOKON ODGOVORILA: Evo da li ćemo ratovati za Kosovo protiv Šiptara!

4 aprila 2018

(foto: mod.gov.rs)

Srbija ne treba da izlazi iz Briselskog sporazuma, ali treba da insistira na tome da se zna do kada će trajati njegova implementacija. To je izjavio prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i naglasio da dijalog o trajnom rešenju za pitanje Kosova nije ni počeo.

– Javnost mora da shvati da se trenutno vodi dijalog o tehničkim pitanjima, a da dijalog o trajnom rešenju nije ni počeo jer Priština ne želi te razgovore – rekao je Dačić za RTS.

On je izrazio uverenje da bi bivša šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton povukla potpis s Briselskog sporazuma jer je, kako tvrdi, razočarana njegovom implementacijom.

– Ili taj dogovor postoji ili ne postoji, hoće li EU da to ispuni ili ne, oni su garant, mi ne bismo ni trebalo da se bavimo time – rekao je Dačić.

Na pitanje da li je realno da se Zajednica srpskih opština formira 20. aprila jer Priština preti novim hapšenjima, Dačić je rekao da za razliku od Albanaca koji su devedesetih godina prošlog veka formirali ilegalne institucije, Srbi formiraju ono što je dogovoreno.

Svi oni lažu, lažu pred očima međunarodne javnosti, koja ćuti na njihove laži – rekao je Dačić.

Na izjavu zamenika kosovskog premijera Envera Hodžaja da je dijalog nemoguć zbog agresivne kampanje Beograda za povlačenje nezavisnosti Prištine, Dačić je odgovorio kontrapitanjem:

– A nije agresivna kampanja kad oni idu sa ambasadorima SAD, Francuske, Velike Britanije i islamskih zemalja da teraju druge zemlje da priznaju Kosovo. To je vrhunac bezobrazluka i cinizma – rekao je Dačić.

On je naglasio da nema stabilnosti u regionu bez kompromisnog rešenja kojeg ne može biti bez uvažavanja i srpskih interesa.

– Nemam nikakve dileme da dijalog treba da se nastavi – poručio je Dačić.

On je, ipak, naglasio da pre pet godina niko nije mogao ni da pomisli da neće biti realizovano ništa od glavnog cilja Briselskog sporazuma što je ocenio kao poraz međunarodne zajednice i EU.

– Nije implementirana glavna stvar – Zajednica srpskih opština – kazao je Dačić, te je naglasio da Srbija ne treba da izlazi iz Briselskog sporazuma, ali treba da insistira do kada će trajati njegova implementacija.

Na pitanje ako se pokaže da je Briselski sporazum samo „mrtvo slovo na papiru“, da li bi realizovao svoju ideju da povuče potpis s tog sporazuma, Dačić je upitao „da li je Srbija ta koja nije sprovela Briselski sporazum“.

– Ne možete tražiti od nekoga ko je ispunio svoje obaveze da bude odgovoran za nešto što neko drugi nije uradio – poručio je Dačić.

On je ponovio da je jedina moguća i brzo ostvariva ideja za pitanje Kosova – razgraničenje, odnosno podela. Dačić je dodao da Srbija mora da zaštiti svoje nacionalne i državne interese, da vodi računa o geostrateškoj situaciji i o budućnosti Srbije.

Upitan za sadržaj pravno-obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine, on je rekao da niko ni u EU ne zna šta to znači.

– Ako ne zna Johanes Han, onda najmanje ja to znam – rekao je Dačić.

Dačić je poručio da Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova.

– Mi smo za dijalog i nećemo nikoga provocirati, ali ne damo na sebe i svoje dostojanstvo. Ako ne dođe do kompromisa, do rešenja će doći u neka druga vremena – poručio je Dačić.

Upitan da li isključuje mogućnost da će Vojska Srbije morati da interveniše na KiM, i da li je to realno i moguće, Dačić je rekao da „mi sada ulazimo u sferu javne reči, za koju uopšte ne bi bilo dobro da u javnoj sferi izgovaramo“.

– Vi hoćete da ja kažem ili da nećemo da reagujemo ako napadnu sever, što onda znači da slobodno mogu da napadnu, ili da ćemo da upotrebimo vojsku – pa će svi da skoče i kažu spremate se za rat – rekao je Dačić.

Dačić je naglasio da Srbija nikad neće ratovati, ali da mora da brani svoj narod.

– Tu nema nikakve dileme – zaključio je Dačić.

KOMENTARI3 komentara

  1. goran says:

    Na kraju nije rekao nista, osim da mu nedostaje Mira Markovic.

  2. Trifun says:

    Da li cemo ratovati za oslobodenje srpskih teritorija? 100%!! Ko toga nije svjestan on je retardiran. Jedino pitanje je da li cemo ratovati KADA NAMA BUDE ODGOVARALO 100% ili cemo biti prinudeni da krenemo u kontraofanzivni rat njihovom novom agresijom. Nema nazad.

  3. Ognjen says:

    Nije to rat sa siptarima vec s americkim olosem koji ne moze da nadje drugi poso pa se prijave u vojsku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *