СРБИЈА ОД ИЗРАЕЛА КУПУЈЕ „СПАЈК“!?

SRBIJA OD IZRAELA KUPUJE „SPAJK“!?

6 marta 2020

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da Srbija namerava da kupi oružje od Izraela i da ta isporuka neće biti mala, a to bi moglo da znači čitav niz od daljinski upravljanih borbenih stanica preko komunikacijske opreme i sistema za zaštitu oklopnih vozila do protivoklopnih raketa „spajk“ i bespilotnih letelica „hermes 900“ ili „heron“.

Vučić je namere Srbije otkrio u intervjuu za izraelski list „Džerusalem post“, na marginama konferencije američko-izraelskog saveta za javne poslove (AIPAC) u Vašingtonu. Na pitanje o antiizraelskoj kampanji bojkota, izolacije i sankcija (BDS) u zapadnoj Evropi, Vučić je rekao da Srbija namerava da kupi oružje od Izraela i da ta nabavka „neće biti mala isporuka“. Vučić je rekao da BDS u Srbiji ne postoji i istakao da Srbija „nije plodno tle za antisemitske poruke“.Ako se imaju u vidu potrebe Srbije i proizvodni kapaciteti Izraela, otvara se širok spektar mogućnosti poslovnog odnosa dve zemlje u oblasti naoružanja i vojne opreme.

Vojni analitičar Vlade Radulović ističe da je Izrael velika vojna sila.

– Izrael je osmi prodavac naoružanja i vojne opreme na svetu. Proizvodi bukvalno sve, od streljačkog naoružanja do svemirskog programa, odnosno satelita – naglašava Radulović.

Kako kaže, imajući u vidu potrebe Srbije, može se suziti krug naoružanja i vojne opreme koji bi mogao biti interesantan našoj zemlji.

– Recimo, Izrael je poznat po borbenim modulima, odnosno daljinski upravljanim borbenim stanicama koje se kao platforma mogu postaviti na oklopne transportere ili borbena vozila. Reč je o mitraljezima M-12.7 milimetara, topovima 30 mm ili bacačima granata 30 i 90 mm. Takve stanice mogle bi, na primer, da se integrišu na naše borbeno vozilo „lazar 3“, pogotovo što ne bi bilo prvi put da Izrael ima takav model saradnje – objašnjava Radulović.

Sajmove naoružanja Izrael obeležava i svojom komunikacijskom opremom i računarskom tehnologijom.

– Takva oprema i tehnologija je potrebna našim komandnim jedinicama kada se ima u vidu da smo stavili fokus i na jedinicu kopnene vojske. Takođe, značili bi nam i sistemi za zaštitu oklopnih vozila i optikoelektronska i fizička zaštita. Konačno, trebalo bi da su nam interesantne i izraelske protivoklopne rakete i pogotovo bespilotne letelice koje su se već spominjale u javnosti iz porodice „hermes 900“ i „heron“ – zaključuje Radulović.

Slično razmišlja i vojni analitičar Aleksandar Radić, koji u prvi plan ističe izraelske protivoklopne rakete „spajk“ kao racionalnu kupovinu za Srbiju.

– Reč je o vrlo sofisticiranoj, savremenoj raketi za razne domete koje se koristi kao sredstvo na nivou bataljona, a može da se integriše i na oklopna vozila kao što je, na primer, naš „lazar 3“. Od vremena bivše Jugoslavije mi zaostajemo u proizvodnji protivoklopnih raketa – naglašava Radić.

Kako kaže, Izrael ima i druga sredstva koja bi mogla da budu značajna za našu zemlju.

– To bi mogli da budu i elektronski sistemi za izviđanje, bespilotne letelice ili paketi za oklopnu tehniku – podvlači Radić.

KOMENTARI3 komentara

  1. persida says:

    Stezite, narode, kais. Gladujte, kako bi Vucko mogao da vase pare preda svojim gospodarima.

  2. Miki says:

    Rekao sam ovaj će sve dečije igračke po svetu pokupovati a narod i nezarezuje, već neke kao stratege pita. Pozajmi S-400 od Erdogana on ti je dobar prijatelj,njemu itako ameri nedaju da ga instalira a ako si baš zapeo kao Džon Un ti i od Izraela kupi AB pa sa njome maši po Evropi kao Korejanci.videćeš svi ćete se bojati.

  3. Pera says:

    Ama sto trosi narodne pare, ali brate zasto da kupuje, kad oni nama besplatno dele, kao onomad 1999 godine, cak i sa skupim uranijumom ! Pa ajd recite da nisu milosrdni, sve nam dzabe srucise ! E ako slucajno neko misli da izrael nema veze sa amerikom i engleskom ili da to nije isti djavo, onda pardon !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *