СРБИЈА ОБУСТАВЉА ВАКЦИНАЦИЈУ ГРАЂАНА из региона

SRBIJA OBUSTAVLJA VAKCINACIJU GRAĐANA iz regiona

5 aprila 2021

Premijer Srbije Ana Brnabić je rekla da se u ovom trenutku u Srbiji neće nastaviti vakcinacija građana iz regiona, ali da će Srbija nastaviti da pomaže zemljama u okruženju.

“Pomagaćemo koliko možemo, ali u ovom trenutku je važno da ubrzamo vakcinaciju naših ljudi”, rekla je Brnabićeva za TV “Prva”.Ona je istakla da joj je drago što je Srbija u mogućnosti da pomogne građanima regiona i da je ponosna što je pokazala solidarnost u najtežim vremenima.

Brnabićeva je podsetila na direktne donacije u vakcinama za BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju i dodatni poziv građanima tih država da se vakcinišu u Srbiji.

“Mislim da je to važno, mi ne možemo biti bezbedni, ukoliko naši prijatelji i komšije nisu. Kada dođemo do tog jula i, nadam se, steknemo kolektivni imunitet, ne možemo otvoriti granice i očekivati da se naša privreda potpuno oporavi, ukoliko naše komšije nisu dostigle neki stepen zaštite”, navela je Brnabićeva.

Navodeći da je najprirodnije da se pomogne komšijama i prijateljima, Brnabićeva je istakla da ne želi da u vezi sa ovim pitanjem govori o politici, jer to nema nikakve veze sa politikom.

Ona je rekla da se nada da će ovaj korak Srbije zbližiti narode zemalja regiona u budućnosti, te ocenila da se to već dešava i da narod zemalja u regionu vidi pruženu ruku Srbije, i da treba politiku i političke izjave “ostaviti sa strane”.

“Srbija je prepoznata kao jedina zemlja u ovom trenutku u svetu koja ima ovu vrstu solidarnosti”, istakla je Brnabićeva.

Brnabićeva je demantovala je informaciju pojedinih beogradskih medija da je Ministarstvo zdravlja odlučilo da je pri povratku iz zemalja regiona za državljane Srbije obavezan PCR test, te napomenula da režim ulaska u Srbiju nije menjan, sve što je bilo do sada ostaje i nadalje.

“Nismo menjali režim ulaska u Srbiju. Oni koji su revakcinisani mogu da uđu bez PCR testa. PCR test nije potreban ni za državljane mini-Šengena plus Mađarska i Bugarska”, rekla je ona, dodajući da oni koji nisu vakcinisani mogu da uđu, ali moraju da budu u 10-dnevnom karantinu.

Prema njenim rečima, ako građani regiona ulaze iz drugih zemalja, kao što je Austrija, moraju imati negativan PCR test.

Što se tiče popuštanja epidemioloških mjera, Brnabićeva je rekla da će od sutra ugostiteljski objekti, kafići i restorani u baštama raditi do 22.00 časa.

“Malo popuštamo mere, ne previše. Dosta su dobri pokazatelji za vikend, juče je dodatno pao broj zaraženih. Danas su nešto bolji brojevi i procenti. Za sada ide sve kako treba”, dodala je ona.

Ona je navela da je u ovom trenutku 2,6 miliona vakcina dato, oko 1,5 miliona ljudi je vakcinisano makar jednom dozom, što je 26 odsto punoletnih građana, dok je oko 19 odsto revakcinisanih.

“Bez vakcinacije, imali bi u ovom talasu više od 10.000 zaraženih”, rekla je ona, te dodala da je potrebno 56 odsto građana da dobije punu zaštitu vakcinama, i izrazila nadu da će se Srbija do kraja juna vratiti u normalu.

(SRNA)

KOMENTARI5 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Hoce li oni koji su primili prvu vakcinu moci da prime i drugu dozu, ili je to vakcinisanje bio samo marketinski potez?

 2. Cov.exe says:

  Eto, bemti Srbiju ostaviće će sada bez revakcine građane iz regiona i onda bolje da ništa nisu ni radili.

 3. filip says:

  Ona se i dalje bavi veštičarenjem pa prorokuje broj obolelih u slučaju da nema vakcinacije. Na stanu da ne pričamo o vakcinama i rešavanje situacije vakcinisanjem gde u svetu medicine ima oprečnih mišljenja koja zvanična politika skoro i da ne pominje. Tačnije briše sva takva istraživanja. Ono što je nenormalno u ovoj takozvanoj pandemiji je što je stvar izpolitizovana a isključena je nauka, ona prava, ne kvazi nauka. Nama političari, jedan soj neznalica, daje tumačenje medicinskog fenomena. Tu čak ni lekari nisu pozvani da daju relevantno mišljenje a kamoli političari. Još kad tome pridodamo da se ne vrše obdukcije i toksikološke analize, pitam se kakva je to borba protv zaraze kad je to jedini način da se izborimo sa tim. Očito je da nekom nije stalo do zdravlja običnih smrtnika već sve više to liči na jedan veliki biznis i zarad nekih drugih ciljeva a maltretiranje građana je nebitno uz simbol pokornosti-maski.

 4. Veliki brat says:

  Promidžbeno-propagandna akcija. Prva doza cjepiva gratis, za drugo se snalazite sami.

  • Duca says:

   Budi dobar pa kad pišeš na srpskom portalu, prevedi "promidžbu", "cjepivo","gratis"... Za sve to postoje srpske reči. Koliko ja znam, niko ko je primio ovde prvu vakcinu (ne cjepivo) što znači ima potvrdu o vakcinisanju, neće biti odbijen za drugu A tvoj komentar je tipična promidžba...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *