Србија остаје већински власник „Трепче“

Srbija ostaje većinski vlasnik „Trepče“

19 januara 2015

14406_vest_292 TrepcaVlada Kosova održala sedmi sastanak na kojem je odobren Predlog zakona o dopunama Zakona o reorganizaciji i promenu određenih preduzeća i njihove imovine…

Prema pisanju koha.net Vlada Kosova, na sednici posvećenoj dopunama Zakona o reorganizaciji i promenu određenih preduzeća i njihove imovine, usvojila je rano jutros, pod pritiskom međunarodne zajednice, predlog Zakona o restruktuiranju kojim se predviđa da Trepča uđe u proces reorganizacije, što znači da Srbija ostaje većinski vlasnik ovog rudnika.

Ovaj predlog zakona o javnim preduzećima skinut je sa dnevnog reda kosovske skupštine, kojim se predviđalo da Trepča postane JP u vlasništvu Kosova.

Fond za razvoj Srbije vlasnik je 55 odsto „Trepče“, a 20 odsto udela je u rukama srpskih kompanija. Rudnik zapošljava 3.300 Srba.
Predhodno su kosovske vlasti najavile jednostrano preuzimanje „Trepče“ za 2. februar.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da misli da će glasanje u kosovskoj skupštini o predlogu zakona o Trepči, najavljeno za danas, biti odloženo, te da vlada na tom problemu radi sa međunarodnom zajednicom, za koju veruje da je neutralna po tom pitanju.

Vlada Srbije je, prema premijerovim rečima, napravila izvestan pomak u rešavanju problema “Trepče”, a po svim zakonima, ali i po dogovoru u Briselu, pitanje imovine tek treba da bude otvoreno u dijalogu sa Prištinom.

– Mislim da je pomereno glasanje za sredu, a videćemo šta još možemo da uradimo – rekao je Vučić novinarima u vladi.

Kako je rekao, Vlada Srbije imala je intenzivne sastanke i razgovore sa predstavnicima međunarodne zajednice, a u kosovskoj vladi će danas biti održani i razgovori sa predstavnicima Srba.

On je naveo da se ovih dana trudio da ne odgovara na primedbe sa kosovske strane, kao što su da “srpska strana koristi zakone iz Miloševićevog perioda, da je Vučić rekao da je Kosovo kolevka Srbije…”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *