SRBIJA PLAĆA REKLAMU NA CNN-u: Reklamiraju nas kao “kvalitetnu i jeftinu radnu snagu”

SRBIJA PLAĆA REKLAMU NA CNN-u: Reklamiraju nas kao “kvalitetnu i jeftinu radnu snagu”

2 decembra 2014

MLDOBKS908Da li ste znali da se na američkom “CNN International” kablovskom kanalu emituje reklama koja se najverovatnije finansira iz budžeta, a u kojoj se građani Srbije predstavljaju kao jeftina radna snaga?

Investiraj u Srbiju – visoko kvalitetna i jeftina radna snaga

Naime, od nedavno se na “CNN International” kanalu emituje reklama preko koje se pozivaju strani investitori da ulažu u Srbiju. Kao pogodnosi, autori reklame navode da se u Srbiji može pronaći “visoko kvalifikovana i jeftina radna snaga“.

Ova reklama nosi više značenja, ali paradoksalno je to što građani Srbije grcaju zbog smanjenja plata i penzija, kao i zbog visokih poreza, akciza i tako dalje, a kao zahvalnicu od naše sumanute vlade dobili smo šamar da smo “kvalitetni i jeftini”.

Interesantno je to što javnost u Srbiji niko nije obavestio da se ovakva kampanja o radnicima iz Srbije vodi preko međunarodnih medija.

Takođe, nije jasno iz kojih sredstava se finansira ova reklama i koliko nas tačno košta, imajući na umu to da moramo da uštedimo svaki dinar jer bismo za koju godinu bankrotirali.

Pisali smo Vladi, kabinetu Aleksandra Vučića i Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza, ali u toku današnjeg dana nismo dobili odgovor. Odgovor će biti objavljen ukoliko ga dobijemo.

Pošto je očito da gradimo “prijateljske” odnose i sa CNN-om, ne bi bilo zgoreg da nam Aleksandar Vučić saopšti koliko su koštala njegova dva gostovanja na CNN, naročito ono tokom predizborne kampanje, i jedno gostovanje na američkoj CNBC televiziji.

Ovo nagoveštavamo jer je Vučić u svakom svom izlaganju na CNN-u pozivao strance da investiraju. Bilo je očito da je reč o marketinškim razgovorima jer novinari te medijske kuće Vučiću nisu postavili nijedno škakljivo pitanje niti su ga prekidali, po čemu su novinari CNN inače poznati.

Okvirno kretanje cena na CNN-u

Podsetimo da se Srbija 2006. godine reklamirala na CNN-u. Reklama se odnosila na promociju i brendiranje srpskog turizma. Tadašnji ministar turizma Bojan Dimitrijević rekao je da se spot od 40 sekundi i 500 prikazivanja finansirao iz Nacionalnog investicionog plana.

Za brendiranje Srbije tada je bilo namenjeno pet miliona dinara, a prema njegovim rečima, sav iznos nije bio namenjen za reklamu na CNN-u.

Nisu objavljeni tačni podaci o troškovima kampanji na CNN-u, ali su mediji preneli da je to bila “najpovoljnija ponuda u regionu”.

Podsetimo još da je Kosovo, nakon proglašenja nezavisnosti, preko CNN započelo kampanju za privlačenje stranih investitora. Prema pisanju medija, kosovska vlada je tu reklamu tada platila milion evra.

(teleprompter.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. Miško says:

    Sramota, pa naš MINIMALAC je najmanji na svetu! Pola Srbije ne radi, polla je u bunilu, samo 3% žive i jajare. Ovo je robovlasništvo, bre!

  2. Za Srbiju says:

    Malo nam je poniženje i preživljavanje. Još gazda vučko( za naše pare) reklamira, na neprijateljskom javnom servisu, to poniženje i bedu. Da se stanje nastavi. Po njemu je to pozitivan proces.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *