SRBIJA ODAJE POČAST HEROJU: Spomenik Gavrilu Principu na Kalemegdanu

SRBIJA ODAJE POČAST HEROJU: Spomenik Gavrilu Principu na Kalemegdanu

22 januara 2014

BeogradNa stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata Gavrilo Princip dobiće prvi spomenik u Beogradu. Obeležje u čast najpoznatijeg člana Mlade Bosne biće najkasnije do juna otkriveno u Kalemegdanskom parku. Identičan spomenik Principu biće podignut i u Istočnom Sarajevu.

Inicijativa za podizanje spomenika atentatoru na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda potekla je od Vlade Srbije u okviru obeležavanja veka od Sarajevskog atentata i početka Velikog rata. Srbija i srpski narod na taj način će ispraviti i svojevrsnu nepravdu prema Principu, koji nikada nije dobio spomenik.

Kako prenose izvori „Novosti“, planira se postavljanje grandioznog spomen-obeležja, koje će biti podignuto na Kalemegdanu, a uskoro će biti određena i tačna lokacija. Mesto koje će najverovatnije biti izabrano za Principov monument biće nedaleko od spomenika zahvalnosti Francuskoj.

Ideju da Princip dobije mesto u alejama znamenitih ličnosti nad ušćem Save u Dunav podržava i istoričar Mile Bjelajac i napominje da je Srbija matica srpskog naroda koja bi trebalo da oda počast svakom Srbinu vrednom istorije, bez obzira na mesto rođenja ili života.

– Gavrilo Princip je bio borac za slobodu i zaslužuje adekvatnu počast – izričit je Bjelajac.

– Podizanje ovakvog spomenika nije teranje inata Evropi, koja bi kao „skladište starih vrednosti“ trebalo da razume motive ovog čina. Princip je bio ubeđeni protivnik svake okupacije, a pravo na borbu za slobodu ne može da se negira.

Iako se niz škola i javnih ustanova decenijama naziva po ovom revolucionaru, monument u Beogradu biće prvi Gavrilu Principu u čast. Na njegov čin u prošlosti gledalo se u svetlu kontroverzi oko uloge Srbije u atentatu, što je verovatno i bio razlog zbog čega Princip do sada nije dobio spomen-obeležje.

Na ovo podseća istoričar Bojan Dimitrijević i poziva na oprez zbog mogućih zloupotreba ovog čina od novih prekrajatelja istorije.

Princip i sarajevski atentatori danas počivaju u zajedničkoj grobnici u Sarajevu, nedaleko od naselja Koševo, a skromna kapela jedini je spomenik mladim revolucionarima. Ovaj objekat naziva se „Grobnica vidovdanskih heroja“ i čuva posmrtne ostatke jedanaestorice članova Mlade Bosne.

ATENTAT ZA TURISTE

Spomenik Gavrilu Principu identičan beogradskom, prema najavama iz Nemanjine 11, biće podignut i u Istočnom Sarajevu. Stogodišnjica atentata koji je promenio mapu Evrope, svega nekoliko kilometara dalje, međutim, biće obeležena u potpuno drugom tonu. Vlasti BiH i Grada Sarajevo još nisu definitivno odustale od obnove spomenika prestolonasledniku Ferdinandu i njegovoj supruzi Sofiji. Uz to, poslednjih meseci pominje se i vraćanje čuvenih Principovih stopa. Ovi potezi, prema objašnjenjima vlasti, poboljšaće turističku ponudu Sarajeva.

SLIKA KAO DOKAZ

Fotografija nemačkih oficira koji Hitleru uručuju spomen-ploču donetu iz Sarajeva sa natpisom o mestu na kome je ubijen Ferdinand obišla je Evropu i dokazala vezu između dva svetska rata. Ovu fotografiju otkrio je nedavno književnik i publicista Muharem Bazdulj, a istoričari je smatraju najjačim adutom Srbije u borbi protiv prekrajanja istorije i optužbi da je 1914. godine izazvala svetski sukob.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *