СРБИЈА ПОДИЖЕ ВОЈСKУ?! Влада УПОЗОРАВА: Не можемо да гледамо НОВО ЕТНИЧKО чишћење на Kосову!

SRBIJA PODIŽE VOJSKU?! Vlada UPOZORAVA: Ne možemo da gledamo NOVO ETNIČKO čišćenje na Kosovu!

5 decembra 2018

(foto: vs.rs)

Predsednica Vlade Ana Brnabić nije želela da komentariše medijske navode da Amerikanci šalju oružje u Albaniju, koja je navodno namenjenja vojsci Kosova, ističući da je to ozbiljna tema i da se nada da će biti dovoljno razuma na strani SAD.

– Nadam se da će biti dovoljno razuma na strani SAD da znaju šta je dobro za njihove partnere u Prištini – rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.Ona je istakla da se slaže sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u oceni da formiranje vojske Kosova znači da će Srbija biti u ćorsokaku i da zbog toga još jednom apeluje „da se prizovu razumu“.

Kazala je da bi sve evropske lidere upitala šta bi radili da su na njenom mestu.

Premijerka je istakla da je Srbija ulagala u podizanje odbrambenih kapaciteta, vojske i policije, jer su bili devastirani, zato što smo vojno neutralna zemlja, ali i zato što, kada neko zna da smo i u tom smislu jaki i sposobni, onda je to argument više da moraju da sednu i razgovaraju o kompromisu.

– Nadam se da nikada nećemo morati to da upotrebimo, ali nažalost mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu. Ne možemo da gledamo kako neko sprovodi novo etničko čišćenje, nove Oluje i ako Edi Rama na njih poziva – rekla je Brnabić.

Kako je istakla, nije to loše samo za Srbe, ili Albance, to je loše za region i katastrofalno za Evropu.

– Sramota je da u 21. veku pričamo o tome, umesto da pričamo o školama – podvukla je ona.

Ponovila je da je prioritet vlade obrazovanje i digitalizacija i da je važno da se napravi dalji iskorak u ekonomiji zasnovan na inovacijama, da bi se brže povećala prosečna primanja u zemlji.

Kako je rekla, često je u šizofrenoj situaciji da se bavi tim stvarima, a da onda mora da se vrati u 19. vek i da odgovara da li će neko suprotno svemu normalnom, svim međunarodnim sporazumima i sopstvenim aktima, da pravi vojsku.

– Da li bi 15. decembra išli da pokore, fizički, neki narod samo zašto su oni Albanci, a mi Srbi…Šta bi neki drugi evropski premijer radio u toj situaciji? To su nenormalne stvari, da danas, u 21. veku uopšte o tome razmišljamo i pričamo da imamo takvu opasnost – poručila je predsednica vlade.

Podvukla je da će naredne godine 20 miliona evra biti uloženo da bi u 50 škola u Srbiji bio uveden brz internet i od 1. septembra 10.000 digitalnih učionica.

– Moj prioritet su škole, a njihov puške… Da li razumete o čemu Srbija priča i razmišlja. To su naši prioriteti, a vidi se o čemu razmišlja vlada u Prištini – rekla je ona.

Brnabić je istakla i da će Beograd apelovati na, pre svega, stalne članice SB UN, jer ni po jednom međunarodnom sporazumu ne postoji opcija da tzv. Kosovo, odnosno privremene institucije samouprave u Prištini, formiraju sopstvenu vojsku.

– Ni po jednom. U tom slučaju, oni koji su dali mandat UNMIKU, Euleksu, KFOR-u, moraju da se umešaju i da kažu – ako vi nećete da poštujete sopstvena akta, morate da poštujete ono što smo vam mi dali kao mandat, da pozovu Prištinu na poštovanje sporazuma – rekla je predsednica vlade.

Na pitanje da li Srbija ima neka operativna saznanja, s obzirom da je rekla da će „oni 15. decembra ići da pokore jedan narod“, Brnabić je odgovorila da je o tome pričao Kadri Veselji.

KOMENTARI9 komentara

 1. Željko says:

  Znači novi balkanski rat(ovi) započinju!

 2. rodja says:

  Kad nije mogao sam da "proturi kompromis" sa tzv Kosovskomvladom, "pristiže brnabić u pomoć". Još jedan "učesnik", koji "obrazlaže da je Srbija priterana u ćošak"!!! To su znali svi, ama, bukvalno svi. Zaključak. pogrešno vođena politika. I sada, kuku lele majko. Postavlja se i pitanje. ko je ovlastio AV da pregovara o statusu Kosmeta? Zašto, još 2012 godine nije vratio status Kosmeta u nadležnost SB pri Ujedinjenim nacijama i rezolucije 1244? SB je usvojio istu, i dužna je da je sprovodi!!! I još jedno pitanje. ko je, osim potpisnika, video izvorni tekst Briselskog sporazuma?

 3. marko says:

  zeljko says nece biti balkanskih ratova nego jedan rat protiv srbije crna gora hrvatska makeodnija bugarska nece i nije i mteritorij okupiran e sad je pitanje kako i sto treba raditi srbija rat nije smao u jednom dimenziji vec u svima sto bih rekao proof dr svetozar radisic

 4. Hruscov says:

  Malo usporiti internet za gledanje gluposti po skolama i investirati u domace naoruzanje. Koje skole kad ti narod odlazi jer ga progone neka divlja plemena.

 5. Jovo Veselinovic says:

  to vlada u beogradu laze da ce podici vojsku zato sto nema S-300 putin je davao vucicu sve da mu da baze u srbiji vlada crvena to odbila nema se cim srbin da brani vise srbin nema ni vojsku ni denerale ni predesdnika svi su zavrsili u hag izrucila ih je vlada u beogradu

 6. Vrana says:

  Danas su pozvali penzionisane oficire na razgovor.

 7. Boban says:

  Vreme je da definitivno resimo srpsko pitanje, sto podrazumeva ujednjenje svih srba i srpskih zemalja i izlaz na more preko srpskog dela Albanije ( severna Albanija do Skadra i Fjorija ).

 8. Deda Micko says:

  Baba Vanga Radisic da obuce uniform, a ne da filozofira i mlati pare. Radisic I njemu slicni su izgubili rat, pa sad kevcu. Inace, nema ni govorada Srbija vojno reaguje ni na sta, ona je unistena zemlja bez vojnog kadra.

 9. Deda Micko says:

  Na celu vojske Srbije: Baba Vanga, Gdjica Brnabic, Car Musliu, Lazovanski Vucic, Mateos od Rovaca. Tu je i Podzemni Kostur-ica. Samo napred, u boj, u boj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *