СРБИЈА ПЛАЋА ЦЕНУ ЈЕР СЕ БОРИ ЗА ПРАВДУ: Добила ударце у Паризу, Пољској, Хелсинкију… ЕВО О ЧЕМУ СЕ РАДИ

SRBIJA PLAĆA CENU JER SE BORI ZA PRAVDU: Dobila udarce u Parizu, Poljskoj, Helsinkiju… EVO O ČEMU SE RADI

4 septembra 2019

Izostavljanje poziva na manifestaciju obeležavanja početka Drugog svetskog rata u Poljskoj, drugorazredni tretman na obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata i pozivanje predstavnika privremenih institucija Kosova na samit zemalja Zapadnog Balkana u Helskinkiju samo su neke „packi“ koje je Evropska unija uputila Srbiji u poslednjih godinu dana.

Potpisivanje sporazima o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom i česte neprimerene, pa i ucenjivačke poruke koje EU upućuju pojedini predstavnici srpske vlasti, prema mišljenju stručnjaka okidač su da se Srbija u međunaronim vodama, posebno evropskim, tretira sve marginalizovanije i da gubi na ugledu.– Nepozivanje Srbije u Poljsku zaista nije u redu, jer se na ovakav način ne pokazuje poštovanje prema žrtvama koje je naša zemlja imala u ovom ratu, a političika poruka se može poslati i bez vređanja žrtvi. Ovo je prvi put da nismo bili na ovakvoj manifestaciji od 1995. kada smo bili pod sankcijama, te se ovaj potez može protumačiti kao snažna opomena iz međunarodnih voda upućena našoj zemlji, a sve to zbog proruske retorike i potpisivanja sporazuma o trgovini sa Evroazijskom unijom – kaže predsednik istraživačkog foruma Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak.

Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini „prst u oko EU“

Kako navodi Međak, odluka o potpisivanju sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, klasičan je politički potez.

– Činjenica je da u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji ne postoji ni jedna klauza koja se može videti kao pravna prepreka na osnovu koje bi moglo da se ospori potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, ali je takođe činjenica da je bilaterarnim sporazumima omogućen izvoz naših proizvoda u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan. Znajući da naša zemlja u najvećem procentu u ovom regionu vrši trgovinu sa Rusijom i da joj nije bilo potrebno proširenje tržišta na Jermeniju i Kirgistan, može se reći da nije bilo potrebe za sklapanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom. Zato se potpisivanje ovog sporazuma može smatrati poltičkim potezom srpskih vlasti na koji su oštro reagovali svi predstavnici EU, a izostanak poziva Poljske na pomenutu manifestaciju može se smatrati jednom od opomena – ističe Međak.

Nakon objave informacije da će Srbija potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, na adresu naše zemlje stigle su brojne negativne reakcije i opomene iz EU. Najglasniji u protivljenju zaključivanja ovog sporazuma bio je Miroslav Lajčak, šef slovačke diplomatije koji je poručio Srbiji da razmisli o svojim odlukama ukoliko želi da nastavi put evropskih integracija.

Dačić: „Ulazak u EU nije iza ćoška, brinemo o svojim interesima“

Na ovu Lajčakovu opomenu usledila je reakcija iz kabineta ministra za spoljne poslove Ivice Dačića koji je istako kako Srbija ovim sporazumom samo štiti svoje nacionalne i ekonomske interese jer priključivanje EU nije „tu iza ćoška“ kako se priča.

– Ispada da je ovde na ćošku, kod Takovske ulazak u EU. Otkad znam za sebe, svake godine su mi pričali „samo što ne uđemo“, a to je na dugačkom štapu – poručio ministar čiju su poruku mnogi shvatili kao okretanje leđa EU i usmeravanaje ka Rusiji.

Nataša Dragojlović iz Nacionalnog konvenata o Evropskoj uniji, ipak ističe da ovakvim izjavama šef diplomatije ne bi trebao da dovodi javnost u zabludu i izaziva oštre reakcije EU.

– Mi nemamo strategiju spoljne politike već se ona vodi na osnovu ekspozea premijerke Brnabić. Nigde ni u jednom dokumentu ne stoji da je prioritet Srbije Evroazijska unija nego Evropska unija, tako da minstar spoljnih poslova svojim izjavama ne bi trebao da dovodi u zabunu domaću javnost, dakle cilj je priključivanje Evropskoj uniji, a svoje političke orjentacije i pretenzije ministar ne bi trebao da iznosi javno, već ukoliko to želi da radi može to i da čini iza zatvorenih vrata – isitče Dragojlović.Biće još opomena

Položaj „jezička na vagi“ između Rusije i EU, koji Srbija poslednjih godina pokušava da održi, prema rečima stručnjaka ne donosi ništa dobro u odnosima sa EU koja sve češće pojedinim potezima opominje Srbiju za svoje „prestup“ i okrenutost ka Rusiji.

Prema rečima stručnjaka jasno je da Srbija ne može potpisivanjem ne toliko profitabilnih i značajnih sporazuma da pokušava da „opomene“ EU kako se okreće drugom poltičkom kraju već da usmeri svoj rad na ono što joj je cilj prema planu rada Vlade.

– Danas gotovo svaka država trguje i pokušava „svoju robu da proda“, pa tako i Srbija ovakvim potezima i izjavama svojih funkcionera pokušava da skrene pažnju EU i poruči „tu smo, imamo alternativu“ – kaže za „Blic“ dr Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije Instituta za društvene nauke.

No, sudeći po tretmanu koji Srbija dobija tokom poslednjih meseci ovakva „igra“ ne nailazi na pozitivne reakcije EU, već Srbija svakom novom „packom“ ode korak nazad u svom evropskom putu.

Kako navodi Međak, zbog retorike koju Vlada, Srbija bi mogla da očekuje još „packi“ od strane EU.

– Ukoliko je pristupanje EU prioritet Vlade neophodno je promeniti retoriku prema Rusiji, ukoliko se to ne desi biće još opomena – ističe.

Koja je uloga Srbije u međunarodnim vodama?

Podsećamo, na obeležavanju stogodišnjice sklapanja primirja u Prvom svetskom ratu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom manifestacije stajao je daleko od zemalja pobednica u ovom ratu, dok je Hašim Tači, predsednik privremenih kosovskih institucija zauzimao jednu od boljih pozicija tokom manifestacije. Iako je Srbija imala milionske žrtve u ovom ratu, njeni predstavnici su bili potpuno skrajnuti na manifestaciji zbog čega su se kasnije organizatori i izvinili Srbiji.

Jedan od skorašnjih „udaraca“ Srbiji zadala je Federika Mogerini kada je na poslednji samit zemalja Zapadnog Balkana pozvala i predstavnike prištinskih institucija koji nikada do tada nisu učestovavali na ovakvim sastancima, budući da su uvek učesnici bili zemlje kandidati za priključivanje EU.

Na jučerašnju manifestaciju obeležavanja početka Drugog svetskog rata u kome je Srbija bila na strani pobednika i imala velike žrtve predstavnici naše zemlje nisu ni bili pozvani.

(Blic)

KOMENTARI12 komentara

 1. Milan says:

  Međak je sebe već usko ugradio i lepo smestio u Evropski pokret, na funkciji na kojoj sedi ne sumnjam da je dobro plaćen i baš ga briga za naše male plate i veliku nezaposlenost. Naravno onda on srećnik ne mora da se razume ni u ekonomiju, niti da misli kako ćemo mi povećati proizvodnju i zaposlenost, vraćati kredite, itd. "Ukoliko je pristupanje EU prioritet Vlade neophodno je promeniti retoriku prema Rusiji, ukoliko se to ne desi biće još opomena" – ističe Međak. I pored izrečenih antiruskih sankcija Nemačka koja je prvi motor EU itekako gradi Severni tok 2 za uvoz RUSKOG gasa, nemački poslovni ljudi itekako učestvuju u raznim drugim biznisima sa Rusijom, a samo od nas slepaca i "sitnih svetaca" očekuju da doslovce primenimo njihove antiruske sankcije. Već koliko sutra tražiće nam da izreknemo i primenimo sankcije prema Turskoj, prema Kini i pitaj Boga prema kome još. Kad postoji ovakav diktat nema govora o slobodnom tržištu, a državice koje ih slušaju neće imati ni rast ekonomije ni rast zaposlenosti. EU je mentalna crkotina koja će se raspasti kadtad. Zašto da se i mi raspadamo zajedno sa njom? Zbog Međakove lepe plate?

 2. Kosovac says:

  Ovaj Vladimir Međak, istraživač Evropskog Pokreta, tvrdi da Srbiji nije bilo potrebe proširenje tržišta i na Jermeniju i Kirgistan. Šta će Srbiji toliko tržište, kada već ima Evropsku Uniju.? Ne sumnjam u inteligenciju ovog Evropskog istraživača, ali mi smeta što daje neinteligentne izjave. Možda on to mora da kaže, ali to njegovo „pametovanje“ može da svari samo Altajski som. U stvari ni Altajski som ne može to da svari, on to progura, pa posle izvesnog vremena povrati i tako spasi svoj probavni sistem.

 3. Predrag says:

  osnova politike eu je slomiti srbiju naterati je da se odrekne svoje imovine. predati svoj narod kao roblje zapadnim korporacijama a sva javna imovina treba da pređe u njihovo vlasništvo kao eps,putevi,vodovodi itd.

 4. teoretičar says:

  Osetio sam. Ali...Sećam se kada sam odlučio da počnem pisati komentare, a bio mlađan momak ja, ja ti lepo odem u klonju, pa posle operem ruke, pa noge pa zube pa zasučem rukave, uzmem zlatno pero i plavo mastilo i počnem da objašnjavam Svetu stvari sa ovoga Sveta, da ga podučavam i da ga menjam. I tako...Prođe vreme. Danas pišem mastiljavom olovkom, ne ispravljam ništa, ne negujem klasičnu književnost kroz komentare nego sam prešao na beletristiku...i tako. A onda shvatim da je Svet mene promenio a ne ja njega.

 5. teoretičar says:

  I setim se lepih komentara. I divim se današnjim lepim komentarima. Ko slika. Entuzijasta je čovek koga kada zarobiš i dalje misli da je slobodan.

  • teoretičar says:

   Entuzijasta je čovek koji kada ga zatrobiš i dalje misli da je slobodan.(Mislim da je ovo ispravnije)

 6. teoretičar says:

  Nemam ništa protiv da ne objavite ni ovaj ni prethodna dva komentara. Brži jezik od mozga ponekad.

 7. teoretičar says:

  I setim se lepih komentara. I divim se današnjim lepim komentarima. Ko slika. Entuzijasta je čovek koji kada ga zarobiš i dalje misli da je slobodan.

 8. Slobodanka says:

  Nije u pitanju kazna zbog najavljenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa EAU. Iza odluke Poljske da ne pozove Rusiju na obeležavanje početka Drugog svetskog rata u Varšavi stoji NATO i njegova informativna kampanja, izjavila je Marija Zaharova. „Tamo se dešavala klasična kampanja (revidiranja istorije), u to sam apsolutno sigurna, jer imam relevantne podatke, sve ovo je sprovedeno prema unapred razvijenom planu i programu u okviru NATO-a." - 1) Ova tvrdnja ima smisla jer Poljska je veoma zainteresovana za saradnju sa NATO-om i za direktnu vojnu saradnju sa Pentagonom. Povodom manifestacije u Poljskoj zašto bi NATO imao lepši stav prema Srbiji koja bar po svim izjavama htela bi da ostane vojno neutralna? Takve izjave sigurno nisu lep primer za NATO. NATO hoće da mu se svuda tapše, verovatno i da se baca cveće pred njim i da se o njemu pričaju samo hvalospevi. 2) U Francuskoj na manifestaciji obeležavanja 100 godišnjice od kraja prvog svetskog rata - na toj manifestaciji su takodje dominirale NATO države. Zar domaćin Francuska nije jedna od bitnih članica NATO-a? Tkzv. Kosovo jasno je da bi u NATO alijansu i tako je Hašim Tači tamo dobio odlično mesto. Tako je i Merkelova dobila počasno mesto, zbog natovske Nemačke, a što je Nemačka bila u suprotnom taboru i pokretač prvog svetskog rata to za Zapad više uopšte nije kriterijum. Ili si sa nama u NATO-u ili ćeš se naći skroz u zapećku, a možemo i da te ne pozovemo.

 9. Milan says:

  Sad nedostaje "naš" komentator "Papa Inoćentije IV" da i on prozbori koju "dobru" protiv Rusije.

 10. Kosovac says:

  Evropski Pokret Srbija….. Obična strana agentura kvislinga. Putin bi to išamarao nekoliko puta i zabranio njihovo subverzivno delovanje. …..Zvučni i markantan naziv, plus kao objedinjuje mnoge NVO. Od 2-3 članova, ali koji su imali para da plate prijavu u javni registar organizacija. Radi stvaranja gužve i utiska masovnosti. Tu je …..„Generacija 21“ omladinska kobajagi organizacija, …..„Udruženje Poslovnih Žena“ fol pomaže ženama da otvore neku radnju ali uslov je da ta žena vodi antisrpsku delatnost, …..„Evropska Vojvodina“ zna se kakva je to vrsta kvislinga ne mora mnogo da se objašnjava, …..“Mladi Evropski Federalisti Beograd“ kažu bore se za neki evropski federalizam kao oblik Novog demokratskog poretka, …..“Prva Evropska Kuća Čukarica“ lažu da je njih osnovalo 50 uglednih Beograđana umetnika privrednika naučnika sa ciljem da unaprede razumevanje građana (glava boli), „Dostignuća Mladih Srbija“ dobili Licencu iz Atlante kako kažu da budu Srpski Inkubator neke gamadi Junior Achievement, …..“Inicijativna grupa Allbah Beograd (IGAB)” neki motivisani mladi ljudi, …..“Ženska Vlada Srbije“ neka realiti vlada od 22 ministarke izabrana od strane čitalaca Blica želeći da postane važan činilac tolerantnije i delotvornije debate o boljoj budućnosti Srbije, …..“Čivning Društvo“ „okuplja“ bivše stipendiste Vlade Velike Britanije mali janičari, …..“Unija Evropskih Federalista Srbija“ organizacija posvećena promociji demokratske i federalne Evrope, …..“Viktimološko Društvo Srbije“ unapređuje zaštitu žrtava naprimer plačipičke Srebrenice i slično (veći su oni zločinci od svih Klintona i Izetbegovića zajedno), …..“Evropski Pokret Smederevska Palanka“ mirno rešavanje konflikata i razvoj Održivih NVO, …..“Evropski Pokret Srba sa Kosova“ čuvena Rada Trajković školski primer kvislinga………. Ovde je nabrojeno preko 10 „organizacija“, stvarno je poduhvat za onoga ko se reši da pročita sve ovo što sam napisao. To je njima i cilj, prave gužvu, galamu i stvaraju utisak o nekoj masovnosti i važnosti organizacije. To što su prosečne inteligencije nema veze, ali sama činjenica da nas bombarduju svojim kratkonogim lažima, potvrđije njihovo neprijateljsko i subverzivno delovanje po Srbiji. Ustvari, nikoga ne interesuje šta oni to imaju pametno da kažu, i niko to ne bi objavio, ali oni plate portal ili novine, po tarifi za reklame. Zato je veliki greh medijuma što na kraju članka ne stave prostu napomenu „reklamni tekst“ nego obmanjuju nas čitaoce da su i oni kreatori tako umnih izjava kao ovo što se o Srbiji u Evropi nalupetao Vladimir Međak.

 11. Za Srbiju says:

  Nama nije mesto u 4. Rajhu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *