„Србија неутрална? Може, али…“

„Srbija neutralna? Može, ali…“

9 juna 2017

Moguće je da Srbija ostane neutralna zemlja i njeno je pravo da o tome odlučuje, ali je sasvim prirodno da što više sarađuje sa zemljama koje su joj najvažnije i u njenom su susedstvu, a za Srbiju je to – Evropa, smatra Jirži Šnajder, direktor Aspen instituta za Centralnu Evropu.

– Sasvim je prirodno da Srbija postane deo evropske saradnje, i bilo bi beskorisno da ostane sama i pokuša da sama nešto radi bez onih koji su joj prirodni partneri – rekao je on u intervjuu za portal „Juropean Vestern Balkans“ (European Western Balkans).

Prema rečima Šnajdera, koji je bio češki ambasador u Izraelu i prvi zamenik šefa diplomatije Češke Republike, suvereno je pravo svake zemlje da sama odluči o stepenu svog angažovanja sa drugim nacionalnim partnerima.

– Iluzija je i to svaki diplomata zna – ne možete sve sami – kaže i podseća da je jugoslovenska neutralnost tokom hladnog rata bila „jedina svetla tačka u tom smislu“, ali da danas tako nešto više ne postoji.

Sada je, objašnjava Šnajder, situacija složenija i ako sarađujete sa EU to ne znači da ne sarađujete ni sa kim drugim.

Istinski svet ne funkcioniše tako, navodi Šnajder i primećuje pri tome da EU nije gotova činjenica, već da ju je potrebno negovati, a da države članice moraju pokazati spremnost da nastave s tom vrstom saradnje.

Šnajder smatra da je najbolje rešenje za Balkan – da postane deo šire strukture jer, kako naglašava, rasparčani Zapadni Balkan nije održiv, već samo priziva nove krize u budućnosti.

Navodeći da integracija tog regiona u evropske strukture traje duže nego što se očekivalo, Šnajder kaže da velikom greškom smatra to što je Evropska komisija u sadašnjem mandatu otvoreno saopštila da proširenja neće biti.

Jer, kako objašnjava, proširenje je jedan od najvećih podsticaja za smanjenje bezbednosnih rizika i izgradnju institucija na Zapadnom Balkanu, a kad je reč o ruskom uticaju na Balkanu, uveren je da on ne škodi Zapadu, već zemljama regiona.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milan says:

    Ako to kaze Snajder tada se izlaprda do bola. Volim svaku pomoc i zelim da je isto tako vratim, ali kada mi netko pomogne sa istrulim Hamerima kojekakvim neupotrebljivim puskicama tada vidim da me drzi za debilaili u najboljem slucaju za kupljenog vazala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *