Србија никада неће бити антируска

Srbija nikada neće biti antiruska

15 decembra 2016
(foto: Youtube printscreen)

(foto: Youtube printscreen)

Dvodnevni boravak ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova u Beogradu pojedini srpski mediji su povezali sa pritiscima koje Moskva vrši na Srbiju, ali je to u startu demantovao njegov srpski kolega Ivica Dačić.

– Rusija nikada nije vršila pritisak na Srbiju. Ne mogu da vam ne kažem – bez Rusije je nemoguće zaštititi naš teritorijalni integritet i suverenitet. Srbija nikada neće biti antiruska država, kao što su to neke druge postale, nećemo se pridružiti sankcijama EU – poručio je Dačić nakon razgovora sa Lavrovim, u ponedeljak, prvog dana boravka ruskog zvaničnika u Srbiji.

Ovom Dačićevom izjavom nije stavljena tačka na spekulacije šta je Lavrov doneo u svom koferu. Tako se tvrdi da je došao sa zahtevom Kremlja da vladajući SNS i njegov lider Aleksandar Vučić podrže Tomislava Nikolića za novi predsednički mandat, kao i da Vlada Srbije konačno da diplomatski status Rusima angažovanim u Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu.

Lavrov je, međutim, uzvratio da upravo EU traži od Srbije da zatvori Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu ako hoće u Uniju i da se ponaša kao Crna Gora koja je izdala Rusiju. U izjavi za Sputnjik, ruski diplomata je rekao da EU centar u Nišu smatra špijunskim gnezdom i pretnjom za bezbednost, a ćuti o tome da je tokom njegovog postojanja očišćeno od mina više od četiri miliona metara kvadratnih, te da je taj centar pružao pomoć u gašenju požara na jugu Evrope, uključujući zemlje EU.

Dodao je i da Moskva zna da Brisel ima pisane instrukcije o tome kakve izjave o Rusiji treba da se čuju iz svake zemlje, uključujući kandidate za pridruživanje Uniji.

– U tim instrukcijama piše da je apsolutni imperativ za sve te zemlje da kao mantru koriste izraze kao što su aneksija Krima, okupacija Donbasa i tako dalje – rekao je Lavrov.

Zvanično su bilaterarni odnosi Srbije i Rusije bili glavna tema razgovora Lavrova i njegovih srpskih kolega – premijera Vučića i predsednika Srbije Tomislava Nikolića – sa akcentom na ekonomsku saradnju.

U utorak je šef ruske diplomatije učestvovao na skupu Organizacije crnomorske ekonomske saradnje kojem je Srbija domaćin.

Ko je adut Moskve

Koga bi Moskva više volela da vidi kao budućeg predsednika Srbije – Ivicu Dačića ili Tomislava Nikolića? Obojica uživaju pedigre rusofila, a Dačić je na svoj način prokomentarisao odnos prema Rusiji.

– Kada je Srbija u opasnosti, u slučaju rezolucija o genocidnosti srpskog naroda, poziva da se prizna Kosovo… koga mogu da zovem u svakom momentu? – upitao je Dačić, čekajući da neko od novinara koji su pratili konferenciju za novinare sa šefom ruske diplomatije kaže: „Sergeja.“

„Lepo ste odgovorili. Voleo bih da mogu uvek da pozovem Džona Kerija da mu kažem da je Srbija ugrožena, ali kako da ga pozovem kada Viktorija Nuland kaže da su oni 20 godina ulagali u nezavisnost Kosova“, poručio je Dačić.

(J.Arsenović – Vestionline)

KOMENTARI2 komentara

  1. bata surda says:

    Dacicu, ne lupetaj. Cim ode Larov, opet ces Brisel na molitveni dorucak.

  2. punca says:

    Dačić ne blebetaj neumnosti !!! Dačić : Srbija nikada neće biti antiruska država, ni članica NATO! Nikad u NATO ali ipak...:))) SVI NATOvci se slobodno "šetaju" u Srbiji od 90te do danas ,eto Skota ... NATO ne odgovara u HAGu za mrtve 'za ubite" !!!!...sve ste u crno zavili. Ko je podpisao da NATO da ima svoje "baze" u Jugoslaviji?!?.. Ko je podpisao da NATO ima svoje "baze" u SRBiji ?!!...E, pa taj je uzeo premiju "milijarde"!!! Ko je podpisao da NATO ima svoje "baze" u KiMu ?!!...E, pa taj je uzeo premiju "milijarde"!!! Dačiću NATO je tu i mafijski SRBI sada fali SAMO RUSIJA ..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *