Србија одбила уцене и услове Хрвата

Srbija odbila ucene i uslove Hrvata

30 januara 2015

srpska-i-hrvatska-zastava-276Srbija je odbila novu ucenu Hrvatske i neće promeniti Zakon o nadležnosti za suđenje za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji

Ovo je juče „Novostima“ potvrđeno u Ministarstvu pravde povodom odluke hrvatskih poslanika u Evropskom parlamentu da traže promenu pomenutog akta, kako bi njihov državljanin Veljko Marić, osuđen na osnovu ovog zakona, bio prebačen u Hrvatsku „gde bi imao pošteno suđenje“. Ako ovo ne bude ispunjeno, Zagreb je čak zapretio i blokiranjem poglavlja o pravosuđu u pregovorima Beograda i Brisela!

Novi, šokantan zahtev iz „lijepe njihove“ vezan je za Nacrt rezolucije o napretku Srbije ka EU, koji je predstavio izvestilac EP Dejvid Mekalister.

Na taj dokument, o kojem će se glasati u martu, hrvatski poslanici podneli su amandmane koji su prst u oku našoj vladi. Osim ovog predloga, Hrvati zahtevaju i veća prava nacionalnih manjina i bolju saradnju Srbije sa sudom u Hagu.

Podršku poslanicima juče je dala i šef hrvatske diplomatije Vesna Pusić:

– Insistiraćemo da Srbija ispuni sve kriterijume na putu do EU. Naša vlada učestvuje u procesu pregovora kao država članica Unije i nećemo koristiti ništa izvan onoga što su kriterijumi za napredovanje. Bilateralne probleme sa Srbijom rešavaćemo bilateralno.

Zamenik šefa skupštinskog Odbora za evropske integracije Laslo Varga objašnjava, za „Novosti“, da hrvatski predlozi mogu da budu usvojeni samo ako iza njih stanu veće zemlje EU:

– Svi predstavnici u EP, uključujući i Hrvate, svoja izlaganja koriste za unutrašnje političke svrhe. Očigledno je da će krajnji tekst rezolucije biti drugačiji od Mekalisterovog nacrta. Najverovatnije će biti usvojeni oni amandani oko kojih se pronađe kompromis.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta smatra da potez hrvatskih poslanika nije iznenađenje i da je bilo jasno da će voditi politiku uslovljavanja prema Srbiji, sa ciljem da je, između ostalog, prisile da odustane od zahteva za vraćanje otetih imovinskih, stečenih i brojnih drugih prava proteranim Srbima.

OD MANJINA DO UKRAJINE

Osim hrvatskih amandmana na tekst Mekalisterove rezolucije podneto je još oko sto dodataka na tekst. Pisali su ih predstavnici različitih zemalja, a tiču se prava manjina, stava Srbije prema krizi u Ukrajini, odnosno spoljne politike prema Rusiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *