СРБИЈА ОД СУТРА БЕЗ РУСКЕ НАФТЕ из нафтовода ЈАНАФ

СРБИЈА ОД СУТРА БЕЗ РУСКЕ НАФТЕ из нафтовода ЈАНАФ

5 децембра 2022

И поред жеље да ЕУ санкцијама о забрани увоза црног злата из Русије казни Србију превидели су да наша земља одавно не зависи од увоза ове врсте нафте и да се НИС снабдева из Ирака.

Србији од сутра неће стизати руска нафта нафтоводом ЈАНАФ. То је последица петог пакета санкција које је Европска унија најавила у мају, а који се односи на увоз руске нафте компанијама које је ову врсту црног злата прерађују у својим рафинеријама. Иако је Европска унија на овај начин посредно желела да казни Србију будући да смо једна од малобројних земаља која Руској Федерацији није увела санкције због рата у Украјину, а поготово због чињенице да у Србији послује и руски Гаспромњеф, проблема у снабдевању неће бити.Наиме, Србија ни до сада није зависила од увоза руске нафте, осим када је њена цена на берзи била повољнија, тако да лоше намере ЕУ према Србији неће имати за њих жељени ефекат.

Управо то потврђују и из Нафтне индустрије Србије НИС истичући да је приоритет ове нафте компаније очување стабилности на домаћем тржишту нафтних деривата. Тржиште је без обзире на све препреке ЕУ уредно снабдевено свим врстама горива.

– Као одговорна компанија НИС се за ова дешавања припремио након 5. децембра и обезбедио сигурну набавку сирове нафте имајући у виду да је у питању стратешка сировина за ову нафтну компанију. НИС нафту која није домаћег порекла допрема искључиво путем нафтовода ЈАНАФ и након 5. децембра неће бити могућа куповина руске нафте, већ ће бити настављена несметана куповина и транспорт црног злата пореклом из других земаља, потврдили су из НИС.

Ова нафтна компанија увози око три четвртине укупне количине нафте која се користи у преради, док једну четвртину чини нафта домаћег порекла. Највећи удео у укупном обиму нафте који увоз НИС већ годинама зауима нафта типа „Киркур” из Ирака и компанија не зависи од увоза руске сировине.

Примера ради, у току 2021. НИС је увезао око 20 одсто нафте руског порекла од целокупних потреба за увозом. Док је ове године тај проценат био нешто већи због повољнијих комерцијалних околности.

Важно је истаћи да је Рафинерија нафте Панчево једна од најмодернијих у овом делу Европе и у њој је омогућена прерада различитих типова нафте.

Да проблема у снабдевању нафтом неће бити потврдила је јуче и министарка енергетике Дубравка Ђедовић, истакавши да оваква одлука ЕУ неће нашој земљи представљати никакав проблем с обзиром на то да постоји алтернатива. Србија је и до сада увозила нафту из Ирака и Казахстана.

(Политика)

KOMENTARI4 коментара

 1. Kulak says:

  Ko s đavolom tikve sadi o glavu mu se razbijaju.

 2. Istina says:

  Koji majmun jos, zeli u tu eUstasiju?

 3. persida says:

  Znam jednog, preziva se na V.

 4. Penzioner says:

  Taj jedan sa dva slova V, od kojih je prvo obrnuto postavljeno, a glupi ga čitaju kao A, posle prostačkog govora o Radi Trajković, mentorima u Briselu je obećao da "neće dozvoliti kršenje sankcija uvedenih Rusiji transportom robe preko Srbije". Zbog toga će NIS uvoziti naftu iz Iraka. Još samo da potrošimo one zalihe gasa u skladištu u Banatskom Dvoru, nećemo se moći grejati ni na drva, jer je ova pošast isekla šumu i u nacionalnim parkovima Fruška Gora i Kopaonik. U trenutku napada šizofrenije rekao je da "oni drugi" mogu ići u Tiranu, ali on neće, a već juče je okrenuo ploču i izjavio da ide kod svog suosnivača Velike Albanije Edi Rame. Njegovi botovi neka dobro pogledaju njegov predizborni plakat pa ako umesto obrnutog slova V vide slovo A ja ću se obesiti na prvo drvo ispred zgrade. Šta to znači njihove šuplje glave nemaju pojma, isto kao što ne znaju šta na tom plakatu znače tri šestice, ili ona žica. Sve to doživljavaju, ali im je sendvič i vozikanje po celoj Srbiji, a i zaposlenje u JKP preče od interesa države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u