СРБИЈА НИЈЕ ПОЧИНИЛА ГЕНОЦИД: Тужбе Хрватске и Србије одбијене у целини

SRBIJA NIJE POČINILA GENOCID: Tužbe Hrvatske i Srbije odbijene u celini

3 februara 2015

Tan2015-2-3_104759127_0_620x0Međunarodni sud pravde odbacio je tužbu Hrvatske protiv Srbije za izvršeni genocid na hrvatskoj teritoriji od 1991. do 1995. Čita se presuda po kontratužbi.

Kako je naveo predsednik suda Petr Tomka, tužba Hrvatske se odbacuje jer nisu dokazane optužbe da je počinjen genocid.

„Dela koja sadržavaju actus reus genocida nisu počinjena sa specifičnom namerom potrebnom da bi se delo kvalifikovalo kao genocid“, rekao je Tomka.

Tomka je naveo i da MSP slaže sa zaključcima Haškog tribunala, u kojima se navodi da je cilj srpskih jedinica da se nasilno isteraju Hrvati sa dela teritorije, ali ne i da ih fizički uništi.

Nešto ranije, Tomka je naveo i da Srbija ne može biti odgovorna za dela počinjena pre 27. aprila 1992. godine, zbog toga što je SRJ tek tada postala članica UN i potpisnica Konvencije UN o sprečavanju i kažnjavanju genocida.

„Sud pre tog datuma, Srbiju, kao zemlju koja je naknadno postala potpisnica Konvencije, ne može smatrati odgovornom u smislu člana 9 Konvencije. Država koja je postala članica potpisnica Konvencije ne može se smatrati odgovornom retroaktivno za genocid po članu 9“, naveo je Tomka.

Već tada je pao deo hrvatske tužbe koji se odnosi na ratne zločine počinjene u Vukovaru 1991. godine.

Sud je rekao da je na hrvatskoj teritoriji, u istočnoj Slavoniji, Dalmaciji i Lici počinjen „veliki broj ubistava i zlostavljanja“ i to od strane JNA i srpskih snaga, ali i da Hrvatska nije uspela da dokaže da se radi o genocidu.

„JNA i srpske snage nisu ubile hrvatske vojnike koji su bili zarobljeni. Pomoću poređenja zarobljenih sa konačnim brojem žrtava, možemo videti da li su JNA i srpske snage htele da iskoriste priliku za uništavanje grupe. Zaključujemo da Hrvatska nije uspela da dokaže da je iskorišćena prilika da se unište pripadnici zaštićene grupe“, rekao je Tomka.

Tokom iznošenja presude, navedeno je i da su mnoga svedočenja koja je Hrvatska iznela pred sud manjkava, kao i da su brojni policijski zapisnici predati sudu bez potpisa od strane lica koja su davala izjave.

„Čini se da su u nekim svedočenjima izjave čak i prepričane izjave svedoka“, rekao je Tomka.

Što se srpske kontratužbe tiče, kako je rekao Tomka, MSP smatra da je ona utemeljena i vezana činjenično i pravno za osnovnu tužbu.

Kako je Hrvatska potpisnica Konvencije postala 8. oktobra 1991. godine, dela počinjena 1995. godine, odnosno tokom „Oluje“, obuhvaćena Konvencijom, a o tome da li je sud utvrdio da je bilo genocida biće objavljeno kasnije.

„Srbija nije dužna da dokaže negativnu činjenicu, odnosno atmosferu genocida. Hrvatska je dužna da dokaže činjenice. Sud mora da bude potpuno ubeđen u optužbe da se desio genocid i te činjenice moraju biti jasno dokazane“, rekao je Tomka.

Presuda MSP je konačna i obavezujuća za sve članice UN, države su u obavezi da po njoj postupe i na nju nema žalbi.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donosi ukupno 17 sudija, 15 stalnih sudija i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.

Srpski i hrvatski ministri pravde Nikola Selaković i Orsat Miljenić, koji prisustvuju izricanju presude, poručili su da će obe zemlje poštovati odluku MSP, „kakva god da bude“.
Kraj procesa posle 16 godina

Izricanjem presude okončaće se proces koji je 1999. pokrenuo Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koje su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji.

Srbija je odgovorila deset godina kasnije podnoseći kontratužbu za genocid, koji su, kako tvrdi, hrvatske snage počinile nad Srbima iz Kninske krajine, tokom i posle operacija Oluja, 1995 godine.

U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za „etničko čišćenje“ hrvatskih građana kao „oblik genocida“ zato što je „direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obaveštajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije“.

U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocid tokom operacije Oluja, u avgustu 1995. u nameri da potpuno ili delimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu. Genocid je, kako se navodi u kontratužbi, počinjen ubistvima i nanošenjem ozbiljnih fizičkih i psihičkih povreda pripadnicima srpske zajednice, te hotimičnim stavljanjem Srba kao nacionalne grupe u situaciju smišljenu na njeno delimično fizičko uništenje.

Nema genocidne namere Hrvatske

U razmatranju srpske kontratužbe Tomka se pozvao na Brionske transkripte na osnovu kojih je, kazao je, jasno da je hrvatskim čelnicima bilo jasno da će operacija „Oluja“ dovesti“ do masovnog progona.

– Ipak, i ako bi bilo dokazano da je progon bila namera, nije bila namera fizičko potpuno uništenje srpskog stanovništva. Sud zaključuje da nije dokazano da su ubistva zaštićene grupe nešto što je počinjeno kao rezultat planiranja istrebljenja – kazao je Tomka.

Sud je konstatovao da nije utvrđena namera da bude počinjen genocid.

– Sud ne vidi u akciji Oluju nameru hrvatskih vlasti da uništi Srbe – kazao je Tomka.

Srpski pravni tim očekuje da Međunarodni sud pravde (MSP) u Hagu odbije hrvatsku tužbu protiv Srbije, kao i da utvrdi da su oružane snage Hrvatske tokom i posle akcije „Oluja“ počinile masovne zločine nad srpskim nadorom, dok su pravni eksperti uvereni da će obe tužbe biti odbačene.

Očekuje se da će sud najpre izreći svoju odluku povodom tužbe Hrvatske protiv Srbije koja je podneta 1999. godine, a potom i povodom protivtužbe Srbije protiv Hrvatske iz 2009. godine.

Presuda MSP će biti konačna, jer na nju ne postoji pravo žalbe, a države će biti u obavezi da po njoj postupe.

KOMENTARIJedan komentar

  1. nedo says:

    Jos jednom je Srbija zrtvovala krajiske srbe radi svojih interesa! Ogorcen sam ali potpuno mi je jasno zasto se mnogi srbi u Hrvatskoj pocinju izjasnjavati kao hrvati. Sta imaju od toga sto su srbi? Srbija ih se ionako davno odrekla kao sto se pravoslavna crkva odrekla srba katolika, srba muhamedanaca i srba crnogoraca! Svi znamo da su hrvati u Dalmaciji u 90% slucajeva srbi katolici. Preostalim srbima u Hrvatskoj je jedini spas da se asimiluju u hrvate. Da me ne shvatite pogresno volim Srbiju i srpski narod ali vlast i politicari su oduvek radili na stetu srba kako krajiskih, tako i onih u Srbiji, a tek prema srbima u dijaspori. Srbe u dijaspori Srbija tretira kao "svoju kravu koju hrani komsija ona je muze".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *