СРБИЈА ОПЕТ ОДБИЛА ДА УВЕДЕ НОВЕ САНКЦИЈЕ БЕЛОРУСИЈИ

СРБИЈА ОПЕТ ОДБИЛА ДА УВЕДЕ НОВЕ САНКЦИЈЕ БЕЛОРУСИЈИ

14 јула 2021

Пет земаља које нису чланице Европске уније придружиле су се европским економским санкцијама против Белорусије, изјавио је високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ. Србија овог пута није учествовала у увођењу санкција.

„Земље-кандидати за приступање ЕУ – Северна Македонија, Црна Гора и Албанија, а такође и Исланд и Норвешка придружиле су се одлуци ЕУ. Оне ће ускладити своју националну политику са овом одлуком Савета ЕУ. Европска унија је примила к знању ову обавезу и поздравља је“, рекао је Борељ.Рестриктивне мере укључују забрану на извоз технологија за надгледање комуникација и робе двојне намене у Белорусију. Такође се ограничава трговина нафтним производима, калијумским ђубривима, сировинама и опремом за производњу дувана и дуванских производа са републиком је такође ограничена.

Поред тога, Белорусији ће бити ограничен приступ финансијским тржиштима Европске уније.

Подсетимо, ЕУ је 25. јуна званично активирала нове ограничавајуће мере „као одговор на ескалацију грубих кршења људских права у Белорусији, агресивно гоњење цивилног друштва, демократске опозиције и новинара, као и због принудног слетања авиона компаније ‘Рајанер’ у Минску 23. маја 2021. године“.

Конкретно, ЕУ је увела четврти пакет санкција против Белорусије, проширивши санкциони списак на још 78 физичких лица и осам организација.
Према ранијем саопштењу прес-службе Савета ЕУ, Србија се делимично прикључила пакету санкција које је ЕУ 21. јуна увела Белорусији.

KOMENTARI4 коментара

 1. archelay says:

  Ovo je dokaz da Eu,kao vazal belosvetskih kriminalaca,je na zalazu.Cvrge joj dolaze kako sa spoljasnesne tako i sa unutrasnje strane.Ne samo njenih drzava nego i svaki pojedinac peva svoju pesmu.

  • острогорски says:

   Србија је као она кокица те бјежи од пјевчине, размишљајући - Боже, не трчим ли пребрзо. Колико сутрадан, АВ има да попушти јер њагов чмар је лубрикатан и не може да издржи толики притисак на еу_ропском безалтернативном и безнадежном путу. Ако треба, жртвоваће и последњег Србина у крсташком походу, вољеног му Запада, на, на срећу, неуништиву Русију. Упамет се добро браћо Срби - згазите гују у њедрима, Вучића и Српску Напрдну Странку... Или нас неће бити...

   • milanm says:

    Bojim se da nista nisi svatio oko Srbije i desavanja u Srbiji. Lako je laprdati bez odgovornosti, stani na crtu pa dokaži svoje malicioznostne tvrdnjice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u