СРБИЈА ПОСЛЕ ТАЧНО ДЕСЕТ ГОДИНА ЈАСНО РЕКЛА НАТО-у: „НЕ!“

СРБИЈА ПОСЛЕ ТАЧНО ДЕСЕТ ГОДИНА ЈАСНО РЕКЛА НАТО-у: „НЕ!“

24 августа 2019

(foto: mod.gov.rs)

Предлог Стратегије националне безбедности Србије и предлог Стратегије одбране ушли су у скупштинску процедуру Републике Србије. Документи предвиђају да Србија неће постати члан Западне војне алијансе.

Обе стратегије полазе од очувања суверености и територијалне целовитости, бриге о српском народу ван граница Србије, европских интеграција и ефикасне правне државе, а у Стратегији одбране јасно је дефинисана војна неутралност, као одбрамбени интерес Србије, што подразумева да Србија не приступа војно-политичким савезима. Па ни НАТО-у.Крајње време

Иначе, документ је окарактерисан као највиши стратешки документ чијим спровођењем се штите националне вредности и интереси Србије.

Професор геополитике др Срђан Перишић каже да је стручна јавност одавно чекала на доношење Стратегије о одбрани, јер је стратегија из 2009. године на потпуно погрешан начин дефинисала безбедносну ситуацију и окружење Србије.

„Самим тим је она погрешно одређивала и понашања Србије по том питању“, истиче он.

Ова нова стратегија веома добро осликава безбедносна и одбрамбена питања, додаје он, уопште у свету, за разлику од претходне, јер реално сагледава безбедносну проблематику у региону и свету.

Одговор НАТО-у

„С друге стране, нова стратегија уједно даје и адекватан одговор на питања међународне безбедности, а то је та војна неутралност. Боље рећи, то је војно-политичка неутралност у односу на војно-политичке блокове, јер су сви војни блокови у исто време и политички, а међу њима је доминантан НАТО. Дакле, стратегија јасно дефинише и спољнополитичко понашање“, наглашава он.

Према његовом мишљењу, овом се стратегијом појачава наша позиција војне неутралности, јасно се каже да нећемо у НАТО.

„То је основна порука данашње нове Стратегије безбедности, јер војни блок где је Русија главна, не притиска нас да постанемо њихова чланица. Притисци долазе само од НАТО-а, зато је ова стратегија практично и одговор НАТО-у. Дакле, не само потврђивање неутралности, него и одговор овом војном савезу да Србија не разматра приступање њима и то је убачено у документ“, објашњава наш саговорник.Уградити у Устав

Политиколог Драгомир Анђелковић тврди да је ова стратегија поново обзнанила претходне резолуције и стратегије које су усвајане у Парламенту о војној неутралности Србије.

„То је добра ствара за све оне који сматрају да Србија треба да остане војно неутрална. Али, да би војна неутралност постала трајна категорија, потребно је да буде део Устава, јер резолуцију, као и стратегију нека нова парламентарна већина може надполовичном већином гласова да укине. Сада постоји политичка воља да се она убаци у Устав и то би требало да се искористи“, верује Анђелковић.

У стратегијама се наводи и да је држава у области одбране и безбедности себи поставила четири најважнија циља: ефикасну одбрану, очување КиМ у саставу Србије, јачање међународног положаја и спречавања сепаратистичког деловања.

Европске интеграције и чланство у ЕУ су национални интереси и стратешко опредељење Србије, каже се у предлогу Стратегије националне безбедности.

Сигурна у Парламенту

Иначе, Стратегија за националну безбедност је једина стратегија која се усваја у Народној скупштини и то је предвиђено Уставом (чланом о надлежностима Народне скупштине), док све остале стратегије усваја Влада (регулисано Законом о планирању система…). Стратегија је политички, а не правни акт и самим тим има политичку тежину. Све остале стратегије је лакше мењати, пошто може свака влада да их измени, док је за промену ове стратегије неопходна шира подршка у Парламенту.

Иначе, Србија је до сада имала фактички две резолуције о војној неутралности које је усвојио Парламент. Прва датира из 2007. године, донета на иницијативу тадашњег премијера Војислава Коштунице и у њој пише:

„Народна скупштина Србије доноси Резолуцију о проглашавању војне неутралности Србије у односу на постојеће војне савезе све до евентуалног расписивања референдума, на којем би се донела коначна одлука по том питању.“

Део о војној неутралности, који ће сада бити унет у стратегију, преузима се управо из ове резолуције. У Члану шест ове резолуције, који је пренет и у резолуцију из 2009. године, пише:

„Због укупне улоге НАТО-а, од противправног бомбардовања Србије, без одлуке СБ УН, до Анекса 11 одбаченог Ахтисаријевог плана, у којем се одређује да је НАТО ’коначан орган‘ власти у ’независном Косову‘, Народна скупштина доноси одлуку о проглашавању војне неутралности Републике Србије у односу на постојеће војне савезе до евентуалног расписивања референдума, на којем би се донела коначна одлука по том питању.“

(Спутњик)

KOMENTARI7 коментара

 1. Velika Metla says:

  У ово могу да верују САМО чланови секте имена "СНС",као и чланови нове идеологије у Страдији имена "ухлебизам"! Та нова идеологија,"ухлебизам"је убедљиво најпопуларнија у Страдији. За ту идеологију су спремни и маму и тату продати,или боље рећи дати бадава,и то са све спуштеним гаћама,за сваки случај. Значи фашисти имена "наци-нато" су били у Генерал штабу ево скоро 20 година,да би дочекали да им "србија" каже НЕ????

 2. теоретичар says:

  Америка је узела шта јој треба од Србије и све што је остало да Србија МОРА да уради је војна и политичка неутралност према Русији. И то се сада одлучило. Ову стратегију су дозволили, зацртали и канда УСТАВНО обрадили амерички војно политички стручњаци у Србији, српској влади, генералштабу, БИЈИ и прецедништву, а одређени типови имају задатак да нам докажу како је то "српска" стратегија и одлука. Ај немојте баш тако отворено. И ти типови кажу да "Документи ПРЕДВИЂАЈУ..." а не да зацртавају неки пут. Као баба Ванга. Јебем ти, колико нас потцењују ови западни конструктори српске неутралоности. Србија је "неутрална" после прихватања НАТО војски и давања натоу да слободно користи српске територије, после отцепљења КиМ и изградње војних постава америке на светој српској земљи, после потпуног американизовања Србије и српског народа што је више него у било којој другој држави бившег варшавског пакта(ми ни тамо не спадамо) и пошто смо практично у НАТОу, сада им остало само да Србија настави даље "неутрално" под утралним условима и тако залупи шкрипава врата према Русији. Дакле, ова стратегија је уствари озваничење и ЗАКОНСКО истеривања Русије из Србије, бар оно мало што је руског у Србији. Плус, променити српски устав и уградити то у Устав, што је Вучић најавио јавно, јасно и гласно још пре него је изабран са Николићем, само било забрањено то приметити. Значи, Вучко ипак мења устав онако како је обећао Америци. Нисмо ми знали шта је обећао, али видимо данас. Јел има неког ко је насео на ову стратегију "српских" јадника? Морамо прихватити, јер нас нико не пита, само ја питам јел има много оних који су прогутали ову измену Српског Устава? Ако има, пресешће нам сигурно.

 3. теоретичар says:

  Овим променама Српског Устава, србија је коначно отворила сва врата НАТОу и Америци. Додуше, већина је већ била отворена. На другој страни, Русија више неће смети да улази у Србију нити интервенише(евентуално) у Србији ПО СРПСКОМ УСТАВУ! Јела вам јасно ко је изменио Српски Устав?

 4. теоретичар says:

  Србији НИЈЕ дозвољено да прогласи окуопацију макар КиМ иако је цела Србија Окупирана заједно са свим отетим српским територијама, али по новом америчком Уставу Србије, ако Русија икад уђе војно у Србију, сматраће се ОКУПАЦИЈОМ. Русија има од данас само микро приступ Србији и то ће морати да пази да не повреди амерички Српски Устав, иначе ће бити осуђена од УН и од НВО медија Србије. То се односи и на наоружање које смо евентуално могли очекивати од Русије. Иако Кина нема никаквог интереса у Србији осим глобалног, које Србији само штети али дрогира народ, ни Кина нема више приступ Србији. По СРПКОМ УСТАВУ. На овај начин, Србија УСТАВНО забрањује Русији било какву интервенцију у Србији. Србија везује руке Русији са овим променама Српског Устава. Није то издаја наших квислинга, него наређење Америке. Сада видите дефинитивно шта значи имати присилну и контролисану власт. Лукаво, да не може бити лукавије али и провидно ко горско језеро.

  • Slobodanka says:

   Ne paniči. Rusija ima saradnju u vojnoj oblasti i sa vojno neutralnim zemljama. takodje može da pruži vojnu pomoć i vojno neutralnim zemljama.

   • теоретичар says:

    Нема ту утехе, Слободанка. Посматрајте пажљиво шта ће се догађати са сарадњом Русије и Србије следећих година. Ја сам написао шта сам имао и шта сам могао задњих петнајестак година али све најцрње што сам предвиђао се догодило. Немамо снаге да се супротставимо. Србија је урадила колико је могла чак и више. Остаје ми само да се надам да ће Русија макар делимично превагнути или бар да неће ићи ниже од данашњег нивоа, који је и такав какав је колико толико утешан за Србију. Ако се то оствари, све што буде више од тога, добро дошло. Ипак, пред нама је погоршање односа са Русијом. Саће нас причепити и са неком новом лизалицом из ЕУ и мораћемо да се окренемо мало више против Русије него за Русију. Нажалост, све се то ради иза кулиса и народ није свестан какве све потписе стављају наши владари, који то ипак нису. Крије се од народа или преводе га преко воде затворених уста. И то је тактика Запада. А такође и део психолошког удара по Србима.

 5. теоретичар says:

  Ово је континуитет и допуна Устава из 1974. и служи за даље цепање српског народа и још веће удаљавање српских природних савезника. Да будем искрен, нисам знао како ће променити Устав, чак сам помислио и да га неће мењати и ово сада ме изненадило и поразило. Ни 74. Срби нису много реаговали, неће ни данас. А последице ћемо видети кроз 10 до 20 година. Биће касно. Уништили су нам културу, народ и најзад и Устав који је колико толико био повољан. Поново нас разоружавају, овог пут УСТАВНО. Ко ће гласати за промене Устава? Неће нико, народ најмање а "посланици" ће само дићи два прста и крај. Већ је изгласано, још за време посете Вучића и Николића Бриселу и Њујорку пре него што су добили бесу да ће "владати" Србијом.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u