СРБИЈА ПЛАЋА ЦЕНУ ЈЕР СЕ БОРИ ЗА ПРАВДУ: Добила ударце у Паризу, Пољској, Хелсинкију… ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

СРБИЈА ПЛАЋА ЦЕНУ ЈЕР СЕ БОРИ ЗА ПРАВДУ: Добила ударце у Паризу, Пољској, Хелсинкију… ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

4 септембра 2019

Изостављање позива на манифестацију обележавања почетка Другог светског рата у Пољској, другоразредни третман на обележавању стогодишњице Првог светског рата и позивање представника привремених институција Косова на самит земаља Западног Балкана у Хелскинкију само су неке „пацки“ које је Европска унија упутила Србији у последњих годину дана.

Потписивање споразима о слободној трговини са Евроазијском унијом и честе непримерене, па и уцењивачке поруке које ЕУ упућују поједини представници српске власти, према мишљењу стручњака окидач су да се Србија у међунароним водама, посебно европским, третира све маргинализованије и да губи на угледу.– Непозивање Србије у Пољску заиста није у реду, јер се на овакав начин не показује поштовање према жртвама које је наша земља имала у овом рату, а политичика порука се може послати и без вређања жртви. Ово је први пут да нисмо били на оваквој манифестацији од 1995. када смо били под санкцијама, те се овај потез може протумачити као снажна опомена из међународних вода упућена нашој земљи, а све то због проруске реторике и потписивања споразума о трговини са Евроазијском унијом – каже председник истраживачког форума Европског покрета у Србији Владимир Међак.

Потписивање споразума о слободној трговини „прст у око ЕУ“

Како наводи Међак, одлука о потписивању споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом, класичан је политички потез.

– Чињеница је да у Споразуму о стабилизацији и придруживању Европској унији не постоји ни једна клауза која се може видети као правна препрека на основу које би могло да се оспори потписивање Споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом, али је такође чињеница да је билатерарним споразумима омогућен извоз наших производа у Русију, Белорусију и Казахстан. Знајући да наша земља у највећем проценту у овом региону врши трговину са Русијом и да јој није било потребно проширење тржишта на Јерменију и Киргистан, може се рећи да није било потребе за склапањем Споразума о слободној трговини са Евроазијском унијом. Зато се потписивање овог споразума може сматрати полтичким потезом српских власти на који су оштро реаговали сви представници ЕУ, а изостанак позива Пољске на поменуту манифестацију може се сматрати једном од опомена – истиче Међак.

Након објаве информације да ће Србија потписати Споразум о слободној трговини са Евроазијском унијом, на адресу наше земље стигле су бројне негативне реакције и опомене из ЕУ. Најгласнији у противљењу закључивања овог споразума био је Мирослав Лајчак, шеф словачке дипломатије који је поручио Србији да размисли о својим одлукама уколико жели да настави пут европских интеграција.

Дачић: „Улазак у ЕУ није иза ћошка, бринемо о својим интересима“

На ову Лајчакову опомену уследила је реакција из кабинета министра за спољне послове Ивице Дачића који је истако како Србија овим споразумом само штити своје националне и економске интересе јер прикључивање ЕУ није „ту иза ћошка“ како се прича.

– Испада да је овде на ћошку, код Таковске улазак у ЕУ. Откад знам за себе, сваке године су ми причали „само што не уђемо“, а то је на дугачком штапу – поручио министар чију су поруку многи схватили као окретање леђа ЕУ и усмераванаје ка Русији.

Наташа Драгојловић из Националног конвената о Европској унији, ипак истиче да оваквим изјавама шеф дипломатије не би требао да доводи јавност у заблуду и изазива оштре реакције ЕУ.

– Ми немамо стратегију спољне политике већ се она води на основу експозеа премијерке Брнабић. Нигде ни у једном документу не стоји да је приоритет Србије Евроазијска унија него Европска унија, тако да минстар спољних послова својим изјавама не би требао да доводи у забуну домаћу јавност, дакле циљ је прикључивање Европској унији, а своје политичке орјентације и претензије министар не би требао да износи јавно, већ уколико то жели да ради може то и да чини иза затворених врата – иситче Драгојловић.Биће још опомена

Положај „језичка на ваги“ између Русије и ЕУ, који Србија последњих година покушава да одржи, према речима стручњака не доноси ништа добро у односима са ЕУ која све чешће појединим потезима опомиње Србију за своје „преступ“ и окренутост ка Русији.

Према речима стручњака јасно је да Србија не може потписивањем не толико профитабилних и значајних споразума да покушава да „опомене“ ЕУ како се окреће другом полтичком крају већ да усмери свој рад на оно што јој је циљ према плану рада Владе.

– Данас готово свака држава тргује и покушава „своју робу да прода“, па тако и Србија оваквим потезима и изјавама својих функционера покушава да скрене пажњу ЕУ и поручи „ту смо, имамо алтернативу“ – каже за „Блиц“ др Невен Цветићанин, председник Форума за стратешке студије Института за друштвене науке.

Но, судећи по третману који Србија добија током последњих месеци оваква „игра“ не наилази на позитивне реакције ЕУ, већ Србија сваком новом „пацком“ оде корак назад у свом европском путу.

Како наводи Међак, због реторике коју Влада, Србија би могла да очекује још „пацки“ од стране ЕУ.

– Уколико је приступање ЕУ приоритет Владе неопходно је променити реторику према Русији, уколико се то не деси биће још опомена – истиче.

Која је улога Србије у међународним водама?

Подсећамо, на обележавању стогодишњице склапања примирја у Првом светском рату, председник Србије Александар Вучић током манифестације стајао је далеко од земаља победница у овом рату, док је Хашим Тачи, председник привремених косовских институција заузимао једну од бољих позиција током манифестације. Иако је Србија имала милионске жртве у овом рату, њени представници су били потпуно скрајнути на манифестацији због чега су се касније организатори и извинили Србији.

Један од скорашњих „удараца“ Србији задала је Федерика Могерини када је на последњи самит земаља Западног Балкана позвала и представнике приштинских институција који никада до тада нису учестовавали на оваквим састанцима, будући да су увек учесници били земље кандидати за прикључивање ЕУ.

На јучерашњу манифестацију обележавања почетка Другог светског рата у коме је Србија била на страни победника и имала велике жртве представници наше земље нису ни били позвани.

(Блиц)

KOMENTARI12 коментара

 1. Milan says:

  Međak je sebe već usko ugradio i lepo smestio u Evropski pokret, na funkciji na kojoj sedi ne sumnjam da je dobro plaćen i baš ga briga za naše male plate i veliku nezaposlenost. Naravno onda on srećnik ne mora da se razume ni u ekonomiju, niti da misli kako ćemo mi povećati proizvodnju i zaposlenost, vraćati kredite, itd. "Ukoliko je pristupanje EU prioritet Vlade neophodno je promeniti retoriku prema Rusiji, ukoliko se to ne desi biće još opomena" – ističe Međak. I pored izrečenih antiruskih sankcija Nemačka koja je prvi motor EU itekako gradi Severni tok 2 za uvoz RUSKOG gasa, nemački poslovni ljudi itekako učestvuju u raznim drugim biznisima sa Rusijom, a samo od nas slepaca i "sitnih svetaca" očekuju da doslovce primenimo njihove antiruske sankcije. Već koliko sutra tražiće nam da izreknemo i primenimo sankcije prema Turskoj, prema Kini i pitaj Boga prema kome još. Kad postoji ovakav diktat nema govora o slobodnom tržištu, a državice koje ih slušaju neće imati ni rast ekonomije ni rast zaposlenosti. EU je mentalna crkotina koja će se raspasti kadtad. Zašto da se i mi raspadamo zajedno sa njom? Zbog Međakove lepe plate?

 2. Косовац says:

  Овај Владимир Међак, истраживач Европског Покрета, тврди да Србији није било потребе проширење тржишта и на Јерменију и Киргистан. Шта ће Србији толико тржиште, када већ има Европску Унију.? Не сумњам у интелигенцију овог Европског истраживача, али ми смета што даје неинтелигентне изјаве. Можда он то мора да каже, али то његово „паметовање“ може да свари само Алтајски сом. У ствари ни Алтајски сом не може то да свари, он то прогура, па после извесног времена поврати и тако спаси свој пробавни систем.

 3. Predrag says:

  osnova politike eu je slomiti srbiju naterati je da se odrekne svoje imovine. predati svoj narod kao roblje zapadnim korporacijama a sva javna imovina treba da pređe u njihovo vlasništvo kao eps,putevi,vodovodi itd.

 4. теоретичар says:

  Осетио сам. Али...Сећам се када сам одлучио да почнем писати коментаре, а био млађан момак ја, ја ти лепо одем у клоњу, па после оперем руке, па ноге па зубе па засучем рукаве, узмем златно перо и плаво мастило и почнем да објашњавам Свету ствари са овога Света, да га подучавам и да га мењам. И тако...Прође време. Данас пишем мастиљавом оловком, не исправљам ништа, не негујем класичну књижевност кроз коментаре него сам прешао на белетристику...и тако. А онда схватим да је Свет мене променио а не ја њега.

 5. теоретичар says:

  И сетим се лепих коментара. И дивим се данашњим лепим коментарима. Ко слика. Ентузијаста је човек кога када заробиш и даље мисли да је слободан.

  • теоретичар says:

   Ентузијаста је човек који када га затробиш и даље мисли да је слободан.(Мислим да је ово исправније)

 6. теоретичар says:

  Немам ништа против да не објавите ни овај ни претходна два коментара. Бржи језик од мозга понекад.

 7. теоретичар says:

  И сетим се лепих коментара. И дивим се данашњим лепим коментарима. Ко слика. Ентузијаста је човек који када га заробиш и даље мисли да је слободан.

 8. Slobodanka says:

  Nije u pitanju kazna zbog najavljenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAU. Iza odluke Poljske da ne pozove Rusiju na obeležavanje početka Drugog svetskog rata u Varšavi stoji NATO i njegova informativna kampanja, izjavila je Marija Zaharova. „Tamo se dešavala klasična kampanja (revidiranja istorije), u to sam apsolutno sigurna, jer imam relevantne podatke, sve ovo je sprovedeno prema unapred razvijenom planu i programu u okviru NATO-a." - 1) Ova tvrdnja ima smisla jer Poljska je veoma zainteresovana za saradnju sa NATO-om i za direktnu vojnu saradnju sa Pentagonom. Povodom manifestacije u Poljskoj zašto bi NATO imao lepši stav prema Srbiji koja bar po svim izjavama htela bi da ostane vojno neutralna? Takve izjave sigurno nisu lep primer za NATO. NATO hoće da mu se svuda tapše, verovatno i da se baca cveće pred njim i da se o njemu pričaju samo hvalospevi. 2) U Francuskoj na manifestaciji obeležavanja 100 godišnjice od kraja prvog svetskog rata - na toj manifestaciji su takodje dominirale NATO države. Zar domaćin Francuska nije jedna od bitnih članica NATO-a? Tkzv. Kosovo jasno je da bi u NATO alijansu i tako je Hašim Tači tamo dobio odlično mesto. Tako je i Merkelova dobila počasno mesto, zbog natovske Nemačke, a što je Nemačka bila u suprotnom taboru i pokretač prvog svetskog rata to za Zapad više uopšte nije kriterijum. Ili si sa nama u NATO-u ili ćeš se naći skroz u zapećku, a možemo i da te ne pozovemo.

 9. Milan says:

  Sad nedostaje "naš" komentator "Papa Inoćentije IV" da i on prozbori koju "dobru" protiv Rusije.

 10. Косовац says:

  Европски Покрет Србија….. Обична страна агентура квислинга. Путин би то ишамарао неколико пута и забранио њихово субверзивно деловање. …..Звучни и маркантан назив, плус као обједињује многе НВО. Од 2-3 чланова, али који су имали пара да плате пријаву у јавни регистар организација. Ради стварања гужве и утиска масовности. Ту је …..„Генерација 21“ омладинска кобајаги организација, …..„Удружење Пословних Жена“ фол помаже женама да отворе неку радњу али услов је да та жена води антисрпску делатност, …..„Европска Војводина“ зна се каква је то врста квислинга не мора много да се објашњава, …..“Млади Европски Федералисти Београд“ кажу боре се за неки европски федерализам као облик Новог демократског поретка, …..“Прва Европска Кућа Чукарица“ лажу да је њих основало 50 угледних Београђана уметника привредника научника са циљем да унапреде разумевање грађана (глава боли), „Достигнућа Младих Србија“ добили Лиценцу из Атланте како кажу да буду Српски Инкубатор неке гамади Junior Achievement, …..“Иницијативна група Allbah Београд (IGAB)” неки мотивисани млади људи, …..“Женска Влада Србије“ нека реалити влада од 22 министарке изабрана од стране читалаца Блица желећи да постане важан чинилац толерантније и делотворније дебате о бољој будућности Србије, …..“Чивнинг Друштво“ „окупља“ бивше стипендисте Владе Велике Британије мали јаничари, …..“Унија Европских Федералиста Србија“ организација посвећена промоцији демократске и федералне Европе, …..“Виктимолошко Друштво Србије“ унапређује заштиту жртава например плачипичке Сребренице и слично (већи су они злочинци од свих Клинтона и Изетбеговића заједно), …..“Европски Покрет Смедеревска Паланка“ мирно решавање конфликата и развој Одрживих НВО, …..“Европски Покрет Срба са Косова“ чувена Рада Трајковић школски пример квислинга………. Овде је набројено преко 10 „организација“, стварно је подухват за онога ко се реши да прочита све ово што сам написао. То је њима и циљ, праве гужву, галаму и стварају утисак о некој масовности и важности организације. То што су просечне интелигенције нема везе, али сама чињеница да нас бомбардују својим кратконогим лажима, потврђије њихово непријатељско и субверзивно деловање по Србији. Уствари, никога не интересује шта они то имају паметно да кажу, и нико то не би објавио, али они плате портал или новине, по тарифи за рекламе. Зато је велики грех медијума што на крају чланка не ставе просту напомену „рекламни текст“ него обмањују нас читаоце да су и они креатори тако умних изјава као ово што се о Србији у Европи налупетао Владимир Међак.

 11. Za Srbiju says:

  Nama nije mesto u 4. Rajhu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u