Србија под Вучићем нема предлог за КиМ!

Србија под Вучићем нема предлог за КиМ!

13 септембра 2018

Пише: Чедомир Антић

Посета Александра Вучића Северном Косову очигледно није имала онај значај који јој је он сâм до пре неколико дана придавао.

Говор за који је тврдио да ће бити најтежи и најважнији у његовој каријери, показао се као његова просечна писмена вежба. Мало опширније него обично, са мало више цитата него што је навикао. Ово обраћање много је значајније за историчаре него за историју. Из њега смо сазнали да Србија после пет година владавине Вучићевог режима нема предлог статуса Косова и Метохије! Иако је доскора тврдио да је „разграничење“ најбоље решење, извесно је да тако никада није одлучила Народна скупштина Србије, баш као што такав предлог није настао ни током „унутрашњег дијалога“. Иако је председник у неколико прилика најавио решење косовске кризе и болне компромисе у најскорије време, сада се испоставља да то никако није случај – према његовим речима на видику нису ни званичан став Србије, нити расплет.

Поставља се основано питање зашто је онда извео ову шараду? Одговор да је то чинио зато што, за разлику од свих других он брине за Србе из покрајине, а посебно за њихов економски развој, увредљив је за просечног, ментално здравог грађанина било коједемократске земље. Пошто је подигао све медијске системе у готовост какву нисмо видели од времена напада НАТО-а на Србију и од своје посете покушао да направи политички догађај године, председник се повукао, по свој прилици зато што је тајна дипломатија, коју непрекидно води, пре неколико дана поново претпрела попуни неуспех.

Ипак, у говору – који је ваљда требало да буде његова реакција на велике вести, а сада је био само врхунац једног беспотребног спектакла – председник Вучић ставио нам је на занање да промену његове политике и долазак на позиције Хелсиншког одбора Србије и ЛДП-а није пратило лично покајање. Напротив, иако критичан према свима осим себи, Вучић је хвалио и оправдавао Слободана Милошевића, умерено је грдио велике силе, а за све је кривио оне који су, након што је влада чији је био министар предала Косово албанским терористима и НАТО-у, како тврди пропустили да спрече проглашење независности Косова и пренели преговоре са УН на ЕУ. Оптужио је оне који су делили Србију од 1389. до данас и оне који су предали Милошевића Хашком трибуналу. Зашто онда такав човек цитира управо мислиоце демократске Србије – Пекића, Тијанића и Јеротића – чији је програм тихо плагирао а коју непрекидно напада и ружи? Зашто својим страним пријатељима Блеру и Меркеловој никада не замери оно што, као што видимо сматра за кривицу својих сународника чију политику је наводно прихватио, али зато и данас живи на мржњи и подели међу грађанима?

Шта можемо да очекујемо од човека који тако безочно злоупотребљава своју моћ и има тако изопачен однос према истини? Да ли је могуће да ће лидер странке која је 1999. водила унапред изгуљени рат и остала у влади која је капитулирала и предала Косово, који је водио демонстрације чији је врхунац било паљење амбасада и међународно бламирање Србије, који је подржао резолуцију какву је ЕУ наметнула Србији 2010. године и коначно прихватио бриселске споразуме, успети да поново превари народ и остане на власти након што мимо Народне скупштине спроведе некав свој, наопак и себичан наум у вези са Косовом и Метохијом?

(Напредни клуб)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Milan says:

    И ја исто мислим ајде да се организујемо и отворимо боксерски клуб.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u