СРБИЈА ПОЧИЊЕ ДА ПРАВИ РЕСПИРАТОРЕ

СРБИЈА ПОЧИЊЕ ДА ПРАВИ РЕСПИРАТОРЕ

28 марта 2020

Владимир Војводић из Фонда за иновациону делатност најавио је да је у току рад на домаћем респиратору, а циљ је, како наводи, да буде завршен у наредне четири недеље.

То је стратешки важан уређај – да у Србији имамо експертизу прављења једног оваквог уређаја који ће бити од користи не само у овој пандемији него у сличном сценарију, навео је за РТС Војводић.Чим је проглашено ванредно стање, уследио је јавни позив на који се, према речима Војводића, пријавило готово 300 компанија за седам дана, додајући да су одабрали најрелевантије. Рекао је да је очекивао мањи одзив, али, констатује, српска микро и мала предузећа поседују жељу, знање и ресурсе, и сви пријављени су практично све ставили на располагање, преноси Н1.

Средства која су додељења износе, преноси, 53 милиона динара, додајући да је Фонд бирао пројекте на основу приоритета које је прописала Влада Србије.

Војводић, говорећи о одобреним пројектима Фонда, каже да ће их пратити свакодневно, како би имали што пре производе.

„Идеја је да свих 12 предузећа пратимо на свакодневном нивоу, да имамо што пре конкретне производе, односно све то да ставимо што пре у употребу – да ли су то заштитне маске са изменљивим хепа филтерима, респиратор, УВ лампе које раде у посебном режиму рада, јонизатори…“

То ће, након ове ситуације, бити основ да та предузећа могу да све то извозе, додао је.

Објављено је раније да је почела домаћа производња заштитних одела која се лако дезинфикују, затим дезинфекционих средства, а у недостатку маски, многи су прионули да их шију и тако помогну.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. zaliv says:

    Moglo bi to i da se malo ubrza uz vecu pomoc drzave! Ukoliko bi to uspeli da srede za 2 nedelje mozda ce i imati smisla, i to ne bi bila samo ogromna pomoc za Srbiju vec i dobra zarada za njih jer bi mogli da prodaju uredjaje svuda po svetu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u