СРБИЈА ОДБИЛА ЕУ: Нећемо проширивати санкције БЕЛОРУСИЈИ

SRBIJA ODBILA EU: Nećemo proširivati sankcije BELORUSIJI

6 jula 2021

Srbija je jedina od zemalja kandidata za članstvo u EU koja se nije saglasila sa poslednjim paketom sankcija EU za pojedince i preduzeća u Belorusiji.

To je danas saopštio Evropski savet.Savet EU je 21. juna uveo kaznene mere protiv 78 beloruskih državljana i sedam entiteta zbog teškog kršenja ljudskih prava i represije nad civilinim društvom, opozicijom i novinarima i zbog prinudnog sletanja putničkog aviona.

Među pojedincima kojima su uvedene sankcije u okviru četvrtog paketa je veliki broj sudija i tužilaca „odgovornih za brojne politički motivisane presude novinarima, aktivinstima i demonstrantima“, kako se objašnjava u odluci Saveta.

Na meti sankcija našlo se i nekoliko novinara prorežimskih medija, rektori više univerziteta zbog izbacivanja studenata koji su učestvovali u protestima i brojni biznismeni zbog bliskih veza sa režimom Aleksandra Lukašenka.

Lukašenkov sin Dmitrij i supruga njegovog najstarijeg sina Lilija takođe su na spisku za sankcije zbog „koristi i podrške režima Lukašenka“.

Srbija je ipak podržala drugu odluku Saveta, takođe od 21. juna, kojom je još jedan entitet dodat na listu osoba i entiteta kojima su uvedene sankcije.

To je državno preduzeće za kontrolu avio-saobraćaja. U odluci Saveta se navodi da je to preduzeće odgovorno za preusmeravanje aviona kompanije Rajaner na aerodrom u Minsku 23. maja radi hapšenja opozicionog novinara Romana Protaševiča, te je stoga odgovorno za represiju nad civilnim društvom i demokratskom opozicijom.

„Zemlje kandidati Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Albanija i zemlje članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu (EFTA), Island, Lihtenštajn i Norveška, članice Evropskog ekonomskog prostora, pridružuju se ovoj Odluci Saveta. Oni će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom Saveta. EU prima na znanje ovu obavezu i pozdravlja je“, navodi se u saopštenju.

Srbija je ranije podržala odluku Saveta EU, donetu 4. juna, o pooštravanju postojećih kaznenih mera uvođenjem zabrane letenja svim beloruskim avio-prevoznicima kroz vazdušni prostor EU i zabrane pristupa aerodromima EU.

KOMENTARI4 komentara

 1. Covid histery idiots says:

  EU, odnosno 4.rajhu, prvo obustavite genocid covid vakcinama, medijsko laziranje pandemije, zastrasivanje, cenzuru anti covid i anti vakcinaskih misljenja, pa onda pricajte o ljudskim pravima u TUDJIM drzavama.

 2. ostrogorski says:

  Kako je Makedonija kooperativna. Promenila ime u Severna Makedonija. Evo šlagvorta za AV-a - neka prilagodži ime Srbija, u skladu sa novostvorenom realnišću, u Smrdija. Dobro je da su celom svetu, već nabili maske na noseve

 3. persida says:

  Uskoro ce Smrdija udariti sakncije Rusiji, a bogami i Kini, samo ako neko prdne iz Vasingtona.

 4. Gospodi Pomiluj says:

  Blago belorusiji sa crnosrbijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *