Srbija plaća Italiji za srušeni helikopter

Srbija plaća Italiji za srušeni helikopter

11 oktobra 2013

helikopter1Povodom nedavne odluke suda u Rimu da Srbija plati odštetu za rušenje helikoptera EEZ 1992. pilot koji je oborio tu letelicu kaže da je postupio po dužnosti.

Penzionisani pilot JNA Emir Šišić kaže da je za vest čuo sasvim slučajno na Internetu.

Treći apelacioni sud u Rimu, naime, ovih dana obavezao je Srbiju da isplati odštetu od 950.000 evra zbog helikoptera EEZ, oborenog pre 21 godine u Hrvatskoj, tokom rata.

Tada su poginula četvorica italijanskih diplomata i jedan francuski pripadnik vojske.

Šišić (50) je za sutrašnje „Večernje novosti“ rekao da je za vest iz Italije saznao sasvim slučajno preko interneta i da nije dobio nikakvo obaveštenje od srpskih državnih organa.

Major Šišić je rekao da mu se steglo grlo, prvi put posle pet godina, koliko je proteklo otkako je izašao na slobodu posle odslužene kazne za rušenje helikoptera EEZ.

Ovaj slučaj već je bio zatvoren, ali je ponovo aktiviran posle žalbe porodica poginulih članova misije EEZ.

Najnovijom presudom, italijanski sud, na osnovu komandne odgovornosti za obaranje helikoptera EEZ, osudio je u odsustvu na po 28 godina zatvora penzionisanog generala JNA Ljubomira Bajića i potpukovnika Dobrivoja Opačića.

Pre njih osuđen je Šišić, koji je kao pilot „MiG-a 21“ pogodio tu letilicu, a Srbija je kao naslednica JNA pozvana da isplati odštetu porodicama stradalih u iznosu od gotovo milion evra, navode „Novosti“.

„Nisam do sada o tome dobio nikakvo obaveštenje od naših državnih organa, a ni od italijanskog pravosuđa“ rekao je „Novostima“ Šišić.

Pošto je posle sedam godina ponovo zakoračio u slobodu, Šišićeve prve reči bile su da mu je sa profesionalnog stanovišta savest čista.

„Jedan italijanski pukovnik rekao mi je da bi uradio isto što i ja. I svaki moj kolega bi to uradio, ja sam tada postupio po dužnosti, bio sam toga dana dežurni“, kazao je Šišić.

Ministarstvo: Presuda nije stigla

U Ministarstvu pravde kažu da nikakva zvanična dokumenta povodom najnovije presude Apelacionog suda u Rimu nisu još uvek stigla na njihovu adresu – niti povodom isplaćivanja odštete, niti u vidu zahteva za ekstradiciju osuđenih oficira.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *