Србија неће моћи да избегне сукоб

Srbija neće moći da izbegne sukob

11 decembra 2018

Piše: Vladimir Đukanović

Potencijalni ratni sukob koji na Balkanu više ne kuca, već uveliko snažno lupa na vrata, tema je o kojoj već nekoliko godina unazad otvoreno govorim. Mnogo kolega me je zbog stava koji iznosim gledalo pomalo i sa nipodaštavnjem, neki su me čak i vređali, ali vidim da danas, posle nastupa predsednika koji nam poručuje da smo saterani u ćošak, trče po televizijama da izraze zabrinutost zbog mogućeg sukoba. Licemerju nikad kraja. No, nisu oni tema. Mogu da budu tema ako do sukoba zaista dođe, jer njihova bojazan za državu je neiskrena. Takvi će samo čekati pogodan momenat, vagajući prethodno iz neke fotelje ko će odneti pobedu u tom sukobu, kako bi pobedniku na vreme prišli.

DAVNAŠNJE UPOZORENJE

Sećam se kao da je juče bilo, pre tri i po godine razgovarao sam sa jednim iskusnim srpskim bezbednjakom,  čovekom koji je svoj radni vek posvetio kontraobaveštajnoj zaštiti države i koji svoja iskustva danas kao penzioner vrlo slabo deli sa javnošću. Još tada mi je dao procenu da je na našim prostorima apsolutno sve spremno za novi sukob, te da se samo čeka pogodan trenutak koji će, po njemu, nastupiti za tri do pet godina.

Činilo mi se u tom momentu da preteruje, mada je već tada bilo kristalno jasno da se konflikt na Balkanu uveliko kuva i da su potezi pojedinih država iz našeg okruženja sasvim neracionalni, ali da bez obzira na to imaju apsolutnu podršku Zapada. Srbija je te 2015. godine bila na sasvim jasnom putu ekonomskog osnaženja i boljeg pozicioniranja u svetu. Počele su i prve pobede na međunarodnom planu, od sprečavanja britanske rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici, do sprečavanja tzv. Kosova da bude član Uneska.

Srbija je ekonomski napredovala, ima jasno izražen privredni rast, smanjila je nezaposlenost, dovela je najviše investitora od svih u okruženju, postala je atraktivna za ulaganja. Suština je u tome da je Srbija počela da živi život jedne normalne države koja ima potencijal da bude lider među zemljama bivše SFRJ, što joj na neki način i pripada. Izgleda da je previše ojačala, a i nije poslušna i ponizna kao kada su je neki drugi vodili. A osim toga ne pada joj na pamet da prizna nezavisnost lažne države Kosovo. Očito je problem Srbije u tome što ima snage da kaže da je za obostrani kompromis, a ta reč izgleda para uši sponzorima tzv. Kosova. Otuda, sve te njene pobede moraju da se saseku.

I tu se vraćam na onog poznanika bezbednjaka i njegovu procenu o mogućem novom ratu na Balkanu. Još tada mi je rekao da u očima ključnih zapadnih zemalja Srbija ne sme da ima pravo na pobede, a njeno napredovanje se samo ratom može sprečiti. Danas je ispravnost tog njegovog zaključka više nego evidentna.

Srbija je, nažalost, jedina od zemalja bivše SFRJ kojoj je danas istinski stalo do mira, jer svoje ekonomski i svako drugo napredovanje jedino u miru može da ostvari. Ne pišem ovo kao neku besmislenu frazu, već kao fakat. Svi drugi u našem okruženju svoje interese pored takve ojačane Srbije mogu da ostvare isključivo kroz agresivne istupe, pa čak i ratni sukob sa nama, uz naravno obilatu pomoć zapadnih sponzora.

PACOV U UGLU

Naravno, nerealno je očekivati da se Makedonija ili Crna Gora ratno sukobe sa Srbijom, ali će one svakako svoje interese ostvarivati u savezništvu sa onima koji su spremni da sa Srbijom zarate. Šiptari svoje aspiracije o nezavisnom Kosovu i stvaranju Velike Albanije ne mogu da ostvare bez sukoba, a kako Srbija bude jačala ishod sukoba bi po njih bio sve neizvesniji. Vide to i sponzori njihove nezavisnosti, te je jedini način da se Srbija zaustavi upravo izazivanje ratnog sukoba u što skorijem periodu. Srbija nema tu vrstu zaleđine koju trenutno imaju Šiptari i na tu kartu se zapravo i igra.

Dugotrajno iscrpljivanje još uvek nedovoljno ojačane i vojno spremne Srbije je taktika na koju Zapad – uz pomoć Šiptara – dugoročno igra protiv nas. Uz obilatu pomoć Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Federacije BiH, koje jedva čekaju da vrše dodatne pritiske na Srbiju, naša pozicija se dodatno usložnjava. Nas dovode u položaj pacova u uglu koji nema gde da beži osim da uđe u otvoreni sukob kako bi probao da preživi.

Boraveći nedavno u Tirani, gde smo kao narodni poslanici imali prilike da čujemo razmišljanja poslanika parlamenta tzv. Kosova, postalo mi je jasno da Šiptari idu u dodatnu radikalizaciju odnosa prema Srbiji i da ne postoji ni promil šanse za racionalan razgovor sa njima. Potpuno je nebitno iz koje su partije, svi su za ulazak u sukob sa Srbijom po svaku cenu, te shodno tome mi moramo da budemo spremni na taj scenario, jer nam ništa drugo ne preostaje nego da se branimo.

Verujem da će se i posle ovog saledavanja situacije ponovo javiti raznorazni likovi sa pričom kako preterujem i kako nemam pojma ni o čemu. Posebno su mi simpatični oni koji kažu kako Evropa neće da dozvoli novi sukob i da od toga nema ništa, te da Šiptari prete praznom puškom. Voleo bih da su u pravu i da ja ostanem na nivou nekog ko nema pojma ni o čemu, a da svi oni budu naši savremeni Pašići. Ipak, jeza od same pomisli na ono što nam se sprema tera me da narodu najiskrenije napišem da nam je rat na vratima.

Rekoh i spasih dušu svoju.

(Standard)

KOMENTARI2 komentara

  1. Penzioner says:

    Đuka, o nekakvom ekonomskom uspehu i privrednom rastu pričaj onom ko to nije osetio na sopstvenoj koži. Prva "reformska mera" tvoje stranke nakon "dovođenja" na vlast bila je protivustavno zavlačenje ruke u džep penzionera. Prvo obećanje tvog lidera bilo je "da mu ne pada na pamet da dira u penzije". Sledeće obećanje bilo je da će ukinuti TV pretplatu. Danas ponovu podiže TV taksu, koju plaćaju upravo oni kojima je za četiri godine protivustavnog otimanja pošteno zarađene penzije iz džepova izvukao više od 800 miliona evra. Koju ste to još reformu sproveli? Onu nasleđenu od Mlađana Dinkića, koji je danas Vučićev savetnik, o subvencionisanju stranih ulagača od po 10.000 evra po radnom mestu, dok srpska preduzeća jedno za drugim idu ustečaj. Nikakve druge ekonomske reforme nikad niste preduzeli. Otkad ste na vlasti gradite istu deonicu autoputa, optužujući one koje ste nasledili (i njihovu politiku preuzeli) da taj put grade od blata, dok danas isplivava istina ko gradi taj put. O tome tvoja Kopernikus televizija i svi mediji sa kojih popuje Vučić neće nikad reći ni reč. Izgleda da mislite da još ima onih koji su zaboravili da ste došli na vlast obećavajući da ćete poništiti sve dogovore "žutih" sa Prištinom, a vi ste potpisali protivustavni Briselski sporazum, ukidajući njime sve institucije države Srbije na Kosovu i Metohiji. Otvoreno se sprdate sa najvišim pravnim aktom dožave, gazeći ga kao da je osušeni list spao sa drveta. Sve vas pravnike na vlasti treba vratiti u fakultetske klupe, da četiri godine učite samo Ustavno pravo. Za to vreme bi morali zapamtiti makar ustavnu preambulu, kojom je na nedvosmislen način regulisan položaj AP Kosovo i Metohija u Republici Srbiji, a ne bi bilo zgoreg da pročitate i Rezoluciju 1244 SB OUN. U prošloj kolumni si pozvao Srbe da se spreme za rat. Povedi ih ti, ali ih podseti ko je na svakom koraku govorio da "Srbija više nikad neće ratovati". To i danas govorite, napominjući da ćete nas braniti ekonomijom, a i vrapci na grani znaju da smo po svim ekonomskim pokazateljima poslednja država u Evropi. Ako vi, koji se bahatite u skupštinskim klupama, ne dozvoljavajući šačici onih koji nisu vaši istomišljenici da dođu do reči, ne osećate posledice svoje katastrofalne politike oseća je ogromna većina građana Srbije. Koliko je mladih najobrazovanijih građana pobeglo od vašeg blagostanja iz Srbije za ovih šest godina vaša vladavine? Otišli su iz besa, a ne zbog toga što ne vide izlaz iz sve većeg beznađa.

  2. PRVA LINIJA says:

    KAKO DJUKA DA SE BRANIMO KAD SU ,,JACI OD NAS"... KAKO DJUKA KAD SMO,, JEDNOM VEC PROBALI I ZNAMO KAKO SMO PROSLI U SUKOBU SA JACIMA OD NAS"... KAKO DJUKA I OD KOGA DA SE BRANIMO KAD SU TO,, NASI PARTNERI, SAVEZNICI, PRIJATELJI"... KAKO DJUKA KAD ,,EVROINTEGRACIJE NEMAJU ALTERNATIVU"... KAKO DJUKA KAD SU STRANE INVESTICIJE,, VAZNIJE OD TERITORIJE, NARODA I DRZAVE"... KAKO DJUKA KAD ZA SEST GODINA APSOLUTNE VLASTI NIJE UHAPSEN, OSUDJEN I OSTAO BEZ IMOVINE NIKO KO JE UNISTAVAO DRZAVU I NJENE INSTITUCIJE, PLJACKAO I OSLOBADJAO DOKAZANE ZLOCINCE I UBICE... GDE JE DJUKA ZAKON O POREKLU IMOVINE KOJIM SE U ITALIJI HAPSE I PLENE MILIJARDE EURA KRIMINALOM I KORUPCIJOM OPLJACKANOG I STECENOG NOVCA... GDE JE DJUKA,,PECAT"... OVO GORE NAVEDENO JE NAS PROBLEM... PLJACKASKE PRIVATIZACIJE, KORUPCIJA U PRAVOSUDJU, AMNESTIJA VOJNIH BEGUNACA I NEBRIGA ZA LJUDE KOJI SU ZIVOTIMA I ZDRAVLJEM BRANILI SRBIJU SU NAS PROBLEM... TO JE RAZLOG ZA RAT... TO JE RAZLOG ZA BORBU, BORBU DO ZADNJEG A NE SIPTARI I NJIHOVE GLUPOSTI... KADA TO SHVATIS I HRABRO NAPISES KAO OVAJ TEKST I UPOZORENJE MOZDA SE NESTO I PROMENI... MI MORAMO DA SE SUKOBIMO PRVO SAMI SA SOBOM, DA UVEDEMO PRAVDU I POSTOVANJE USTAVA REPUBLIKE SRBIJE, DA POHAPSIMO I OSUDIMO SVE ALI BUKVALNO SVE KOJI IMAJU ,,PRSTE U MEDU" A ONDA MOZEMO DA RATUJEMO SA SVIMA I PROTIV SVIH... KAO NEKAD MOJ DJUKA... TI TO MOZES DA KAZES PREDSEDNIKU, TI GA VIDJAS A CUTIS... HRABAR SI NA PAPIRU A NEKADA SI BIO SIMBOL OTPORA I PRAVDE, BORAC MOJ DJUKA... E MOJ TI...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *