СРБИЈА ОДБИЈА ТРАМПОВ ЗАХТЕВ: Било би поштеније да кажу да нису за дијалог

SRBIJA ODBIJA TRAMPOV ZAHTEV: Bilo bi poštenije da kažu da nisu za dijalog

17 februara 2019

Beograd neće prihvatiti perfidni predlog Amerike da prizna lažnu državu Kosovo, niti skandalozne zahteve lidera kosovskih Albanaca.

Beograd neće prihvatiti perfidni predlog Amerike da prizna Kosovo, koji je licemerno, u svojoj čestitki predsedniku Aleksandru Vučiću za Dan državnosti, ispostavio njegov kolega iz SAD Donald Tramp. Kako prenose izvori „Novosti“, ovaj poziv iz Bele kuće, kao i skandaloznu platformu koja je usvojena u Prištini, naša strana vidi kao sinhronizovanu akciju kako bi se Srbija praktično dovela na tanak led – da do kraja godine prizna lažnu državu a da joj se zauzvrat ponudi ubrzani put u EU i otvorena opcija pridruženja NATO.Da su naša nadanja o nekakvoj promeni stava SAD samo pusti snovi, nagovestilo je i nedavno pismo američkih zvaničnika Prištini u kome se upotrebljava ista formulacija kao iz Trampove „čestitke“. Obe ove pošiljke oslanjaju se na zakulisna očekivanja da Beograd bude presrećan ako Ramuš Haradinaj ukine takse, što bi nam se predstavilo kao veliki ustupak, a da mi zatim pristanemo na razradu obavezujućeg pravnog sporazuma o međusobnom priznavanju. Naravno, pritom bi se zaboravilo da Albanci već više od pet godina nisu ispunili niti jednu obavezu iz Briselskog sporazuma, a jedna od ključnih je formiranje Zajednice srpskih opština.

Istovremeno sa objavljivanjem liste želja albanskih lidera na KiM, u Beograd je napismeno stigla i želja prvog čoveka Amerike. Uz čestitke za Dan državnosti, Donald Tramp nije izostavio priliku da srpskom predsedniku prenese kako to u Vašingtonu vide dogovor Beograda i Prištine:

– Iako je na stranama da postignu dogovor koji obe mogu da podrže, smatramo da bi uzajamno priznavanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa. Takav istorijski dogovor, sa uzajamnim priznavanjem u svojoj suštini, izgradio bi put za ciljeve evrointegracije Srbije i ekonomski rast.

Jasno je da su se, posle usvajanja prištinske platforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, briselski pregovori o normalizaciji odnosa, što se srpske strane tiče, našli dalje od mrtve tačke na koju su ih „odgurnule“ takse uvedene na srpsku robu pre tri meseca.

Dokument usvojen u Prištini u stvari je platforma protiv dijaloga – stav je srpskog državnog vrha, koji je predsednik Aleksandar Vučić preneo i evropskoj posrednici u dijalogu Federiki Mogerini u telefonskom razgovoru. Vučić je Mogerinijevoj ponovio stav da dijalog može biti nastavljen samo ukoliko Priština ukine takse na srpsku robu.

– Bilo bi poštenije da kažu da nisu za dijalog uopšte, jer ono što su napisali ne ostavlja prostora za kompromis – preneo je predsednik visokoj predstavnici EU.

Povodom „crvenih linija“ Prištine, koje podrazumevaju priznavanje jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti, ukidanje Rezolucije 1244 i osnivanje suda za zločine koje su na KiM navodno počinili Srbi, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, za „Novosti“, kaže:

– Usvajanjem platforme albanska strana je do kraja ogolila svoju politiku, kojoj je cilj da se ponizi Srbija i da od nastavka dijaloga ne bude ništa. Oni koji su na bestijalne načine ubijali Srbe, njima nelojalne Albance i Rome, i koji su već dve decenije izvan domašaja sudova i pravde, sada bi da osnivaju nove tribunale za naše vojnike i policajce, da nam obračunavaju ratnu odštetu, i kao krunu svega toga traže nam da priznamo lažnu državu.

Dačić naglašava da pod tim uslovima ne samo da nema nastavka dijaloga, već da treba ozbiljno razmisliti da li uopšte da ostanemo privrženi sadašnjem formatu, u kome je jednoj strani dozvoljeno da nekažnjeno krši sve dosadašnje sporazume.

– A nama se maglovito kao veliki ustupak nudi navodno povlačenje takse. U toj farsi nećemo učestvovati, a platformu mogu da okače mačku o rep – naglašava Dačić.

I ministar odbrane Aleksandar Vulin, komentarišući platformu, zaključuje da su Albanci u strahu od nastavka dijaloga.

– Navikli su da od Srbije dobiju sve a da ne daju ništa. Sve teže se nose sa Aleksandrom Vučićem, koji ponižavanje Srbije ne dozvoljava. Nezavisnost je sve dalja, a sud za ratne zločine sve bliže. Tzv. platformom pokušavaju da dijalog učine nemogućim, ali da za to okrive Srbiju. To je isti scenario koji su primenili i u Rambujeu – rekao je Vulin.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Slobodanka says:

    Tramp je kroz čestitku izrazio želju šta je SAD-u potrebno: "... smatramo da bi uzajamno priznanje trebalo da bude centralni element trajne normalizacije odnosa..." Na prvom mestu je da SAD ne sme da prihvati da tkzv. Kosovo ostane sastavni deo Republike Srbije, čak ni uz najširu moguću autonomiju! Time bi NATO agresije iz 1999 godine, predvodjena sa SAD, i bez odobrenja SB UN, u novijoj praksi ponovo bi se pokazala da je bila još jedna bezuspešna agresija SAD širom sveta. Američka baza Bondstil formalno napravljena je za potrebe misije KFOR na KIM, i u ovom slučaju ta baza više ne bi imala perspektivu. Kada su u junu 1999 dogovorili da u Rezoluciji 1244 stoji misija UN uz medjunarodne snage koje su u uštini NATO snage i da sve bezbednosne snage budu objedinjene pod zajedničkom NATO komandom, već tada su planirali na duži rok te da američka vojna baza u Sojevu pokraj Uroševca i u jugoistočnoj Evropi bude tu trajno. Ta baza je pod direktnom komandom Pentagona i kakvue funkcije su za nju planirali 1999 godine, da li u tome ima promene ako ć se američke trupe povući iz Sirije i kakvu funkciju bi ta baza imala kroz 3, 5 ili 10 godina? ... U ovoj varijanti postala bi besmisleno priznanje nezavisnosti Kosova od strane SAD iz februara 2008 godine. ... U Rambujeu nuđene su im NATO baze po celoj teritoriji Srbije tj. SR Jugoslavije i da budemo NATO članica. To su glatko odbili. Američka baza Bondstil i dan danas prvenstveno je u funkciji protiv nas Srba i protiv naše države Srbije. Da bi Balkan bio ZAPADNI BALKAN, a jedino to nam obećavaju i jedino to stalno govore, kakav to on treba da bude? On mora biti bez istinskih pravoslavnih hrišćana i bez Srba. Sveti oče Savo, sa svom Nebesnom Srbijom, pomozi nam sada pred ovim i ovakvim zlom, moli te tvoj poniženi narod.

  2. Velika Metla says:

    Navikli su da od Srbije dobiju sve a da ne daju ništa. Sve teže se nose sa Aleksandrom Vučićem, koji ponižavanje Srbije ne dozvoljava. Reče Vulin,i nažalost prežive! Ko je doveo Šredera,ratnog zločinca,na godišnjicu SNS-sekte? Ko je dovodio,ratnog zločinca,Blera da mu bude savetnik? Ko je postavio predstavnika mizerne grupacije na mesto premijera države,i to na Vidovdan? Ko je poslao premijera Srbije,kukala vam majka srPijanci imate li makar trunke obraza,da govori na godišnjici državnosti Srbije? Premijera čiji je deda bio ustaša! Jeste li vi narode u Srbiji iole normalni?

  3. marko says:

    treba uci u odkb i za 3 godine uci s rusima na Svoj teritorij KRAJ SVIM PROBLEMIMA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *