СРБИЈА ПОНОВО ИМА ПЕТЉУ да ухапси америчког шпијуна!

SRBIJA PONOVO IMA PETLJU da uhapsi američkog špijuna!

20 oktobra 2016

vucic-63g5-56ge56

USUDILA se Vučićeva vlast – za mnoge, čak prilično neočekivano – da uhapsi američkog špijuna u vrhu ministarstva unutrašnjih poslova.

Čak i da to „udari na velika zvona“. Tako da su se odmah pojavile asocijacije sa hapšenjem generala Momčila Perišića i ondašnjeg glavnog američkog obaveštajca u Beogradu Džona Nejbora.

A praktično odmah potom: Vučić je izgovorio da neko radi na destabilizaciji Srbije. Da on čini sve što može za njenu stabilnost, a da „neko“ to ruši…

Jesu li hapšenje špijuna i „destabilizacija“ međusobno povezani?

Kako gledate na činjenicu da je vladajući Beograd pokazao da ima dovoljno petlje da hapsi američke špijune?

Kome treba destabilizacija Srbije – to niko neće reći, a i bez toga se uglavnom zna

Miroslav LAZANSKI, novinar

 

NE ZNAM da li postoji neka veza. Sve obaveštajne službe imaju svoje agente, a za utvrđivanje veze je bitno pitanje – kad je neko otkriven – koliko dugo je praćen i slično.

Potpuno je sigurno da neko hoće da destabilizuje Srbiju, jer ima onih kojima stabilizovana ne odgovara. Mnogima je stalo do destabilizacije. Samo tako mogu da sprovode svoje zakulisne diplomatske radnje i da ostvaruju uticaj.

Ko je to i ko to treba da saopšti? To vam niko neće reći, jer onda ulazite u diplomatski klinč.

Uglavnom se zna o kome je reč.

Vašington gura Vučićevu vladu ka političkom samoubistvu

Zoran MILOŠEVIĆ, sociolog, naučni savetnik Instituta za političke studije u Beogradu

 

SRBIJA se definitivno nalazi na meti Zapada, jer sva popuštanja koja su učinjena ne zadovoljavaju aždaju.

Nema tog premijera koji bi bio dovoljno dobar, osim apsolutno potčinjenog čoveka (koji bi se sigurno suočio onda sa domaćim otporom). Zato svaki srpski premijer (i Vlada), ma koliko bio voljan da izađe u susret Zapadnoj aždaji, mora da vodi računa (bar malo o domaćoj javnosti, kako bi sačuvao vlastite i partijske pozicije).

Javno hapšenje američkog špijuna je znak da više nema dobre komunikacije na relaciji Vlada Srbije – Vašington, pa izjava o destabilizaciji praktično ukazuje na SAD.

Vašington srpsku vladu gura protiv Republike Srpske, traži kosmetsku imovinu, zahteva uvođenje sankcija Rusiji itd., sve što su vitalni srpski interesi, interesi koji čine i unutrašnji politički konsenzus, tako da bi poslušnost SAD za vladu Srbije značila političko samoubistvo i pad vlade.

Takođe, SNS (kao i još neke političke partije iz Srbije, Crne Gore, Bugarske i Republike Srpske) potpisale su sa ruskom vladajućom partijom, Jedinstvenom Rusijom, dokument o stvaranju balkanske zone vojne neutralnosti, odnosno Balkanske unije koja bi vodila nesvrstanu politiku, odnosno ove zemlje Balkana ne bi ušle u NATO (Bugarska bi izašla), a sa druge strane pokušali bi da stabiliziju i industrijalizuju region (uz rusko-kinesku pomoć), kako bi se pripremio za dalje međunarodne integracije, najverovatnije evroazijske.

SAD se ovo ne dopada, jer bi one da balkanski narodi uđu u NATO i ginu u Rusiji za anglosaksonske i američke interese, kao što su nekada Evropljani zajedno za nacistima ginuli u Rusiji. Da podsetimo: tada je na svaka tri nemačka vojnika koji su učestvovali u agresiji na SSSR, bio jedan vojnik iz neke evropske države (osim Srbije, koja nije dala ni jednog jedinog vojnika).

Amerikanci bi sada da ponove Hitlerovu strategiju.

Zašto je premijer govorio o destabilizaciji – ne znam, to njega treba pitati

Zoran DRAGIŠIĆ, profesor Fakulteta bezbednosti

 

NE ZNAM da li su te dve stvari povezane, jer se obaveštajne službe zaista bave dvema osnovnim aktivnostima, a to su prikupljanje podataka i subverzivne aktivnosti. Međutim, o njihovom radu i konkretnom delovanju, mi možemo samo da nagađamo i da nešto domaštamo, ali ne i da znamo tačno kako funkcionišu. Da znamo – one ne bi ni postojale.

Dakle, ne znam da li je premijer mislio da nas to destabilizuje ili je mislio na nešto drugo – što može biti mnogo različitih načina, recimo sumnja da Rusi nekim strankama daju novac i slično.

Koga je imao na umu, to on sam mora da kaže.

Zašto je to obelodanio i da li građani treba da budu zabrinuti? Ne treba nas da brine ko nas destabilizuje, nego premijer treba da kaže ko je taj ko nas destabilizuje, a Vlada i druge službe da reaguju.

To je njihov posao, a ne naš. Zato postoji država, a zašto je premijer to saopštio građanima – to ne znam, to morate pitati njega.

Balkan je mali faktor – ključan je odnos Rusije i SAD, velikih sila

Andreja SAVIĆ, prvi načelnik BIA, profesor bezbednosti

 

PREMIJER je to rekao da bi ukazao na činjenicu da postoje faktori koji na nas negativno utiču. Reč je o više činilaca: krizna situacija u svetu, zaoštreni odnosi Rusije i SAD do nivoa kao na vrhuncu Hladnog rata, turbulentni događaji na Balkanu u koje se ubrajaju referendum u RS, izbori u Crnoj Gori i predstojeći izbori u Makedoniji. Te balkanske turbulencije koriste centri svetske moći za uticaj na Srbiju.

Međutim, Balkan je mali faktor – ključan je odnos Rusije i SAD, velikih sila.

Premijer je po definiciji politička ličnost kojoj se slivaju sve bezbednosne informacije, što znači da se on javnosti obratio sa informacijama koje je dobio od nadležnih državnih organa.

Da li građani treba da se osećaju ugroženo ili ne?

Ako ima ozbiljnih indicija – to treba reći, jer javno mnjenje mora da bude pripremljeno na neprijatnosti. S druge strane, premijerovo ukazivanje može da odražava snagu sistema bezbednosti i da pokazuje kako naše institucije rade svoj posao.

(Diana Milošević, Fakti.org)

KOMENTARI4 komentara

 1. Ivan Grozni says:

  Kako "strucnjaci okolisaju oko problema kao mace oko vruce varenike. Svima je jasno kako se odrzavaju diktatorski rezimi. STVARANJEM SPOLJNOG NEPRIJATELJA. U bivsoj Jugoslaviji hapsrno je na stotine spijuna ali niste mogli da cujete da su bili pretnja rezimu. Danas uhapse naj obicnijeg dousnika i odmah na sva zvona narodu objave kako je to atak na Vladu i Premijera Srbije. Malte ne trupe su na granici ako se meni nesto desi propade Srbija. Blesavi narod, naucen da ne misli, spreman je da jede jednom dnevno samo da ne bude "rata". Tako je to kad se stave pod kontrolu medije,informativni sektor,i celokupna javna sredstva informisanja. Sto se vise uzdigne, tezi je pad.

  • Goran says:

   Pun pogodak Ivane , ovaj sajt volim samo zbog komentara poput tvojeg, svaka cast !

 2. Trifun says:

  Najvecu destabilizaciju Srbije je izvrsio Vucic uzimanjem preko 10 milijardi evra od Zapada! To je bio zestok udarac na slobodu i nezavisnost gradana i Srbije cime nas je on NAMERNO bacio na kolena Zapadu, tim istim ljudima koje onda on 'optuzuje' za destabilizaciju. Kao da on nije znao da ce ti krvnici i hijene da ga ucenjuju i zahtevaju od njega sve to sto je radio i radi protivno interesima srpskog naroda na Balkanu. Kada je Putin dosao na vlast prvu stvar koju je uradio bilo je vracanje svih dugova Londonskom klubu i Zapadu. Tim cinom je pokazao da razumije mehanizam razbijanja suverenih drzava koji koristi Zapad. I sada ce neko da mi kaze da Vucic, koji je bio najbolji student godine, to nije znao? Nece ici. Vucic je navazniji agent od uticaja Zapada. Ovo sto on nama prireduje je jedna velika sarena laza. Distrakcija od njegovog razornog delovanja protiv srpkih nacionalih interesa.

 3. Trifun says:

  Vucic radi sve u njegovoj moci, SVE, kako bi oslabio srpski nacionalni korpus na Balkanu, i tako ga isporucio Zapadu odnosno Rajhu, ciji je on agent od uticija. On je kvisling, Nedicevac, germanofil. On se poistovjecuje sa nasim neprijateljima, bukvalno. Sta tu nekome nije jasno?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *