СРБИЈА ОДБИЛА ДА ПРИМИ ПРОТЕСТНУ НОТУ ОД ЦРНЕ ГОРЕ

SRBIJA ODBILA DA PRIMI PROTESTNU NOTU OD CRNE GORE

3 januara 2020

Ambasador Srbije Vladimir Božović, shodno instrukciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije, odbio je da primi protestnu notu Ministarstva inostranih poslova Crne Gore.

Božović je pozvan danas na razgovor u Ministarstvo inostranih poslova, u cilju uručenja protestne note povodom nedavnih dešavanja ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu i sinoćnjeg pokušaja paljenja crnogorske zastave.Kako je saopšteno iz MIP-a, generalni sekretar Miodrag Kankaraš uložio je protest Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, najoštrije osuđujući višestruke pokušaje paljenja crnogorske zastave i nasrtaja na prostorije Ambasade, pri čemu su izostale reakcije državnih zvaničnika Republike Srbije.

„Pojedinim istupima javnih ličnosti u prethodnom periodu dovodi se u opasnost bezbjednost naših diplomata“, naglasio je Kankaraš.

On je istakao očekivanje da će zvanični Beograd odmah reagovati u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima u cilju obezbeđenja nepovredivosti prostorija Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji, kao i nepovredivosti državnog znamenja Crne Gore.

Kankaraš tvrdi da su nekontrolisani protesti ispred prostorija Ambasade Crne Gore u Beogradu, necivilizacijsko ponašanje učesnika protesta i pokušaj paljenja državne zastave Crne Gore u suprotnosti sa načelima dobrosusedskih odnosa dve prijateljske države i načelima međunarodnog prava o obezbeđivanju nesmetanog i bezbednog funkcionisanja diplomatsko-konzularnog predstavništva u zemlji prijema.

Ambasador Božović osudio je paljenje zastave kao neprimeren čin, naglašavajući da on ni u kom slučaju ne odražava zvaničan stav ni države Srbije ni njenih građana.

„Republika Srbija osuđuje gađanje i pokušaj spaljivanja crnogorske zastave, što će danas zvanično saopštiti i Ministarstvo spoljnih poslova“, rekao je ambasador, prenevši „žaljenje ministra spoljnih poslova Republike Srbije Ivice Dačića zbog navedenog akta“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kulak says:

    Hitno ukinuti diktatora đukaja!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *