„Srbija neće ući u EU pre 2022. godine“

„Srbija neće ući u EU pre 2022. godine“

29 januara 2014

edvard-kukanNeki srpski političari imaju veliki entuzijazam. To je lepo, ali treba biti realan. Do članstva će vam, biti potrebno najmanje osam godina, Eduard Kukan.

Ovako ritam naših evrointegracija vidi Eduard Kukan, predsednik delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Srbijom, Kosovom, Crnom Gorom, BiH i Albanijom.

„Čuda se ponekad događaju, ali ne uvek. Treba proći kroz svih 35 poglavlja. To je veoma spor administrativni proces. Samo će skrining trajati do proleća sledeće godine“, navodi Kukan.

On navodi da su izbori unutrašnja stvar Srbije.

“ Svi napori treba da budu usmereni na nastavak uspešnog procesa evropskih integracija. Bitno je da unutrašnja politička situacija ne utiče negativno na dobre rezultate koje je ova vlada ostvarila na putu ka EU. Sve što su rekli, zaista su i uradili“, kaže on i dodaje da Srbija ne treba bespogovorno da ispunjava samo ono što Brisel traži od nje.

„Vrlo pažljivo morate da analizirate šta su vaši interesi i da se za njih borite. Ako mislite da ste u pravu, nije neophodno da prihvatite sve ono što vam prvo ponude u pregovorima. Morate da branite svoju zemlju, poljoprivredu, transport, čovekovu okolinu, interese vašeg naroda. Zato je veoma važno imati veoma jak pregovarački tim i biti svesni šta vam je cilj“, rekao je Kukan.

On kaže i da Beograd ne sme da smetne s uma da je reč o dva jednaka partnera.

„Tako vaša strana mora da gleda na ove pregovore. Da ima na umu da će pregovarati o pitanjima koja će imati veoma jak uticaj na svakodnevni život vaših građana. Govorim to s iskustvom ministra spoljnih poslova Slovačke koji je prošao kroz čitav taj proces“, rekao je Kukan.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *