Srbija obnavlja prijateljstva sa nesvrstanima

Srbija obnavlja prijateljstva sa nesvrstanima

10 juna 2013

20789 - Nehru, Nkrumah, Nasser, Sukarno & Tito„Prijateljstvo s Titom dovoljan je razlog da nastavimo saradnju u budućnosti”, poručio je pre nekoliko dana u Beogradu predsednik parlamenta Indonezije Marzuki Ali. Iako ova njegova rečenica može da deluje čudno, ipak bi trebalo imati u vidu da je on prvi zvaničnik ove velike zemlje koji je posle 1960. godineboravio u poseti Srbiji.Ali ne samo on.

Ovde su proteklih dana bili i neki drugi retki gosti. Najviši srpski funkcioneri bili su domaćini ikoopredsednika Međudržavnog komiteta Srbija–Maroko iministra za opšte poslove i upravljanje ove zemlje Mohameda Bulifa. Ovaj komitet se pre pet dana sastao posle pauze od trideset godina i doneo je odluku o potpisivanju četiri sporazuma između Srbije i Maroka, značajna za privrednu, trgovinsku i naučnu saradnju dve države.

Pre desetak dana u Beogradu je boravio i vicepremijer i šef diplomatije Laosa Tonglun Sisulit. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić, koji je sa Sisulitom potpisao sporazume o saradnji u kulturi i obrazovanju, istakao je da je reč o zemlji koja u tom delu sveta (jugoistočna Azija) ima najveći privredni rast. Uskoro se može očekivati i potpisivanje sporazuma o vojnoj saradnji s Libijom.

Naime, početkom aprila u Beogradu je boravio zamenik ministra odbrane LibijeKalid al-Šarif, najavivši da je njegova zemlja zainteresovana za velike poslovesa Srbijom,uključujući i školovanje vojnih kadrova u vojnim institucijama Srbije.

Istovremeno, i najviši srpski zvaničnici sve češće odlaze u zemlje koje ranije nisu bile tako često na spisku odredišta naših političara. Tako je predsednik Tomislav Nikolić boravio u Izraelu Palestini i na samitu Afričke unije u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, vicepremijer Aleksandar Vučić je posetio Angolu i Ujedinjene Arapske Emirate, dok je ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić išao u Libiju, Irak, Saudijsku Arabiju, Katar i Kuvajt. Državno-privredna delegacija Srbije ponovo je ovih dana u Iraku, a predvodi je Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma.

Sam predsednik Nikolić je posle razgovora s gostom iz Maroka ustvrdio da se posle izbora i pobede njegove stranke promenio odnos Srbije prema svetu te da su obnovljena stara prijateljstva. Prema njegovim rečima pređašnja vlast je smatrala da ulazak u pregovore sa Evropskom unijom podrazumeva zanemarivanje starih prijateljstava sa zemljama Azije, Afrike, članicama nesvrstanih i zemljama bivšeg SSSR-a.

Na naše pitanje da li se i šta menja u spoljnoj politici Srbije, u Ministarstvu spoljnih poslova odgovaraju da „Srbija pridaje veliki značaj razvoju tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona” i da je „poslednjih meseci nastavljen trend uspona sveukupnih bilateralnih odnosa i saradnje sa zemljama ovog regiona”. To se, kako kažu, ogleda u intenziviranju političkog dijaloga i razvoju privredne saradnje, posebno s Kinom, Indonezijom, Indijom, Mjanmarom, Laosom, Kambodžom i Vijetnamom.

Kako za „Politiku” objašnjavaju u MSP-u, bilateralne posete ali i susreti na marginama značajnih međunarodnih skupova doprinose ne samo unapređenju političkog dijaloga sa afričkim i arapskim zemljama, već su i u funkciji očuvanja naših nacionalnih interesa koji se, prvenstveno, ogledaju u sprečavanju novih priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova od strane onih država koje to do sada nisu učinile. Istovremeno, doprinose i jačanju i očuvanju kvaliteta političkih odnosa i unapređenju ekonomske saradnje s tradicionalnim partnerima Srbije.

Da je zanemarivanje odnosa sa afričkim i azijskim, odnosno vanevropskim državama, pogrešna politika, Miroslav Zdravković, urednik portala „Makroekonomija”, potkrepljuje činjenicom da je čak 40 odsto švajcarskog izvoza upravo na ova tržišta. Istovremeno, udeo srpskog izvoza na ta tržišta je svega pet odsto.

„Lepo je ići ka EU, ali je potrebno i da Srbija još više intenzivira odnose s trećim svetom zato što Francuska, Nemačka, Britanija izlaze iz ekonomske krize sve više izvozeći u vanevropske zemlje. Svaka naša državna delegacija koja ide u inostranstvo morala bi sa sobom da povede i privrednike, najveće izvoznike”, mišljenja je Zdravković.

Osim ekonomskog momenta, Dragan Petrović iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu ukazuje i na značaj dobrih političkih odnosa s tradicionalnim saveznicima Srbije.

„Kada se na nekoga oslanjate mora se imati u vidu šta su strateški interesi te zemlje, kako ona tretira vaš narod i vašu zemlju i na osnovu toga se onda postavljate prema njoj. To se, međutim, nedovoljno uvažavalo u postoktobarskoj Srbiji, verovatno iz ideoloških razloga”, ocenjuje Petrović, dodajući da se deo srpske političke elite orijentisao ka anglosaksonskim silama koje negativno tretiraju našu zemlju.

Odnos sa zemljama Azije i Afrike, ističe, može da bude značajan jer među njima ima i onih koji imaju takozvanu tvrdu moć, a to su one s velikom teritorijom, brojnim stanovništvom, ekonomski snažne, s bogatim prirodnim resursima.

„Jedan Zair je veliki kao četiri Balkanska poluostrva. Interes države nalaže da se te zemlje uvažavaju, da se pokuša uspostavljanje određene ekonomske ali ne samo takve saradnje. I, naravno, saradnja oko pitanja Kosova. Za zaštitu interesa u vezi s KiM su izuzetno važne ove države, one su brojne, a Jugoslavija koju oni identifikuju s Beogradom ima još kredita kod njih. Zašto da nam Hrvatska uzima taj prostor”, pita Petrović.

On smatra da se po ovom pitanju vidi određeni napredak od dolaska nove vlasti, ali ni ona, ocenjuje, nije izvršila evidentan diskontinuitet u odnosu na prethodnu vlast. Ponašanje državnog vrha je, smatra Petrović, načelno dobro, ali samo ako je celokupna spoljnopolitička strategija u kojoj će se znati prioriteti pravilno postavljena.

Uskoro ambasada u Saudijskoj Arabiji

U MSP-u se podseća i da je Vlada nedavno donela odluke o uspostavljanju diplomatskih odnosa sa Solomonskim ostrvima, Demokratskom Republikom Istočni Timor i Kraljevinom Tongom. Biće, kako najavljuju, obnovljen i rad naših ambasada u Gani i UAE dok će u Kataru biti otvoreno diplomatsko-konzularno predstavništvo. Posle nedavnog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom (s kojom odnosi nisu postojali ni u doba SFRJ) u planu je skoro otvaranja ambasade u ovoj kraljevini.

(Politika)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *