СРБИЈА ОД БРИСЕЛА ДОБИЛА 14 ДОМАЋИХ ЗАДАТАКА: Ако их испунимо можда нас и приме 2025. године!

SRBIJA OD BRISELA DOBILA 14 DOMAĆIH ZADATAKA: Ako ih ispunimo možda nas i prime 2025. godine!

10 marta 2018

(foto: Pixabay)

Nakon prošlonedeljne posete Zapadnom Balkanu predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, u četvrtak (8.3.) održan je sastanak ministara unutrašnjih poslova 28 zemalja Evropske unije. Oni su odobrili akcione planove koje Evropska komisija predlaže u svojoj novoj Strategiji za Zapadni Balkana o mogućem članstvu Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Kosova u Uniji.

Nemačka protiv

Prema mišljenju ministara unutrašnjih poslova EU, svaka od država bi u oblasti „bezbednost i migracije“ trebalo da sprovede program od četrnaest tačaka, kako bi se efikasnije suzbili ilegalna migracija, ogranizovani kriminal i trgovina oružjem, ali i kako bi se te zemlje približile standardima EU.

Domaći zadaci koji su formulisani u planu protežu se do 2020. godine. Evropska unija želi da tada ponovo ispita koji pomaci su postignuti u oblasti unutrašnje bezbednosti – zemlju po zemlju, tačku po tačku.

Novi izveštaj bi onda trebalo da pokaže ko na kojim mestima mora još da se potrudi. Sve se to dešava imajući u vidu ciljnu 2025. godinu, na koju je šef Evropske komisije Žan-Klod Junker još jednom ukazao u Sofiji, na kraju svoje posete Balkanu.

Ukoliko se sve bude odvijalo optimalno, Srbija i Crna Gora bi do 2025. godine zaista mogle da se priključe EU, a Albanija, Makedonija, Kosovo i Bosna i Hercegovina mogle bi da ostvare velike napretke na putu ka priključenju, smatra Junker. „Svuda sam osetio da postoji volja da se reforme sprovedu kako bi se pristupilo EU“, rekao je Junker u Sofiji. „Svi uslovi moraju biti ispunjeni.“

– To su prave bolesti u tim društvima – rakao je on i dodao da bi sve države Zapadnog Balkana trebalo bi da obustave svoje bilateralne sukobe.

Tako, na primer, Srbija još uvek nije priznala Kosovo kao državu, što otežava zbližavanje u regionu.

S Junkerovim ciljnim datumom, odnosno 2025. godinom, u Briselu se nisu složili svi ministri unutrašnjih poslova. Odlazeći nemački ministar, Tomas de Mezijer (CDU), kritikovao je pogrešan redosled koraka.

– Mislim da ne bi trebalo da navodimo datume i da kažemo da do 2025. godine sve mora da bude završeno. Ispravan put mora biti da taj da zemlje koje žele u EU, ispune neophodne uslove sopstvenim trudom. Onda može da se odluči da li su spremne za EU – istakoa je on.

Sada se pre svega radi o tome da se do 2020. godine sa zemljama Balkana sprovede akcioni plan koji obuhvata četrnaest tačaka. Između ostalog se traži:

– U okviru odbrane od terorizma trebalo bi postaviti nacionalne koordinatore ili Službe za borbu protiv islamske radikalizacije. Koordinatori bi trebalo da budu umreženi na području čitavog Balkana i da rade zajedno.

– U obuci policijskih snaga i istražitelja trebalo bi da pomogne agencija EU, kako bi se ciljano delovalo protiv organizovanog kriminala, trgovine ljudima i trgovine drogom. Jedna od ključnih stvari bi trebalo da bude suzbijanje trgovine oružjem.

– Države Balkana i policijske službe EU bi trebalo da formiraju zajedničke timove za intervencije, za istragu zločina i identifikovanje odgovornih.

– Evropska policijska služba (Europol) otvara kancelarije za vezu u svih šest zemalja koje žele da pristupe EU.

– Države Balkana bi u potpunosti trebalo da budu uključene u projekat EU za borbu protiv organizovanog kriminala, te da prisustvuju sastancima istražnih službi koje su uključene u projekat.

– U državama Balkana bi trebalo postaviti i umrežiti nacionalne koordinatore za bolju kontrolu granica, kako bi se poboljšao nadzor granica i suzbila takozvana ilegalna migracija.

EU obećava podršku

Ministri unutrašnjih poslova EU i Evropska komisija slažu se da će spomenuta reforma i izgradnja infrastrukture, naravno – da košta. Zato bi zemlje Balkana trebalo da dobiju odgovarajuću, veliku pomoć.

Evropska komisija to je obećala još u februaru, prilikom predstavljanja svoje Strategije za Balkan. Šest balkanskih zemalja ove godine će dobiti nešto više od milijardu evra „pretpristupne pomoći“. Računa se će suma potrošena između 2007. i 2017. iznositi ukupno devet milijardi evra.

Napredak koji su Albanija i Makedonija već ostvarile mogao bi da vodi ka tome da EU na leto odredi konkretan datum za početak pristupnih pregovora. Sa Srbijom i Crnom Gorom već se pregovora. Kosovo i Bosna i Hercegovina su od toga još relativno daleko udaljeni, smatraju diplomate EU. Važno je pre svega da države rade zajedno, da ne vide samo EU kao partnera kome bi se trebalo obraćati.

Bugarska, koja trenutno predsedava EU, u maju, u Sofiji organizuje Samit zemalja Zapadnog Balkana. Tada bi, ne samo ministri unutrašnjih poslova, već i ministri pravde i finansija trebalo da razgovaraju o napretku u svojim oblastima.

Evropska unija je sa zemljama Balkana dogovorila ukupno šest akcionih planova u različitim oblastima, projekat „Bezbednost i migracija“ samo je jedan od njih.

– Na Zapadu mnogo pričamo o Balkanu, ali nedovoljno sa Balkanom – istakao je šef Evropske komisije Žan-Klod Junker u Sofiji, na kraju posete regionu.

To bi trebalo da se promeni najkasnije na samitu u maju.

KOMENTARI6 komentara

 1. Bubamara says:

  Ipak je uslov da Srbija prizna KiM pa da vidimo koja će vlast da prizna

 2. zlatko says:

  Ne, ako ispunimo ovih 14 biće postavljeno novih 14.

 3. Pera says:

  Pa mi treba prvo da zahvalimo evropi i njihovim gazdama cionistima sto su nas smestili u istoriju sa svojim radioaktivnim bombama. Mozda da im ovi generalisimusi daju ordenje sv. Save. Htedoh reci da ce nas u buducnosti biti samo u istoriji, obzirom da kolabriramo od kancera i ostalih bolestina sa kojima nas truju iz vazduha, sa vodom, sa hranom, lekovima i vakcinama, dok ove slugeranje na vlasti ic ne haju, kao da njihova deca disu na skrge. Kad ce dragi Bog da nam se smiluje i da nam da nekog Srbina za vladara, pa da mi pocnemo da dajemo uslove ovim zapadnim satanskim narodima. Dal vi znate da su nemci stvorili svoju drzavu na lesevima Srba ? Luzickih, ali SRBA ! Dali mi Srbi znamo da su svi zapadni narodi oni koje su Rimljani zvali varvari, obzirom da su kidali zivo meso i pili iz supljih rogova ? Dali mi znamo da su sisli sa grana tek u novoj eri ????????

 4. Trifun says:

  Monstrumi! Bacati nuklearni otpad po Evropi i ubijati civile vijekovima rakom i ostalim bolestima kako bi ih 'spasili' iz 'humanitarnih razlog'? Koga ti zapadni MONSTRUMI misle da zafrkavaju sa tim pricama? Bumerang je poletio nazad. I nece se zaustaviti dok te monstruozne hijene ne budu zbrisane sa lica planete jednom za sva vremena. Nema nazad.

 5. Beli Orao says:

  Već mi se ta tema prijema smučila i EU i Srbija su ofucane teme !!!

  • goran says:

   A o cemu da EU i Vucic pricaju: o procvatu ekonomije, kulture, prava...? Ako Srbiju i primeu EU, to ce biti samo zato da se obaveze da ce prihvatiti pet miliona muslimana iz zapadne Evrope. I nasi politicari ce to prihvatiti za malu kintu. Jedina sansa da Srbi prezive kao narod je rat, rat sto pre i sto duzi. Sve drugo je lagana smrt.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *