СРБИЈА ОДГОВОРИЛА БРИСЕЛУ

SRBIJA ODGOVORILA BRISELU

31 avgusta 2019

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je izjavio da se pozivima Srbiji da ne potpisuje sporazum sa Evroazijskom unijom ne ulazi u suštinu pitanja i naglasio da nije reč o tome da Srbija želi da postane član Evroazijske unije, već da štiti državne, nacionalne i ekonomske interese.

„Nije reč o tome da Srbija želi da postane članica Evroazijske unije. Srbija ima sporazume o slobodnoj trgovini sa raznim zemljama, a ne samo sa EU. Kad Srbija postane članica EU, ona pre toga mora da raskine sve te ugovore i poštuje spoljnotrgovinsku i carinsku politiku EU“, rekao je Dačić za RTS.Šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak ocenio je ranije da najavljeno potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom ne približava Srbiju njenom strateškom cilju, što je članstvo u EU, dok je predsednik Komiteta EP za spoljne poslove i donedavni izvestilac za Srbiju u toj instituciji Dejvid Makalister rekao da Srbija, ukoliko potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), mora da precizira i klauzulu o otkazivanju sporazuma sa tim savezom.

„Kad neko tako kaže ispada da je ovde na ćošku, kod Takovske, ulazak u EU, pa sad sve da ukinemo da bismo ušli u EU. Otkad znam za sebe, svake godine su mi pričali — samo što ne uđemo, a to je na dalekom štapu, to nije izvesna skora budućnost, ima vremena“, rekao je Dačić.

On je dodao da EU ima više potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini s nekim zemljama s kojima Srbija nema.

Na pitanje da li to onda znači da 25. oktobra Srbija potpisuje sporazum sa Evroazijskom unijom, Dačić je naveo da se nije još konsultovao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

„Koliko znam, to ne ide preko nas, nego preko Vlade Srbije, koja pregovara o svim tim spoljnotrgovinskim stvarima, između ostalog i o pitanjima slobodne trgovine“, rekao je Dačić.

On je podsetio da je Hrvatska izašla iz Cefte čim je postala članica EU, ocenivši da ne treba poklanjati previše pažnje svemu tome.„Mi imamo interes da štitimo naše državne, nacionalne i ekonomske interese. Mi imamo sporazume sa Rusijom, Belorusijom, Kazahstanom, ali nemamo sa celom tom ekonomskom zajednicom i onda imamo problem u realizaciji određenih izvoznih projekata“, objasnio je Dačić.

Šef srpske diplomatije ukazao je i na činjenicu da je Albanija 100 odsto ispunila sve što traži EU kada je reč o spoljnoj politici, ali da ne može da otvori pregovore.

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  Ušla je rvacka u EU i propala demografski,ekonomski,kulturološki i moralno.Ta je rvacka sada crna rupa Evrope u kojoj caruju šovinizam i divljaštvo.Ta i takva rvacka je nepobitan dokaz da ulazak u EU sam po sebi ne mora značiti ništa dobro.

 2. Kosovac says:

  Kad Srbija bude uskoro potpisala sporazum sa EEU, mora Dačić da im uvali klauzulu da „Ukoliko Srbija bude primljena u EU, onda se raskida sporazum sa EEU. Bez plaćanja penala zbog jednostranog raskida ugovora“. Ako su ovi iz EEU glupi kao što je Dačić, klauzula će biti prihvaćena. U stvari, mislim da se Dačić samo pravi glup, to je njegova prednost u pregovorima sa EEU. ……….A možda EU upotrebi jednu bolju kombinaciju: Da obavesti Srbiju da je Primljena, i da njeno članstvo počinje 2030. godine. I da u tom roku Srbija ima vremena da raskine sa svima sa kojima je sarađivala i ljubavisala. To bi bio recimo zadnji uslov koji bi EU Srbiji postavila. Verujem da će se do tada i rasformirati Haški tribunal. Možda će tada i Rusi uslišiti molbe Vučića da aminuje i potpiše predaju Kosmeta.

  • Slobodanka says:

   "Možda će tada (do 2030 godine) i Rusi uslišiti molbe Vučića da aminuje i potpiše predaju Kosmeta." Njegove molbe nemaju značaja, ne pita se on, kao što ima zort od toga šta će reći SAD i EU, isto tako ima zort i od Moskve i Pekinga. ... Do 2030 godine direktan trgovinski rat izmedju krnje EU (bez V.Britanije) i države SAD biće sve žešći i ostavljaće štetne posledice na ekonomije EU-ropskih država. Zatim EU nije autonoman igrač na svetskom tržištu, EU nema svoju izgradjenu strategiju u novim promenjenim okolnostima nego pod uticajima je iz SAD, te slabiće i na taj indirektan način. Najveća slabost EU proističe iz toga što je vode okoreli globalistansko-sorošoidni kadrovi koji se ne slažu sa aktuelnom Vašingtonskom administracijom, a ni sa Rusijom, Kinom, itd. Oni najviše ukopavaju EU u sve veće neuspehe. Za 4-5 godina EU će zabaviti toliko o svom jadu da neće više imati interesovanja ni za Ukrajinu, ni za Srbiju i Kosovo. EU jeste žilava, trajaće ona još dugo, ali biće sve slabija i slabija. Za nas je važno da prepoznamo koliko ona slabi i da se ne udajemo za propalicu.

   • Kosovac says:

    @ Slobodanka, …..U početku sam smatrao da EU Srbiji vrlo znalački sabotira društvo donošenjem zakona i plasiranjem načina života, na primer pederluka, dečija prava, „rodna“ ravnopravnost, energetska efikasnost, i slično. Govorio sam „I ja bih tako svom neprijatelju“. Međutim, vremenom sam sa zaprepašćenjem uvideo da to EU radi i sama sebi. E, to mi dugo nije bilo jasno, dok nisam obratio pažnju na sorošoide. Bili su mi smešni, debilasti sa svojim naukama, „radionicama“, sa svojim stotinama NVO, …..Pomalo su mi bili odvratni, po malo sam ih sažaljevao misleći da je to rezidualni ostatak komunizma. Odjednom, posle 5. oktobra je sva snaga vlasti njima pripala. Sve svoje „gluposti“, oni pretaču u Zakone. Normalan čovek nema drugu varijantu, nego da sledi zakonska pravila, uostalom to je smisao društvenog života. Tako sam došao do zaključka da će u dogledno vreme ljudi koji izađu iz svoje kuće morati pored sebe da vode nekog pravnog stručnjaka koji će ih savetovati kako da se ponašaju na ulici, da ne prestupe neke zakone, izmene i dopune koje nije još proučio ili nije za njih saznao jer su doneti po hitnom postupku. ……….Dobro si primetila da je tako i u EU, naravno to još mnogi ne primećuju zato što su još imućni i imaju dovoljno visok standard. Ali mislim da ista globalistansko-sorošoidna vlast postoji i u Americi, definisana je kao Duboka Država, isplivala na površinu posle poraza na izborima Hilari Klinton. I sada možemo da pratimo tu borbu protiv Trampa, koju javno vode sorošoidni novinari, koji ne prezaju ni od niskih udaraca uperenih na njegovu suprugu, videli smo to i na ovom sajtu. Prvo vređaju, pa onda brže bolje pozivaju na kulturu. ……….Slažem se da ovakva Evropa nema perspektivu, ali to se ostvaruje cilj nekog Tajnog iz senke koji je sada znalački upravlja ka nekom nižem nivou gde će da bude krotka i bolje upotrebljiva sa svojom radnom snagom. Ali je problem što ni Srbija ne može da ispliva iz istih g….., jer je okupirana i vezana crevcetom za tu nakaradnu Zemlju Dembeliju. Možda nešto Rusi pomognu. .....Ukazujem ti moje odlično poštovanje, i hvala što si me saslušala.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *