Srbija nema ambasadore u 17 zemalja

Srbija nema ambasadore u 17 zemalja

31 marta 2014

pol-ambasada_620x0Ambasadorska mesta u skoro trećini naših diplomatsko-konzularnih predstavništava širom sveta upražnjena su već mesecima, a nove šefove dobiće u nedeljama posle formiranja nove vlade.

Iako je kabinet Ivice Dačića, bez obzira na to što je u tehničkom mandatu, imao mogućnost da imenuje ambasadore, načelni dogovor u odlazećoj vladajućoj koaliciji bio je da se sa novim kadrovskim rešenjima u srpskoj diplomatiji sačeka do nove raspodele političkih karata.

Zamenik sekretara Vlade Srbije Tamara Stojčević kaže nam da vlada u tehničkom mandatu ne može da razrešava i postavlja državne službenike na položaju i direktore javnih preduzeća, ali da ambasadore može. Međutim, na prethodnim sednicama na dnevni red nisu stizali nikakvi predlozi za kadrovska rešenja u diplomatiji.

Trenutno, čak 15 ambasada, u iščekivanju novog šefa, vode otpravnici poslova. To je, između ostalog, slučaj i u moćnim svetskim centrima, Vašingtonu i Berlinu, ali i u Hrvatskoj, Koreji, Japanu, Argentini, Etiopiji, Grčkoj…

U januaru je doneta odluka i o opozivu ambasadora iz Indonezije i Azerbejdžana, ali se Jovan Jovanović i Zoran Vajović još nisu vratili za Beograd. U našoj diplomatiji kažu da to što neka predstavništva nemaju ambasadora ni na koji način ne ugrožava njihovo funkcionisanje.

PROTIĆ ODOLEVA

Od početka rada odlazeće vlade, „ambasadorske karte“ promešane su u više od 50 naših predstavništava. Ambasadori su uglavnom vraćani za Beograd ili zato što im je istekao mandat ili zato što u centrali nisu bili zadovoljni njihovim radom. Međutim, Milan St. Protić i dalje je naš ambasador u Švajcarskoj, iako je za skoro godinu i po „probio“ četvorogodišnji mandat.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *