„Србија не мора да каже, само да прихвати да је Косово независно“

„Srbija ne mora da kaže, samo da prihvati da je Kosovo nezavisno“

4 decembra 2017

Prvi potpredsednik kosovske vlade i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio u intervjuu za „Dojče vele“ (DW) da Srbija ne mora da kaže da priznaje Kosovo, već samo da „postupi tako“, dok je izbegao da direktno odgovori na pitanje da li postoji plan za stvaranje Velike Albanije.

On je izneo tvrdnju da je „realnost da Srbija može da utiče na region“, da Kosovo ima „dugu granicu sa Srbijom“ i da u Prištini žele da imaju „dobre odnose sa Srbijom“.

U intervjuu vođenom na srpskom jeziku, Pacoli je, na direktno pitanje da li zaista očekuje da će Srbija „jednog dana“ priznati nezavisnost Kosova, odgovorio: „Uvek sam govorio da oni ne moraju to reći, ali neka postupe tako“.

„Dačić i Vučić su bili ljubazni“

DW navodi da je on istakao da „jako puno veruje“ u mogućnost normalizacije odnosa, tvrdeći da kosovska strana već nekoliko meseci ne reaguje na „takozvane provokacije“ i da je srpskim političarima dozvoljen neometan dolazak na Kosovo.

Pacoli je kazao da je poslednji put u Beogradu bio 1998. godine kada se sastajao i sa Slobodanom Miloševićem.

Na pitanje kada bi mogla da usledi nova poseta, on je rekao da se već kratko sretao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

– Nemam ništa protiv njih, imali smo kratke sastanke, oni su bili ljubazni. Nadam se da će takvih sastanaka biti sve više. Da li ću posetiti Beograd, zavisi od dobre volje i Kosovara i Beograda – tvrdi Pacoli.

„Neće biti podele Kosova“

Upitan o mogućoj podeli Kosova, Pacoli se pozvao na Ahtisarijev plan gde je precizirano da ne može biti podele Kosova niti pripajanja drugim državama.

– Vreme kada su se menjale granice je već završeno – rekao je Pacoli.

DW navodi da on nije direktno odgovorio na pitanje da li postoji plan za stvaranje Velike Albanije.

– Kosovo će imati fantastične odnose sa svim zemljama u regionu, pogotovo sa Albanijom. Imamo zajedničke vladine konferencije, idemo na usvajanje zajedničkih dokumenata, omogućićemo slobodno kretanje ljudi bez prepreka. Svi smo upravljeni prema Evropi i znamo da jednog dana granice neće imati smisla – kazao je Pacoli.

On je, pored toga, odbio da odgovori na pitanje novinara DW o kritikama da plaća priznanja nezavisnosti Kosova, pogotovo malim i siromašnim državama.

– Ja ne bih odgovorio na to pitanje jer mi malo izgleda banalno – kazao je Pacoli.

DW navodi da je Pacoli, u vezi problema Prištine da pet članica EU ne priznaje nezavisnost, naveo da „Kosovo nije krivo za ono što se dešava u Španiji niti za probleme koje imaju druge države koje nisu priznale Kosovo“.

„Ubedićemo Rusiju da prizna Kosovo“

Na pitanje o odnosima sa Rusijom, Pacoli je rekao da je Kosovo mala zemlja koja mora imati prijatelje svuda.

– Mi ne biramo blokove, istočne ili zapadne. Treba nam otvoreni horizont. Mi smo moderna zemlja i hoćemo da moderno živimo u modernom svetu gde se kreću ljudi, ideje, kapital i roba. To hoćemo za Kosovo svuda, a u tom pogledu i sa Rusijom. Mi ništa nemamo protiv Rusije, to je država koju cenimo i mi ćemo se postarati da imamo dobre odnose – naveo je Pacoli.

Na opasku DW da se Rusija oštro protivi nezavisnosti Kosova, Pacoli je odgovorio da je „to politika“.

– Naša je stvar da ubedimo Rusiju da nisu u pravu, da i imamo pravo da živimo ovde, imamo prijatelje i budemo nezavisna država – kazao je Pacoli.

KOMENTARI8 komentara

 1. rajko says:

  ne postoji potreba da se mi medjusobno priznajemo jer bi to bilo isto kao kada bi teksas koji insistira na otceplenju od amerike trazio da bude priznat. ovde je kljucno pitanje stvaranje povratak svih izbeglih sa kosova, izgradnja pravoslavnih hramova i slicno. mogli bi poceti sa malim stvarima - npr. selo u kome se porusi neki spomenik na pravoslavnom groblju duzno bi bilo da to vrati u prvobitno stanje pa bi tako sami siptari cuvali srpska groblja.

  • Snjezana samo brkata... says:

   Rajko, iskreno se divim tvom altruizmu, da nisi ti neki turbo Miki Maus?

 2. goran says:

  Misli da sve moze sa parama da postigne. Ne moze, tek ce to da otkrije, saznanje dolazi prekasno cak i onima koji su se nafatirali.

 3. Kulak says:

  Daj ti nama po Albanije,pa da malo popričamo.

 4. Dražen Jovan Petrović says:

  Ovom čudovišnom šiptarskom teroristu mi ćemo jednom zauvek začepiti gubicu.

 5. Portopranco says:

  Šta lupeta ova budaletina? Kosovo je Srbija jednom zauvek!

 6. Trifun says:

  Umislio se puno. Rusiju on ne moze potkupiti sa tih par stotina miliona ili milijardi, kako to zapadne genocidne hijene i ove nase dzukele moze. Mnogi uspjesni biznesmeni padnu u politici kraju zestoko. Iako su politicari lako potkupljivi, dodu trenutci kada narodi poniste sve njihove rabote. Milom ili silom. Nema nazad.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *