СРБИЈА НИЈЕ ВОЈНО НЕУТРАЛНА: Док су сви гледали оптужбе САД и Русије, ГЕНЕРАЛ МОЈСИЛОВИЋ ЈЕ БИО У ВАЖНОЈ ПОСЕТИ И ДОГОВАРАО САВЕЗНИШТВО

SRBIJA NIJE VOJNO NEUTRALNA: Dok su svi gledali optužbe SAD i Rusije, GENERAL MOJSILOVIĆ JE BIO U VAŽNOJ POSETI I DOGOVARAO SAVEZNIŠTVO

9 avgusta 2019

Dok je svet sa zebnjom gledao kako se Rusija i SAD međusobno optužuju za propast Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa, srpski vojni vrh predvođen načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem nalazio se u Moskvi.

Iako su sagovornici ovu posetu i pogotovo Mojsilovićevu izjavu o „podršci ruske vojske za izazove na Kosovu i Metohiji“ okarakterisali kao diplomatski neopreznu, generalna ocena je da novo zaoštravanje odnosa Rusije i Zapada neće preterano ugroziti poziciju vojno neutralnu poziciju Srbije.Za Zorana Dragišića, profesora Fakulteta bezbednosti i narodnog poslanika na listi vladajuće koalicije, vojna neutralnost Srbije je zbog svoje specifičnosti otporna na narušavanje odnose Rusije i Zapada.

– Naša vojna neutralnost je novum u istoriji međunarodnih odnosa, pošto se ona iscrpljuje u našoj odluci da ne pristupamo NATO savezu. Mi sa NATO-om imamo odličnu saradnju, vrlo smo aktivni u mirovnim misijama UN-a i EU, ali imamo i vrlo dobru bilateralnu saradnju sa Rusijom. Niko našu neutralnost nije priznao, pa ne može ni da je povuče, kaže Dragišić.

On je priznao da percepcija bliskosti Rusije i Srbije može da predstavlja poteškoće u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, u prvom redu od strane zemalja koji Rusiju vide kao bezbednosnu pretnju. Međutim, kako dodaje Dragišić, Srbija je suverena zemlja koja sama donosi odluke.

– Za nas je najvažnije da ne budemo uvučeni u sukob Rusije i Zapada. Ne želimo da Balkan bude jedna od karata u tom špilu zajedno sa Krimom, Donbasom i drugim temama. Najbolje po nas je da se držimo podalje, ističe Dragišić.

Prema mišljenju Nikole Lunića, izvršnog direktora Saveta za strateške politike, srpski koncept vojne neutralnosti neće biti ugrožen u novonastalim geopolitičkim okolnostima iz prostog razloga što taj koncept u praksi i usvojenim strateškim dokumentima – ne postoji.

– Vojnu neutralnost jedne zemlje sprovodi Vlada svojom spoljnom politikom i stvaranjem pouzdanih savezništava, a mi sasvim sigurno nemamo spoljnu politiku koja bi to bila sposobna generisati. Paradoks je da nemamo čak ni Spoljnopolitičku strategiju, ali imamo nacrt Strategije odbrane u kojoj jasno ističemo da je naše opredeljenje saradnja sa ODKB, a interes saradnja sa NATO. U tom kontekstu stvarno ne možemo pričati o održivosti vojne neutralnosti, a samim tim moguće je u doglednoj budućnosti da snosimo posledice pogrešne vizije razvoja geostrateške situacije u svetu, naglašava Lunić.

Upitan o izjavi generala Mojsilovića o podršci ruske vojske za izazove na Kosovu Lunić ističe da bi načelnik Generalštaba trebao da u svakoj situaciji promoviše integritet oficira, a ne da svojim izjavama pokušava biti politički koristan i pragmatički lukrativan.– Izjava o podršci ruske vojske za izazove na KiM može imati veoma velike posledice po naciju. Naime, takva izjava se analizira u političkom kontekstu ukoliko je saopšti neki od ministara, ali ako se radi o načelniku Generalštaba, onda se izjava može posmatrati samo u vojnom smislu. A to je u aktuelnoj geopolitičkoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi, veoma opasno. Mislim da ultimativno moramo slediti nacionalni interes Republike Srbije, a ne neke treće zemlje, kaže Lunić.

Vlade Radulović, vojno-politički analitičar ističe za Danas da poseta srpskog vojnog vrha Moskvi u trenutku novog zatezanja odnosa Rusije i Zapada ne može da zakomplikuje međunarodnu poziciju Srbije više nego što to čini nabavka ruskog naoružanja.

– Stiče se utisak da je ukidanje Sporazuma o ograničenju nuklearnog oružja srednjeg dometa jedan perfidan manevar usmeren protiv Pekinga, pošto već postoje najave da će SAD postavljati naoružanje u Azijsko-pacifičkom regionu. U tom kontekstu, uloga Srbije je neznatna, navodi Radulović.

S druge strane, Radulović mnogo veću težinu stavlja na izjavu generala Mojsilovića karakterišući je kao neopreznu.

– Nije dobro izjavljivati tako nešto u trenutku u kojem sve više ljudi na Zapadu glasno iznosi zabrinutost zbog vojno-tehničke saradnje Srbije i Rusije. U tom kontekstu ova izjava može da se čita kao prst u oko Zapadu. Mi smo već znali da imamo podršku Rusije za Kosovo, tako da ova izjava donosi mnogo više štete nego koristi, zaključuje Radulović.

(Danas)

KOMENTARI7 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Nisam shvatio ko je ovde suverena država.

 2. padre says:

  Manite se vi više ovih "eksperata"!Misle li oni, da je on to bubnuo sam od sebe?I o kakvoj "opasnosti" oni pričaju, da nije to rekao, bilo bi sve u redu, ili šta, a sad će zapad da nas zamrzi?

 3. kojic jovan says:

  Nista general nije novo rekao .Anketa koja je vodjena pre nekoliko god od strane CIA a bila je tajna dosla je do ti saznanja...

  • Cp6a says:

   Kako nije novo? Ne radi se ovde o osećanjima većine srbskog naroda prema Rusima, to se zna odavno, nego da li će braća da nam drže zaleđinu ako ovo sve ovde ode u PM i zapadne hijene se ponovo obruše na nas. To general nije izmislio, nego mu je sigurno neko veoma važan rekao u Rusiji, a što je za nas pitanje opstanka. To kao kad bi nam neko rekao da će u običnom životu da nas brani od Tajsona ako nas dira. Pa Holifild ga jeste pobedio, ali je i sam dobio grdne batine, tako da se takva obećanja ne daju svakom i veoma se teško daju.

 4. Milanka says:

  Srbija treba da bude neutralna. Ako je izjava generala Mojsilovića "prst u oko zapadu" onda je trebalo da im ga vise gurne. Šta se bojite zapada? Dosta vise zapada i njegovih interesa. Hoću da živim i da dišem slobodno, a ne pod tiranijom bilo kojom. Svaka cast general. Dosta mi je pametnjakovića i samozvanih analitičara.

 5. Milos says:

  VS se ne sme verovati, niti iko treba da im sluzi vojsku zbog siroke saradnje sa NATO.Neka oficiri ciste i usisavaju kasarne, ionako im vojska samo za to i sluzi.

 6. Lazar says:

  Komentatori iz Danasa veruju da smo mi potrebniji Rusima nego Rusi nama. Istina je malo drugačija. Da nema Rusa satanisti bi nas već rasčerečili.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *