СРБИЈА ОТКРИЛА прљаве намере БРИСЕЛА

SRBIJA OTKRILA prljave namere BRISELA

26 oktobra 2019

Ideja da bi Srbija mogla da dobije status privilegovanog partnerstva u Evropskoj uniji nije nova, ali to za sada nije zvanična ideja EU, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić komentarišući spekulacije u francuskoj javnosti da bi Srbija mogla da dobije status „koji je više od susedstva, a manje od članstva u EU“

– To su ideje od pre 20-30 godina. Bivša Jugoslavija je imala tzv. strateško partnerstvo sa EU, a sada je ideja da to bude privilegovano partnerstvo – rekao je Dačić novinarima na Sajmu medija.Šef srpske diplomatije smatra da je, da bi se došlo do takvog statusa, potrebno obaviti promene u EU, odnosno uvesti tu kategoriju i odrediti razliku između puta ka punopravnom članstvu i privilegovanog partnerstva.

Kako je naveo, to je ideja koja neće biti brzo realizovana i istovremeno poruka, naročito Zapadnom Balkanu, da, ako ne možemo da postanemo članovi EU, budemo u privilegovanom partnerstvu.

– Svakakve ideje se čuju, ali za sada to nije zvanična ideja EU – kazao je Dačić i dodao da je takav status svojevremeno predlagan i za Tursku.

Dačić je ocenio da je EU u krizi, jer je, kako kaže, prestala da bude šargarepa i sada postoji samo štap što se, kaže, najbolje vidi na primeru Severne Makedonije.– Država je promenila ime, šta još treba da uradi da bi otpočela pregovore o članstvu, pitao je ministar i dodao da Srbiji to nameće potrebu da dobro razmotri međunarodnu scenu i tokove i nađe svoje mesto na političkoj sceni Evrope.

– Makron ništa novo nije rekao, on je to najavio u Beogradu, ali mislim da je Zapadni Balkan potreban Evropi – rekao je Dačić.

KOMENTARI8 komentara

 1. milorad2 says:

  ma ne treba više razgovarati sa briselom uopšte,sve države članice mogu da prave poslovne aranžmane potpuno nezavisno od brisela sa trećim državama ako ispunjavaju minimalne norme o izvozu,problem je u njihovim pravilima na njihovom zatvorenom monopolističkom tržištu, a za početak mi mžemo sasvim leše carine da uberemo od uvoza iz EU ako oni počnu da se igraju sa tim, a istovremeno možemo da imamo razne aranžmane sa pojedinim državama EU, pa neko ko je prijatelj dobije niže carine i putarine a neko ko mnog galami o kosovu protiv ns dobije više tarife:)Plus mi immo bezcarinski arnažman sa rusijom za robu prizvedenu u srbiji a to je itekako zabavna činjenica mnogima a tek će da bude kad krene KRIZA da udara na vrata EU.Treba se osloboditi zaliha evra to vam je moj savet i to uradite na vreme.

  • teoretičar says:

   Ja imam veliku šupu od sto tona i kotobanju od dvaes tona, pa ako niko nema ništa protiv, ja bih uskladištio te odbačene zalihe evra. Sve do zadnjeg. Ako posle to ispadne jalov posao, pa upotrebiću da se grejem zimi a mogu i lipicanere da hranim. Kao kurzovinom pa mi lipicaneri proizvedu ogrizinu a sa njom ložim furune u kojima se jednom nedeljno peču hleb, lepinje i prasici. Malo da i mi iskoristimo EU a ne da nas stalno pljačkaju.

  • Kosovac says:

   @ milorad2, …..Jasno. Koja je izvozna firma srpska, pa da šteti? „Bambi“ nije, PKB nije, Jugopetrol nije, ima li ovde neka srpska uopšte firma, koliko samo hrvatskih tajkuna imaju vlasništvo nad marketima i zemljištem u Vojvodini – eto biće im zabranjeno da izvoze. Doći će do otpuštanja radnika. Ako Koka-Kola otpusti Srbe radnike „Bambija“, to će značiti da je firma propala pa zato otpušta. Ako je firma propala, neka je gospodin predsednik otkupi za 1 evro, firma neka proizvodi i dalje kekse troduplo skuplje od „Zlatni Pek“, neka proradi šverc komerc, pa umesto drp akciza, neka se malo i carinici susednih zemalja okrpe. Ectra.

 2. jagoda says:

  Pa jasno je sta Dacek hoce da kaze.."nismo ni mi tolike budale".

 3. Svetovid says:

  Venčanja neće biti, ali ću te vabnuti kad poželim, ok?takoreći si p r i v i l e g o v a n a.

 4. Vojin Pantic says:

  Status privilegovanog partnera ? Odmah je jasno da će da nas pod hitno ponovo bombardovati ! Oni obavezno bombarduju privilegovane partnere Nije nam prvi put

 5. petrovgrad says:

  Čim pregovarate sa prevrantima na sve moramoš biti spreman. Sa prevaratnima pregovaraš prevarantski.

  • Kosovac says:

   @ petrovgrad, …..Da, kolega, ali ovi prevaranti su nezajebljivi. Kako beše ono, nije zato što su pametni, nego zato što se ničega ne stide. Tako nekako, oni su ljudi neke posebne vrste. Oprezno sa njima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *