СРБИЈА ОПЕТ ОДБИЛА ДА УВЕДЕ НОВЕ САНКЦИЈЕ БЕЛОРУСИЈИ

SRBIJA OPET ODBILA DA UVEDE NOVE SANKCIJE BELORUSIJI

14 jula 2021

Pet zemalja koje nisu članice Evropske unije pridružile su se evropskim ekonomskim sankcijama protiv Belorusije, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj. Srbija ovog puta nije učestvovala u uvođenju sankcija.

„Zemlje-kandidati za pristupanje EU – Severna Makedonija, Crna Gora i Albanija, a takođe i Island i Norveška pridružile su se odluci EU. One će uskladiti svoju nacionalnu politiku sa ovom odlukom Saveta EU. Evropska unija je primila k znanju ovu obavezu i pozdravlja je“, rekao je Borelj.Restriktivne mere uključuju zabranu na izvoz tehnologija za nadgledanje komunikacija i robe dvojne namene u Belorusiju. Takođe se ograničava trgovina naftnim proizvodima, kalijumskim đubrivima, sirovinama i opremom za proizvodnju duvana i duvanskih proizvoda sa republikom je takođe ograničena.

Pored toga, Belorusiji će biti ograničen pristup finansijskim tržištima Evropske unije.

Podsetimo, EU je 25. juna zvanično aktivirala nove ograničavajuće mere „kao odgovor na eskalaciju grubih kršenja ljudskih prava u Belorusiji, agresivno gonjenje civilnog društva, demokratske opozicije i novinara, kao i zbog prinudnog sletanja aviona kompanije ‘Rajaner’ u Minsku 23. maja 2021. godine“.

Konkretno, EU je uvela četvrti paket sankcija protiv Belorusije, proširivši sankcioni spisak na još 78 fizičkih lica i osam organizacija.
Prema ranijem saopštenju pres-službe Saveta EU, Srbija se delimično priključila paketu sankcija koje je EU 21. juna uvela Belorusiji.

KOMENTARI4 komentara

 1. archelay says:

  Ovo je dokaz da Eu,kao vazal belosvetskih kriminalaca,je na zalazu.Cvrge joj dolaze kako sa spoljasnesne tako i sa unutrasnje strane.Ne samo njenih drzava nego i svaki pojedinac peva svoju pesmu.

  • ostrogorski says:

   Srbija je kao ona kokica te bježi od pjevčine, razmišljajući - Bože, ne trčim li prebrzo. Koliko sutradan, AV ima da popušti jer njagov čmar je lubrikatan i ne može da izdrži toliki pritisak na eu_ropskom bezalternativnom i beznadežnom putu. Ako treba, žrtvovaće i poslednjeg Srbina u krstaškom pohodu, voljenog mu Zapada, na, na sreću, neuništivu Rusiju. Upamet se dobro braćo Srbi - zgazite guju u njedrima, Vučića i Srpsku Naprdnu Stranku... Ili nas neće biti...

   • milanm says:

    Bojim se da nista nisi svatio oko Srbije i desavanja u Srbiji. Lako je laprdati bez odgovornosti, stani na crtu pa dokaži svoje malicioznostne tvrdnjice.

 2. Cetnik says:

  Krepaj dEU!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *