Srbija nije pred bankrotom, ali…

Srbija nije pred bankrotom, ali…

19 juna 2013

world-bank-headquatersEkonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović kaže da Srbija nije u opasnosti od bankrota u 2013. godini i navodi da će zemlja ove godine ostvariti privredni rast od najmanje dva odsto.

Šestović je, na predstavljanju četvrtog izveštaja Svetske banke za region jugoistočne Evrope, rekao da je Srbija u prvih pet meseci ove godine imala pozitivna privredna kretanja i da će verovatno imati rast BDP veći od dva odsto, ali da su prognoze Svetske banke uzdržane zbog toga što je evrozona i dalje u recesiji.

Prema prognozama Svetske banke, Srbija će u 2013. godini ostvariti oko milijardu evra direktnih stranih investicija, ali taj broj bi mogao da bude i veći ukoliko bi došlo do privatizacije „Telekoma“ i drugih velikih državnih preduzeća, naveo je Šestović.

U izveštaju Svetske banke za jugoistočnu Evropu, koji se odnosi na Srbiju, Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju, konstatovano je da će u 2013. doći do blagog privrednog oporavka u tom regionu, nakon drugog talasa recesije iz 2012, kao i da će region zabeležiti rast od 1,7 odto u 3013.

Oporavak, kako je navedeno u izveštaju, ipak je još uvek neizvestan, jer ga usporavaju problematični krediti, slab oporavak kreditne aktivnosti, stalno smanjivanje nivoa raspoloživih sredstava koji banke u stranom vlasništvu imaju od matičnih banaka i usporena fiskalna konsolidacija.

Sa druge strane pokretači oporavka u regionu su ponovni rast proizvodnje električne energije, poljoprivredne proizvodnje i nekih izvoznih grana, a delimično i zbog boljih vremenskih uslova.

Srbija predvodnik oporavka regiona

Srpska privreda čini skoro 50 odsto BDP-a tog regiona, čiji privredni oporavak i predvodi.

Šestović je ocenio da Srbija nije neposredno pred bankrotom i da „nije problem da pregura“ narednih šest meseci do godinu dana, s obzirom da na deviznom računu ima preko dve milijarde evra, ali da na duži rok drzava mora da promeni strukturu zaduživanja. Prema njegovim rečima, Srbija se sve više zadužuje i to kratkoročno umesto dugoročno, što je neizdrživo.

Stručnjak Svetske banke je rekao da Srbija sada ima javni dug koji iznosi preko 60 odsto BDP-a, a da smo samo pre nekoliko godina imali javni dug 30 odsto BDP-a i „hvalili smo se da smo među najboljima po tome u Evropi“.

Šestović je istakao da je Srbija od zemalja regiona najviše uvećala svoj spoljni dug u prethodnih godinu dana i to emitovanjem obveznica u 2012. u vrednosti od milijardu dolara, čime je ukupan dug na ime međunarodnih obveznica dovela na 2,7 milijarde dolara.

Šestović je istakao da će srpska privreda ove godine dosta zavisiti od poljoprivrede i izvoza „Fijata“ i drugih uspešnih izvoznika, ali da je neophodno da država što pre usvoji rebalans budžeta.

Svetska banka podržava napore Srbije

Ekonomista Svetske banke je naveo da Svetska banka podržava napore srpske vlade za donošenje rebalansa budžeta dodajući da će najveći teret ušteda biti na Ministarstvu finansija i privrede, Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Šestović je ponovio da bi što pre trebalo usvojiti rebalans budžeta i ostvariti uštede da bi se videli finansijski efekti do kraja godine. Kako je rekao, trenutni problem je što su svi prihodi ispod planiranih, a da su republički javni rashodi samo za jedan procenat viši u odnosu na pet meseci prošle godine.

Srbija je u 2012. imala među najvišim stopama nezaposlenosti mladih u Evropi – 51,2 odsto, iza Makedonije – 53 odsto.

Šestović je istakao da je Srbija jedna od vodećih zemalja u Evropi po malom učešću radno sposobnog stanovništva na tržištu rada, svega 47 odsto. Prema njegovim rečima, opšta stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosiće ove godine između 23 i 24 odsto.

Stručnjaci Svetske banke poručuju zemljama regiona da spas treba da traže u pojačavanju strukturnih reformi, fiskalne konsolidacije, poboljšanju kvaliteta poslovnog okruženja, investicijama, poboljšati izdavanje građevinskih dozvola… Svetska banka prognozira da će na Kosovu biti ostvaren najveći privredni rast ove godine od 3,1 odsto, u Srbiji dva odsto, Albaniji 1,8 odsto, Crnoj Gori 1,2 odsto, Makedoniji 1,4 odsto i u BiH 0,5 odsto.

(RTS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *